Victor Ravini – Mangalia News, far cultural la țărmul mării, un far de lumină cu bătaie până peste Carpați, în toată Europa și peste șapte țări și șapte mări, cum e vorba prin basmele bătrânești!

0
848
Victor Ravini: ”Și mai trecu un an… Un an care fu cum fu, așa cum știm și cum îl trecurăm cu bine, cei care scăparăm cu bine. Dar spaimele noastre, ale tuturor de pe globul pământesc, nu au clătinat Mangalia News. Și iată că MN a împlinit un deceniu de activitate prodigioasă și de far cultural la țărmul mării. Un far de lumină cu bătaie până peste Carpați, în toată Europa și peste șapte țări și șapte mări, cum e vorba prin basmele bătrânești. Nu toate publicațiile de pe Net ajung la așa vârstă, de-a dreptul matusalemică pentru era noastră cibernetică. Multe publicații strălucesc pe firmament câteva clipe și dispar, lăsând ca urmă a existenței lor doar fereastra: Not found. Nicio altă fereastră spre cunoaștere. Pe când MN strălucește, fără să clipească. N-aș putea spune că în ultimul an MN s-a perfecționat, întrucât perfecțiunea era deja evidentă și anul trecut. Perfecțiunea nu se poate perfecționa. Tot ce remarc la MN, față de anii precedenți, este continuitate și constanță, fără vreo oscilație. Așa că, nu am nimic de adăugat la aprecierile din anul precedent. Ca să nu mă repet, asigur cititorii că îmi mențin afirmațiile făcute anul trecut. Iar dacă cineva nu le-a citit sau le-a uitat, căci și uitarea-i scrisă-n legile omenești, îi recomand călduros să le citească la acest link: https://www.mangalianews.ro/mangalia-news-descrisa-de-victor-ravini/

Ba da, aș adăuga ceva. Când recitesc vreun articol pe care mi l-a publiat MN, îl citesc cu mai multă plăcere decât când îl recitesc în vreo altă publicație. Asta mă inspiră să văd defectele din propriul meu text sau să îmi vină idei noi și să fac modificările necesare, pentru când voi aduna aceste articole într-o carte. De ce recitesc cu mai multă plăcere în MN, decât în alte publicații? O explicație obiectivă este faptul că programul folosit în computerul redacției MN nu face să dispară unele spații albe dintre cuvinte, cum se întâmplă la alte publicații, unde uneori fonturile sau mărimea lor variază de la un paragraf la altul. Însă asta nu poate să depindă de oamenii dintr-o redacție sau alta, ci de computerul mai nou sau mai vechi și de programul profesionist sau pentru începători, de care dispune fiecare redacție. Tot ceva obiectiv mai este și faptul că lectura la MN se face mai ușor, e mai odihnitoare pentru ochi. Aici meritul îi revine în exclusivitate informaticianului care a conceput bine aspectul grafic, cât și celui care a ales cea mai bună dintre variantele propuse de informatician. Ar mai fi și etica profesională a redacției, cât și comunicarea rapidă și clară. Și încă ceva: MN nu mi-a modificat niciodată titlul sau textul, cum din nefericire fac alte redacții, unde vreun corijent la gramatică îmi modifică mie (filolog bătrân) acordurile gramaticale, îmi modifică unele cuvinte sau taie ori adaugă de la sine, fiindcă are ambiția să fie co-autor.

O redacție mi-a modificat verbul a voi și a pus a vroi. Cuvântul a vroi este o formă greșită, contrasă din verbele a vrea și a voi. Altă redacție mi-a modificat recuzită și au pus rechizită. Cuvântul rechizită nu există în dicționare. Este doar o formă greșită, contrasă din rechiziție și recuzitădouă substantive cu înțelesuri diferite. Într-o redacție, mi-au înlocuit oamenii… înșiși cu oamenii… înșile. Cuvântul înșile nu există în limba română. Fericiți inventatori de cuvinte nefericite! Pe mâna cui lăsăm Limba română? Acum înțelegeți de ce prefer Mangalia News. MN nu zăpăcește cititorii cu greșeli de limbă. Presupun că, dacă vreun autor face erori lingvistice, redacția îi semnalează, să și le corecteze singur.

În ceea ce privește MN, mai e de remarcat stilul limpede și firesc, în care îmi scrie Domnul Profesor Traian Lupu. Are un stil pe care ar fi bine să îl învețe și alții. Dar stilul nu se învață. Stilul în care scriem este în sângele și în respirația fiecăruia dintre noi. Dânsul îmi scrie într-un stil spontan și necontrafăcut, spre deosebire de unii scriitori celebri, ce se rătăcesc în fraze arborescente și încâlcite, într-un stil pompos și pretențios. Stilul spontan și limpede sau stilul pomposo-pretențioso sunt dovezi ale siguranței sau nesiguranței de sine a celui ce scrie. Tot ce îi pot dori redacției MN și, în mod special, Domnului Profesor Traian Lupu, este sănătate, longevitate și prosperitate”. 

Victor Ravini, Paris, Franța, 23 februarie 2022.

MN: ADMIRABIL MESAJ! Onorant, la maximum, pentru noi și, suntem siguri că și pentru cititorii MN. Vă mulțumim, Maestre drag, vă îmbrățișăm și vă iubim! Primiți aceleași urări de sănătate, longevitate și prosperitate și din partea noastră, pentru că le meritați din plin. Să ținem aproape, mulți ani de acum înainte! Doamne, Ajută să fie pace, să fie bine.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Alte studii literare valoroase, ce poartă semnătura scriitorului Victor Ravini și sunt publicate de Mangalia News, puteți viziona AICI.


Mangalia News, 23.02.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply