Dinastia Alexandrescu – cap de afiș în cultura Constanței | Un nou episod din serialul „Istoria Dobrogei”, de Aurelia Lăpușan

0
742
Aur, Moldova, Ozana, Dragoș, Timuș, Remus, Horațiu… Patru generații cu numele Alexandrescu, care au ținut în Constanța capul de afiș pentru arta muzicală, pentru constituirea și întreținerea unei largi mișcări artistice de masă.

Povestea familiei începe din anul 1865, odată cu venirea la Constanța a grupului vocal feminin Blitzner din oraşul austriac Sonnenberg. Șase fete – trei surori și trei verișoare – se aflau în trecere, pentru a se îmbarca pe primul vapor care făcea curse la Istanbul. Dar pe peronul gării din Constanța le primește chipeș șeful acesteia, Isidor Iasinski, un polonez vorbitor de germană, fetele se lasă atrase de poveștile acestuia și decid să mai rămână puțin timp la malul mării noastre.

Sunt prezentate unui proprietar care avea un restaurant situat în actuala Piaţa Ovidiu, unde cele şase au putut oferi cu mult succes un café concert. Astfel că fetele şi-au amânat plecarea, şi pe rând şi-au dat inima unor notabilităţi cu care au legalizat căsătorii. Maria devine doamna Isidor Iasinski, Gabrielle va fi soţia lui Nicolae Macri, căpitanul portului, şi mai apoi soţia primarului Mihail Coiciu, Rose se mărită cu negustorul Cosini, Brigitte cu consulul francez, Renata cu un inginer român şi cea mai mică cu un tehnician elveţian. Mai târziu, trei dintre ele îşi urmează soţii în alte misiuni profesionale, doar surorile Blitzner rămân până la sfârşitul vieţii în oraşul adoptiv de la malul mării. (…)

Continuarea, în ziuaconstanta.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply