Noaptea Privighetorilor, în premieră, și la Agigea, sâmbătă, 3 iunie!

0
459

carturesti.ro%20
farmec.ro
Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire pe data de 3 iunie, la prima ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor, la Agigea, județul Constanța. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară la București, Cluj și Agigea, dar la date diferite. Concertele de muzică păsărească și clasică au loc la Cluj și Agigea pe 3 iunie și 11 iunie la București.
Noaptea Privighetorilor 2023 va debuta, la ora 17:00, cu o seară lirică în interpretarea: Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A. Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J. Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis. Tot de la ora 17:00, ne putem bucura de expoziția fotografică despre Rezervația de Dune Marine de la Agigea și de atelierele educative pentru copii. După ora 18:00, vom pleca în tururi ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor.
Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fie că mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să se întâmple este o seară frumoasă de iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacă auzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cu concerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de natura urbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoase se aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu binevenit pentru viețuitoarele din orașele noastre. Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca la un duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cu arcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și această armonie am vrea să definească relația noastră cu natura”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.
Programul complet al ediției 2023
Agigea, 3 iunie 2023, Stațiunea Biologică Marină „Prof. dr. Ioan Borcea”, județul Constanța
– 17:00 – Seară lirică în interpretarea: Răzvan Săraru (tenor), Silvia Simionescu (soprană), Marius Eftimie (bariton), acompaniați de Andrada Ștefan (pian). Lucrări de: G. Puccini, W. A. Mozart, M. Ravel, T. Brediceanu, Gh. Dima, J. Offenbach, F. Lopez, G. Stephanescu, E. de Curtis.
– 17:00 – ateliere educative, expoziție de fotografie: Rezervația Dunele Marine de la Agigea – o insulă a biodiversității.
– 18:00 – tururi ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor
„De-a lungul ultimilor zece ani, am încântat mii de iubitori de natură și muzică din Cluj, București, Iași și Sibiu cu inedita combinație a turelor ghidate și a concertului de muzică în aer liber. Dar am încercat și să vorbim serios despre importanța naturii. Vom povesti participanților despre păsările din orașe, rolul și locul lor în viața noastră și în natură. Vom da sfaturi despre cum putem avea balcoane, grădini și orașe prietenoase cu natura, un lucru extrem de important pentru bunăstarea noastră”, a mai precizat Teodora Domșa.
Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.
***
Despre Societatea Ornitologică Română
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.
Ștațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea a fost înființată în 1926 de emeritul Profesor Dr. Ioan Borcea, pentru studierea ecosistemelor marine din Marea Neagră. În prezent, Stațiunea desfășoară studii ornitologice, entomologice, botanice, ecotoxicologice și de biologie marină, pentru a pune în evidență relațiile ecologice și biodiversitate în partea de est a României. În acest moment, Stațiunea desfășoară proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Pe lângă implementarea măsurilor de conservare și revizuirea planului de Management al ariei naturale protejate, vom elabora și strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.
După ora 18:00, încep tururile ghidate pe traseele tematice ale stațiunii, în căutarea privighetorilor.
„Noaptea Privighetorilor este acel eveniment care generează emoții puternice și de durată. Fie că mijlocește primul contact cu păsările sau o reîntâlnire așteptată, Noaptea Privighetorilor aduce pe fețele oamenilor uimire, încântare și entuziasm. Tot ce trebuie pentru ca magia să se întâmple este o seară frumoasă de iunie și un spațiu verde generos și primitor sau intim. Dacă auzim și cântecul privighetorilor, cum adesea se întâmplă, avem cu adevărat o experiență extraordinară. Ineditul acestui eveniment constă în îmbinarea tururilor ghidate ornitologice, cu concerte de muzică clasică, susținute de artiști în mijlocul naturii. E vorba, în general, de natura urbană, cea găzduită de parcuri etnografice sau grădini botanice. Aceste spații verzi generoase se aseamănă întrucâtva ariilor naturale, fiind o oază de liniște pentru noi și un refugiu binevenit pentru viețuitoarele din orașele noastre. Ne place să ne gândim la Noaptea Privighetorilor ca la un duet, al păsărilor, a căror triluri ne încântă în timpul plimbărilor, cu muzicienii, în a căror muzică recunoaștem notele cântate nu cu mult timp în urmă de artiștii cu aripi și sirinx, nu cu arcuș. Chiar dacă fiecare își cântă propria partitură, rezultatul este armonios. Și această armonie am vrea să definească relația noastră cu natura”, a spus coordonatorul proiectului, Teodora Domșa.


Mangalia News,piese-auto-mangalia.ro

libris.ro%20
libris.ro%20


Leave a Reply