Cinci decenii la Catedra din Cetate, cu profesorul Traian Lupu – Note biografice (V)

0
1009
Celelate episoade ale serialului Cinci decenii la Catedra din Cetate, pot fi vizionate AICI.

Nota Bene, înainte de finalul prezentării:

Dacă e să regrete ceva, domnul profesor Traian Lupu ne-a spus că ”regretă mai ales faptul că, deşi câţiva ani la rând a propus şi susţinut, atât la nivel local cât și județean la ISJ, înfiinţarea la Şcoala Gimnazială ”Gala Galaction” sau la Liceul „Callatis” a unor Clase cu program suplimentar de Arte (învăţământ vocaţional): Artă plastică, Muzică vocală şi instrumentală, Artă teatrală, Coregrafie), de la clasele a cincea şi/sau a noua, nu a reuşit atunci să convingă autorităţile publice locale şi judeţene din anii 2004 – 2005 de utilitatea acestor două clase care ar fi suplinit lipsa unei Şcoli populare de Artă în Mangalia, leagăn al picturii româneşti interbelice…
Poate se vor face aceste Clase de Artă în viitor… Mangalia are mare nevoie de profesioniști, de oameni bine pregătiți (și) în domeniile culturale!”
La finele acestui Rezumat Biografic referitor la activitatea profesorului și omului de cultură Traian Lupu, vă prezentăm câteva rânduri pline de simţire pe care acesta le-a primit pe blogul personal, cu ani în urmă, de la câțiva dintre foștii săi ”colegi de gimnaziu”, cum îi place să-i numească:
“Sunt fericită, pentru că în aceşti patru ani pe care i-am petrecut împreună la şcoală aţi reuşit să deschideţi încă o fereastră spre inima mea, ceea ce m-a împins să-mi exprim sentimentele într-un mod foarte frumos: Desenul. Aţi fost singurul profesor care a reuşit să câştige dragostea colegilor mei, care nu se lasă impresionaţi de niciun fapt şi de nicio vorbă a celorlalţi profesori. Dumneavoastră sunteţi un Om special şi vreau să vă mulţumesc pentru toate lucrurile frumoase spre care m-aţi îndreptat. Am cunoscut o altă lume, a frumosului şi a basmului. O lume mai caldă, în care mă pot refugia mereu, când sunt supărată şi nu mai pot să suport nişte oameni reci şi fără inimă. 
Cu toate că în liceu mă voi axa mai mult pe limba engleză, voi continua să desenez, amintindu-mi mereu de acel Om deosebit care m-a ajutat foarte mult, chiar dacă nu şi-a dat seama: Profu’ de desen…”. 
Cu respect, Larisa Canea. (10 decembrie 2004). “Nu renunţa niciodată la vise” – Paulo Coelho.
_____________________________________
Domnule profesor, 
Am văzut rezultatele remarcabile ale copiilor de la Şcoala nr.5 “Gala Galaction” şi expoziţiile foarte frumoase de desene de pe site-ul şcolii. Cu aceeaşi căldură cu care m-aţi încurajat pe mine să-mi urmez drumul, vă rog să îi călăuziţi şi pe aceşti copii să şi-l urmeze pe-al lor. Eu am continuat să studiez desenul şi, în momentul actual, sunt studentă în anul 2 la Facultatea de Arhitectură a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti. Mi-ar plăcea să mai aud despre copiii de la Şcoala nr.5 din Mangalia şi de rezultatele lor, sub îndrumarea profesorilor minunaţi de la  această şcoală. Vă mulţumesc pentru încurajări si vă urez mult succes în continuare!
Fosta dumneavoastră elevă, Radu Cerasela. (09.03.2008).

Sau, iată un alt frumos e-mail primit de la o altă fostă elevă a Şcolii nr.5, care calcă pe urmele Ceraselei şi ale altor foşti elevi de-ai săi, astăzi arhitecţi de valoare, precum Călina Griguță, în prezent arhitect în Germania:
Stimate domnule profesor,
M-am bucurat foarte mult pentru că ne-am întâlnit astăzi prin oraş. Chiar vroiam să trec pe la școală într-o zi, să mai vorbesc cu dumneavoastră si să vă multumesc pentru sustinerea acordata în timpul în care eram elevă a scolii ”Gala Galaction”. M-ati ajutat să capăt încredere în mine si, încet, încet, progresele au început să se vadă… Desenul este cea mai mare pasiune pe care o am! Atunci cand desenez, nu mi-e sete, nu mi-e foame, nu cunosc pe nimeni; daca as putea, as desena încontinuu. As face 2 minute pauza pentru o ciocolata, atat. Desenul este lumea mea, iar un creion, coechipierul meu. Am atasat cateva poze cu desene pe care le-am facut in acest timp. Nu mai am prea multe, le-am facut cadou… 
Mi se umple inima de bucurie cand cineva zambeste, doar uitandu-se la un desen de-al meu. E cea mai mare răsplată. Vă multumesc din suflet! Cu respect,
Silvia-Loredana Cireasa, 11.06.2010.

La mulți ani, Domnule profesor! 
Vă doresc un an fantastic, cu zile senine și multe realizări, alături de cei dragi! 
Sunteți singurul profesor care a avut un impact extraordinar de pozitiv in felul in care m-am dezvoltat ca adult. Ați fost un exemplu extraordinar pentru mine, chiar dacă mi-ați fost profesor doar câțiva ani. Faptul ca dumneavoastră ați crezut in mine și in talentul meu, mi-a dat incredere in mine sa am curaj sa dau la Liceul de artă din Constanța. Cu toate ca nu am fost la acel liceu decât 2 ani, datorită anumitor probleme in familie, dragostea pentru pictură am păstrat-o. Zile minunate, vă doresc!
Mihaela Hălălae, New York, USA, ianuarie 2020.
________________________________________
La multi ani, celui care m-a încurajat și m-a îndrumat în lumea desenului, chiar din primii ani de școală. Vă respect din tot sufletul, dragă domnule Profesor și vă doresc ani multi și sănătoși! 
Mihai Ionuț Grăjdeanu, grafician BD, București, ianuarie 2020. ________________________________________
Cu siguranţă, cea mai mare bucurie pentru un Educator de Artă este să primească asemenea „recompense spirituale” pentru tot ceea ce a făcut întru cultivarea Frumosului artistic, a bunului gust, a bunului simț şi Adevărului la elevii săi! Și aceasta pentru că dascălii cu har, ca și artiștii, sau oamenii cu suflet de artist se mulțumesc cu flori, vorbe frumoase și cu aplauze…
Este importantă, de asemenea, recunoaşterea strădaniilor sale pentru realizarea proiectelor sociale sau economice atât de utile comunităţii locale, pe care le-a iniţiat şi susţinut, cu neastâmpărul omului creator TRAIAN LUPU, al profesorului veşnic tânăr, făuritor de spirite tinere! Sau, cum spunea chiar dânsul, la predarea ştafetei, cu ocazia pensionării:
„A meritat efortul celor aproape 50 de ani, la Catedra din Cetate!”
___________________________________
”De homine” Traian Lupu:
Mangalia, cuvântul cheie al întregii activități a profesorului Traian Lupu, la Catedra din Cetate
Dacă ar fi să privim în oglinda timpului activitatea profesorului Traian Lupu și din fiecare an am extrage un singur cuvânt cheie, cred că însumate în peste cinci decenii, ar rezulta doar atât: Mangalia. Orașul iubirii lui, orașul care l-a consacrat și căruia i s-a dăruit cu toată inima.
Îi cunosc munca de dascăl și, mai ales, cea de animator cultural, de mulți de ani, de pe când dânsul era corespondentul nostru de presă la Cobadin, sau relativ mai recent, când descopeream cu blocnotesul de reporter farmecul de neegalat al orașului-cetate Mangalia-Callatis.
Am spus-o de multe ori și mai ales am scris în monografiile consacrate orașului: Acest oraș-cetate este unic, special, plin de surprize şi farmec, iar destinul lui, de la întemeiere până la Mangalia de astăzi, este legat de cel al oamenilor care i s-au dăruit.
Lucrând cu copiii, Traian Lupu a reușit să sădească în ei sămânța frumosului, a Artei autentice. Muzică, desen, teatru.
În 1984 a preluat conducerea Casei orășenești de Cultură din Mangalia și de atunci Traian Lupu s-a implicat în marile proiecte ale orașului, a susținut cauze sociale și culturale, a participat la competiții și a lansat brandul Mangaliei în multe forme. A fost Consilier municipal în Consiliul local, lansând proiecte valoroase care s-au materializat în evenimente culturale de audiență.
Mai târziu, de la un blog personal, a ajuns la jurnalism, la această Mangalia News, neobosită, neliniștită, de veghe la porțile informației corecte și a comunicării fără granițe.
Astăzi este director și coordonator de programe al cotidianului Mangalia News, ziar online care cuprinde știri din zona litoralului românesc, vești din toată România, dar și noutăți din lumea largă. O necesară și modernă formă de publicism activ, militant, social.
Cu alte cuvinte, profesorul Traian Lupu este o personalitate actuală a Mangaliei, oraș care a avut atâtea elite culturale de-a lungul timpului.
Aurelia Lăpușan, 21 ianuarie 2020.
________________________________________
Profesorul Traian Lupu, unul dintre “pilonii” Proiectului transatlantic EMINESCU – POE
Dacă ar fi să răspund la întrebarea “De când îl cunoaşteţi pe profesorul Traian Lupu?”,  mai ales prin prisma faptului că el este unul dintre “pilonii Proiectului transatlantic EMINESCU – POE”, aş răspunde fără să ezit: DINTOTDEAUNA!
Răspunsul meu derivă din faptul că ne leagă atât de multe lucruri, între care aş pune – nu pe ultimul loc – Muzica şi Poezia.
Am aflat de pe Internet de succesele sale cu un cor de copii în Italia, dar m-am convins că este un muzician desăvârşit, atunci când am făcut un “schimb de experienţă“, într-o seară de toamnă, când venisem pentru câteva zile la Mangalia, iar profesorul Traian Lupu m-a invitat să fac o vizită spre a o cunoaşte şi pe soţia sa, iar eu nu am rezistat tentaţiei de a-i încerca chitara (el oferindu-ne un recital strălucit la vioară).
Am depănat atunci multe amintiri legate de anii mai tineri și de pasiunile noastre comune literar-muzicale şi am făcut împreună multe planuri legate de Proiectul transatlantic EMINESCU – POE, (Traian acordându-mi şi un interviu pentru presa nord-americană: Mangalia News, cotidianul online care leagă sufletește Marea Neagră de Atlantic:
Am aflat, pe rând, şi de problemele familiei sale, iar eu i-am împărtăşit din problemele şi speranţele mele…
Felicitări, dragă domnule profesor Traian Lupu, pentru recunoaşterea de către edilii orașului Mangalia a meritelor tale incontestabile! Fie ca timpul să împlinească şi alte speranţe şi proiecte ale noastre! Iată că anul 2020 este foarte important şi pentru tine, el îți aduce o foarte frumoasă împlinire!
Încă o dată, LA MULŢI ANI, toate aprecierile noastre şi Felicitări, din partea Fundaţiei Culturale HESPERUS şi a membrilor ei!
Prof. Dr. Ioan Iacob,
Preşedintele Fundaţiei Culturale HESPERUS, București, ianuarie 2020.
______________________________________
Domnului Profesor, cu dragoste!
Faptele frumoase, întotdeauna au avut un profund ecou în inimile oamenilor. Drumul străbătut de domnul Traian Lupu, în orașul de la țărm de mare, a fost greu, dar s-a luptat din răsputeri să-și netezească calea pe care a umblat. A fost un dascăl devotat, talentat, responsabil, un profesionist care le-a dăruit elevilor din harul său de excepție, iar rezultatele au fost pe măsură.
Omul de omenie Traian Lupu a fost mereu prezent în viața comunității din care face parte, a participat cu responsabilitate la promovarea faptelor frumoase, a realizărilor speciale ce au adus frumusețe și măreție orașului Mangalia. Profesorul Traian Lupu iubește viața, cu zilele ei însorite, cu zilele ei înnourate, se bucură de ea în orice moment, în fiecare clipă și, cu generozitate, o împarte cu cititorii cotidianului Mangalia News, fiind părintele spiritual al acestuia.
Un proverb românesc spune că ”Omul sfințește locul”.
Profesorul Traian Lupu este învăluit într-o aură imensă de omenie, este un om minunat, care-și iubește și respectă semenii. Orice misiune a avut, a dus-o până la capăt, dovedindu-le celor din jur că este un spirit evoluat, curajos, solidar, înțelept, prietenos, sincer, devotat. 21 ianuarie 2020 este ziua în care gândurile bune a celor din comunitate se îndreaptă spre domnul profesor Lupu Traian.
Mă alătur și eu, cu respect și prețuire și îi doresc distinsului erudit, multă sănătate, împliniri, succese nenumărate și un noian de bucurii! Să aibă o viață minunată alături de cei dragi, să se bucure de frumusețea tainică a vieții!
La mulți ani fericiți și binecuvântați, domnule profesor Traian Lupu!
Vă urează cu stimă și aleasă considerație,
Saveta Georgescu – Dora Alina Romanescu. (Mangalia, 21.01.2020).

Mioara Gram, Houston, Texas, USA: 
-La multi ani, distinse domnule Traian Lupu, dragul nostru prieten si sustinator media!! Sunteti OMUL a carui lumină straluceste necontenit.
Toata admiratia pentru bogatia pe care o oferiti semenilor nostri, atat prin frumusetea sufleteasca care va defineste, cat si prin farmecul ziarului pe care il realizati cu toata dragostea si devotiunea fata de orasul Mangalia, si nu numai! Energia unui singur gand de lumina poate determina miscarea unui intreg univers… Pretuire si prosperitate, in continuare, pe toate planurile vietii! ❤️🌍
-Mulțumesc pentru aceste minunate aprecieri, dragă Mioara, mangaliana noastră, trup și suflet. Faci lucruri admirabile, acolo unde ești! Să ne revedem sănătoși, la Mangalia, sau ”pe Planeta Texas”, așa cum am denumit eu ținuturile de pe la voi…
Vezi reportajele din vara anului 2019, de pe meleagurile texane:
https://www.mangalianews.ro/Texas /  https://www.mangalianews.ro/Dallas
________________________________________
”Traian Lupu este o făclie vie a omeniei trăite plenar, frumos, cu încredere totală în viață. Excelsior! Doamne, ajută!”
Prezența – de multe decenii, la țărmul românesc al Pontului Euxin — a profesorului Traian Lupu este multiplu emblematică. Bănățeanul în țoalele sale, devenit și ”dobrogean în țoalele sale”, este un viu simbol al Unirii indestructibile, ce se vrea a fi reîntregită, când Dumnezeu va răsplăti revenirea neamului românesc la amețitoarea cotă a demnității întruchipată de făuritorii Unirii Întemeietoare din ianuarie 1859 și de aceia ai Unirii celei Mari și Sfinte. Mai înseamnă prezența menționată o reconfirmare că al doilea fidel prieten al românilor, Marea Neagră, a împrumutat ceva din statornicia eternă a Carpaților, munții ce nu separă, ci au valențe centripete pentru românii din orice colț al Daciei Felix, extinse  până-n Transnistria și în diverse alte mărginimi românești strivite de granițe nedrepte. Revenind la momentul inițial, profesorul, artistul, intelectualul, familistul Traian Lupu este o făclie vie a omeniei trăite plenar, frumos, cu încredere totală în viața ce învinge prin descendenți moartea, într-o dialectică eternă, blagoslovită de Tatăl Ceresc. Excelsior! Doamne, ajută!
Prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, Timișoara, ianuarie 2020.

„Vivat Academia!” 
BREVIS:
Ca orice om care se respectă, am căutat să cinstesc tot timpul educaţia primită pe meleagurile de baştină de la părinţii mei şi de la şcolile pe care le-am absolvit (Liceul „C.D.Loga”, respectiv Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara). După ce am fost repartizat în 1969 ca profesor de desen în judeţul Constanţa, am îndrumat cu drag şi cu pasiune în domeniul Frumosului artistic iată, aproape zece generaţii de elevi din clasele gimnaziale și de liceu, în cele trei şcoli la care am predat (Ciobanu, Cobadin şi Mangalia), activând cu dăruire şi pe plan cultural-artistic sau implicându-mă în realizarea proiectelor comunitare pe care le-am menţionat în documentele anexate. Poate că şi toate acestea au contribuit la atribuirea Gradaţiei de Merit, de două ori consecutiv (2002-2006 şi 2007-2011) și a Diplomei de Excelență în învăţământ…
…Alături de recunoaşterea internaţională prin premiile obţinute anii anteriori de către „Şcoala de pictură”, aşa cum am numit eu cu dragoste cursul opţional integrat „Pro Artis” de la Şcoala nr.5 „Gala Galaction” din Mangalia, de Taberele de creaţie plastică organizate în anii mai tineri, în calitate de director al Casei de Cultură din Mangalia, cu participarea studenţilor de la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi Societatea Profesorilor de Desen din România, la fel de apropiate inimii mele au fost şi valoroasele activităţi ale Clubului „Rotary” din Mangalia, la care am contribuit ca membru fondator, vicepreşedinte şi coordonator de proiecte comunitare. Mă mândresc apoi cu Proiectul social M.I. Dobrogeanu, prin care am reuşit să aduc o sponsorizare externă cu materiale de construcţii pentru 18 (optsprezece) locuinţe sociale unifamiliale de câte 60 m.p., pe care le-am predat Primăriei Mangalia, pentru tot atâtea familii defavorizate din zona respectivă.
Însă, corolarul recunoașterii internaționale a valorii școlii românești a fost, pentru mine, ”Festivalul GEF Sanremo”, acolo unde, în anii 2006 și 2007, am obținut de două ori, consecutiv, Trofeul de Cristal și Premiul I, cu elevii Școlii ”Gala Galaction” din Mangalia.
…Acum, la ceas de bilanţ personal, îmi exprim bucuria de a fi fost răsplătit de mai multe ori pe parcursul activităţii de Educator de Artă cu mulţumirile foştilor mei elevi, ajunşi acum arhitecţi, constructori, sau cadre didactice, ori meseriaşi foarte buni, în cele mai diverse domenii… Vă invit şi cu această ocazie să vizionaţi pe internet Primele expoziţii virtuale de artă plastică din istoria şcolilor mangaliene, precum şi Albumele „PRO ARTIS”, pe blogul dedicat elevilor mei: https://photos.google.com/u/2/albums
Este cea mai mare bucurie pentru un dascăl să primească asemenea recompense spirituale pentru tot ceea ce a făcut întru cultivarea Frumosului artistic, a bunului gust și bunului simț, dar, mai ales, a Adevărului, la elevii săi. Sau, cum spuneam mai înainte:
A meritat efortul celor aproape 50 de ani, la Catedra din Cetate!
Despre toate celelalte preocupări extra-catedră, am amintit în paginile anterioare.
Sunt foarte bucuros pentru faptul că și după încheierea misiunii ”școlare”, am putut ”să cresc un alt copil frumos, de suflet” – portalul Mangalia News, vocea cotidiană a locuitorilor din sudul litoralului, dar și a prietenilor din țară și de pe toate meridianele lumii, a tuturor celor care iubesc Mangalia. www.mangalianews.ro.

Mangalia News, de 8 ani alături de dumneavoastră!
23/02/2020
Mangalia News — vocea cotidiană a locuitorilor din sudul litoralului, dar și a prietenilor din țară și de pe toate meridianele lumii, a tuturor celor care iubesc Mangalia. Mangalia News, de 8 ani alături de dumneavoastră!
Ziarul online MANGALIA NEWS împlinește astăzi, Duminică, 23 februarie 2020, opt ani de la lansarea sa, în iarna anului 2012… 
Remember: Așa a debutat Mangalia News, ziarul nostru online, exact acum 7 ani, pe data de 23 februarie 2012…
Astăzi, 23 februarie 2020: Cu o zestre de peste 3,5 milioane de utilizatori unici și mai mult de 10 milioane de vizualizări la zi, portalul MANGALIA NEWS cuprinde: Știri din Mangalia, știri din sudul litoralului, din țară și din lumea largă, mai precis: Anunțuri, Artă / Cultură / Educație, Știință, Divertisment, Evenimente, Opinii civice, Proiecte pentru zona Mangalia, Economice, Oportunități de afaceri și Locuri de muncă, Sport, Sănătate, Turism, Hobby și Administrație publică. Avem rubrici speciale, dedicate românilor de pretutindeni, realizate în colaborare cu parteneri media puternici (DiasporaArca TV US și Radio ProDiaspora).
Acestea sunt domeniile în care ne-am dorit să facem schimb de știri, de impresii, de gânduri, cu cititorii noștri, întru binele ”Cetății”, al locuitorilor și al oaspeților ei. Dacă, alături de colaboratorii noștri valoroși, am reușit să mișcăm câte ceva în bine, pe parcursul celor 8 ani de zile (și de nopți!), ne bucurăm.
Pentru Mangalia, cu salba ei de stațiuni — Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și pentru sudul litoralului — Limanu, cu 2 Mai și Vama Veche, precum și pentru celelalte localități apropiate – Albești, 23 August, Pecineaga, Costinești, Negru Vodă, avem rubrici speciale pe prima pagină, prin intermediul cărora informăm cititorii despre evenimentele cotidiene și promovăm turismul în zonă.
Rubrica Economie – IMM vă ține la curent cu toate noutățile despre aceste domenii vitale ale activității economice din zona Mangalia, dar și din țară și din lume.
Despre Șantierul naval Damen Shipyards Mangalia avem o rubrică specială. Domnul Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul, ne informează prompt despre activitățile din șantier.
Cele mai diverse anunțuri, dar și oferte și cereri de Locuri de muncă sau de Oportunități de afaceri, le găsiți la rubrica ANUNȚURI MANGALIA NEWS și pe grupul cu același nume.
Știri despre Administrația Publică Locală, publicăm aici, Opiniile cetățenilor le aflați aici, iar despre planurile de dezvoltare a zonei Mangalia, cititorii noștri se pot informa la rubrica Proiecte pentru zona Mangalia.

COLABORATORI
Între colaboratorii de prim rang ai cotidianului online Mangalia News, se numără la loc de cinste conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, ”Doamna publicisticii dobrogene”, așa cum am numit-o noi cu drag și profund respect, inspiratoarea serialului ”MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale” și co-realizatoarea actualului serial aniversar ”Municipiul MANGALIA, 25 de ani, în 25 de episoade”, dedicat împlinirii a 25 de ani de la declararea Mangaliei ca municipiu. Ni s-au alăturat, în acești ani: scriitorul și publicistul Mircea M. Ionescu, renumit dramaturg și prof. univ. dr. Dorin Popescu, analist politic, expert în geopolitică, eseist, cadru didactic universitar, președintele Asociației ”Casa Mării Negre / Black Sea House” Constanța, alături de doctorul în Istorie Sorin Marcel Colesniuc, director general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, dr. Lavinia Dumitrașcu, tot de la MINAC, economistul Marin Florian, președintele Federației Sindicatelor Libere din România (BNS Frăția) și prof. dr. Nicoleta Ciachir – scriitor, istoric. O mențiune onorantă pentru noi — din toamna anului 2019 s-a alăturat echipei Mangalia News redutabilul poet, romancier, dramaturg, eseist și scenarist român Lucian Ciuchiță, în calitate de redactor-colaborator. Articolele domniei sale pot fi citite aici.
Ne bucură colaborarea cu personalități marcante din întreaga țară, dar și de peste hotare: Viorica Bălteanu, prof. univ. dr. la Universitatea de Vest și Politehnica Timișoara, scriitor, lingvist, publicist, Mădălina Corina Diaconu, publicist la Radio România Cultural, Dana Fodor Mateescu, publicist, scriitor, București, Florentina Loredana Dalian, publicist, scriitor, poet, Slobozia; Luminița Popescu, publicistă, Suceava, Ioan Iacob, cadru universitar, publicist, București, Ana-Elisabeta Florescu Coșereanu, Muzeul Botoșani, Mioara Gram, din Texas, USA și Ecaterina Cîmpean (Cathy), de la Radio ProDiaspora, Adrian Ardelean, de la Ora Românească, Montreal, Canada, dar și cu scriitorul, poetul, filozoful și traducătorul Cosmin Neidoni, precum și publicistul Goran Mrakić, din Timișoara, iar lista nu se încheie aici.

PICTORI, GRAFICIENI, BENZI DESENATE: Valentin Tănase, artist plastis, Eugeniu Barău, pictor, Tulcea, Mihai Ionuț Grăjdeanu, grafician, benzi desenate, Paul Stoica, acuarelist, Madrid, Spania, tatăl doamnei profesoare Ramona Buzea, David Croitor, pictor, Vatra Dornei, Alexandru Ghinea, pictor marin, Mangalia, Luiza Cala, artist plastic, Mangalia. Cu toții sunt prezenți în articolele publicate de noi.
Paul Stoica, Spania, Madrid.

MEDIAFOTOVIDEO: Lucian Blaga, CEO Arca TV, Huston, Texas, USA, Cătălin Anastase, foto-reporter, Sydney, Australia. Mențiune specială pentru Rareș Bâdrea din Melbourne, Australia, aflat ”La cratiță”, în emisiunile Arca TV. 🙂
Articolele publicate de Mangalia News despre Arca TVTeleviziunea românilor de pretutindenipot fi vizualizate aici.
Mai avem a le mulțumi, în continuare, și publicistului Cristian Cealera, istoric erudit, pentru colaborarea admirabilă, pentru Poveștile sale dedicate Mării Negre, ca și lui Liviu Predescu, redactor muzical la Radio Constanța. Se cuvine a-i aminti aici și pe scriitorii locali Dora Alina Romanescu și Virgil Stan, poeta și eseista Silvana Cojocărașu, pe talentatul și profundul poet Robert-Marius Dincă, pe Ana ArdeleanuAdina Lozinschi și pe ceilalți membri ai Clubului Artelor Solteris. Un parfum oriental deosebit ne aduce în scrierile  sale Urfet Șachir, căreia îi mulțumim și cu acest prilej. Galeria de Artă din Saturn a Luizei Cala este și ea prezentă pe portalul Mangalia News.
Cristian Cealera și Poveștile Mării Negre.
SPORTUL și MUZICA au, de asemenea, câte o rubrică dedicată, iar umoriștii români de renume, printre care Marian Avramescu, Mihai Matei, dar și Năstase Leonte, sau Ananie Gagniuc, oferă cititorilor noștri momente de destindere, dar și momente de reflecție, prin caricaturile sau gag-urile dumnealor, la rubrica de PAMFLET / UMOR.
Ne onorează în mod deosebit colaborarea cu artiștii fotografi de elită din toată țara: de la Galați, Mircea Bezergheanu, împreună cu ”haita” sa de peste tot, Diana Buzoianu, actulamente la Londra, sau Sorin Onișor, de lângă Timișoara, Eduard Armeanu, de la Studiourile SulinWood, ”Cel mai bun medic dintre fotografi și cel mai bun fotograf dintre medici”, sau Cosmin Tomoiaga, din Maramureș, ori Sorin Dediu, din Bacău, sau ”meseriașii” constănțeni Dan Cristian Mihăilescu, cel supranumit ”artistul fotograf al Mării Negre”, respectiv Cornel Geamănu, cu ”Recitalurile sale de litoral”. Artistul fotograf Vlad Eftenie, de asemenea, are un loc aparte în preferințele cititorilor noștri. Pentru toți am rezervat rubrica: FOTO/VIDEO, un răsfăț, un regal pentru priviri și suflete.
Tot aici publicăm și fotografiile realizate de pasionații ”vrăjitori de imagini” din Mangalia, dintre care îi amintim pe: Ruxandra Georgescu, Valerian Șarînga, Bogdan Turtoi, Roberto Cojan, Niran Ibadula, Elena Stroe și Maria Cazacu.
Mangalia News este partener media oficial în Proiectul ARCA TV, (Houston, Texas), Televiziunea românilor de pretutindeni, Mangalia News fiind primul cotidian online din România, acceptat ca partener media oficial într-un proiect media de o asemenea anvergură.
Mulțumim, Lucian Blaga, CEO Arca TV USA, pentru acest proiect generos, adresat tuturor comunităților de români din Diaspora și de Acasă! Pentru noi toți, această inițiativă originală este deosebit de importantă! Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți românii, oriunde s-ar afla ei! Dumnezeu să binecuvânteze America!
Ca două bonusuri speciale, acum, la ceas aniversar, vă invităm să (re)vedeți reportajele realizate de noi în vara anului 2019, ”pe Planeta Texas”, cu un singur click AICI și altul, AICI.
Paginile și grupurile noastre pe Facebook, Twitter și YouTube:
MangaliaNewsOficial – pagina de Fb;
Mangalia News Oficial Grup;
Limanu2MaiVamaVecheHagieni – grup;
TURISM BALNEAR – Romanian Health & Wellness Tourism – grup;
OBORUL VIRTUAL – Mangalia News – grup dedicat producătorilor locali;
Mangalia News, pe Twitter;
Mangalia News, pe Issuu.com – materiale de lectură;
Mangalia News, pe YouTube – Videoclipurile publicate de Mangalia News.
În distribuirea materialelor publicate pe portalul Mangalia News ne bazăm și pe paginile și grupurile partenere, cărora le mulțumim pentru reciprocitate.
MULȚUMIRI, TUTUROR!
Mulțumiri, lui Ionel Rugea, de la Mangalia.TV, Anca Niculescu și Mihaela Marin, de la Ediția de Sud și lui Marcel Almăjanu, de la MangaliaOnline, pentru colaborările noastre locale. Și ultimilor, dar nu celor de pe urmă, ca de obicei, la aniversare, le adresăm Mulțumiri speciale, colegelor de redacție — Elena Petcu și Magdalena Iacob, Maestrului Lucian Ciuchiță, consultanților de specialitate, precum și IT-iștilor din echipa tehnică Mangalia News!
Mangalia News va continua să păstreze aceeași linie de conduită editorială neutră, creatoare, pozitivă și va oglindi preocupările cotidiene ale cetățenilor din Mangalia și din sudul litoralului, vom continua să fim un liant firesc și necesar între cetățeni și autoritățile locale, între turiști și posibilii investitori, pentru ca Cetatea și întreaga zonă să prospere!

MULȚUMIRI:  
Cele mai calde, omenești și profunde mulțumiri le adresez celor de acasă, ”Lupilor mei dragi”, de la cei mari, la cei mai mici – minunații noștri nepoței, toți cei care mi-au fost alături și m-au sprijinit, cu dragoste și devotament, pe tot parcursul vieții, indiferent de cât de greu le-a fost… și pe care-i iubesc infinit de mult și le doresc tot binele de pe lume…
Mulțumiri sincere și binemeritate, colaboratorilor care mi s-au alăturat în proiectele mele de suflet, fie că a fost vorba de cele dedicate ”Cetății”, ori de cotidianul online Mangalia News, prieteni cărora le-am dedicat, la rândul meu articole și pagini întregi pe portalul Nr. 1 din sudul litoralului românesc.
Traian Lupu, profesor, Senior Editor și Coordonator programe Mangalia News.
Ianuarie – februarie 2020, Mangalia.                   „Semper sint in flore!”

Later edit – 10 noiembrie 2020:
Alte știri importante, de după februarie 2020, pe Mangalia News, la rubrica SPECIAL, aici: https://www.mangalianews.ro/category/special/, dintre care:
PARTENERI MEDIA ai cotidianului online MANGALIA NEWS: https://www.mangalianews.ro/2020/10/parteneri-media-mangalia-news/
MANGALIA NEWS se menține pe PRIMUL LOC, în clasamentul site-urilor locale https://www.mangalianews.ro/2020/09/mangalia-news-se-mentine-pe-primul-loc-in-clasamentul-site-urilor-locale/
Prin Cultură, spre desăvârşire: Interviu cu profesorul Traian Lupu, publicat de AJRP, Radio România Cultural, Așii Români, Radio Prodiaspora, Revista ProLitera
Prin Cultură, spre desăvârşire: interviu cu profesorul Traian Lupu (Radio România Cultural, 07 Noiembrie 2020).
Prin Cultură, spre desăvârşire – interviu cu profesorul Traian Lupu – Radio ProDiaspora, Germania, 07.11.2020.

NEWS OF THE 2022 – 2023!

MANGALIA NEWS împlinește 10 ANI | Editorial aniversar – Cum am început și unde suntem azi?
Victor Ravini – Mangalia News, far cultural la țărmul mării, un far de lumină cu bătaie până peste Carpați, în toată Europa și peste șapte țări și șapte mări, cum e vorba prin basmele bătrânești!
MANGALIA NEWS, un DECENIU de la lansare | MESAJE, DEDICATII, la ANIVERSARE – partea I [VIDEO]
MANGALIA NEWS, un DECENIU de la lansare | MESAJE, DEDICATII, la ANIVERSARE – partea a II-a [VIDEO]

Mangalia News, de 11 ani, împreună! Editorial aniversar, Joi, 23.02.2023

Victor Ravini – Mangalia News este o publicație de nivel european și internațional. Este o publicație de folos obștesc, o necesitate pentru țara noastră și pentru noi, toți cititorii
Sincere felicitări, MANGALIA NEWS, cu ocazia celei de-a 11-a aniversări! – Constantin Nesterenco, din Cetatea Ștefănească de la Soroca, Republica Moldova
Mangalia News, la aniversare – Aurelia Lăpușan
Astăzi, la ceas aniversar, așez, cu recunoștință, un mesaj scris de vânt pe marginile zării, unde marea se învecinează cu infinitul: La mulți ani, oameni minunați! La mulți ani, Mangalia News! Pr. Alexandru Pripon, membru al UZPR
Mioara Gram: LA MULȚI ANI, sub soarele Adevărului și frumusețea informației de interes, ziarului online Mangalia News și fiecărui cititor în parte!
Felicit echipa Mangalia News pentru întreaga activitate, îi urez proiecte împlinite şi ediţii la fel de valoroase, în următorii ani! Ecaterina Cîmpean, Director Radio ProDiaspora
Mangalia News, cotidian online cu Știri din sudul litoralului, Știri din țară și din lume – www.mangalianews.ro

MN: Episoadele serialului Cinci decenii la Catedra din Cetate, pot fi vizionate AICI.

Mangalia News, 28.05.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply