CUM E CORECT? Când se scrie „vi” și când se scrie „vii”?

0
155130

Cum e corect?

1. Când se scrie „vi” și când se scrie „vii”?

Vi” cu un singur „-i” se scrie doar atunci când poate fi completat cu „vouă”. Ex: Vouă vi s-a părut că plouă.

Vii” cu doi „-ii” se scrie pentru persoana a doua singular la indicativul și conjunctivul vb. „a veni”, dar și pentru pluralul de la „viu”: „(tu) vii”, „(tu) să vii”, „(pui) vii”. Ex: Să vii la mine mâine, să-ți dau cartea de română. Mamiferele nasc pui vii.

Viii” cu trei „-iii” se scrie doar în situația următoare: „Viii cu viii, morții cu morții”.

2. Corect este „acum” și nu „acuma”.

Forma corectă este „acum”, nu este corect să scriem „acuma”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

3. „noștri/voștri” vs „noștrii/voștrii”. Niciodată nu vom scrie cu doi „–ii”, forma corectă este cu un singur „-i”, așadar forma corectă este „noștri/voștri”.

4. Cum se scrie corect „crează” sau „creează”? Ei bine, NICIODATĂ nu se va scrie „crează” cu un singur „e”, ci „creează”, cu doi „-ee-”, pentru că vine de la conjugarea vb. (cre-ează, ca și lucr-ează).

5. Când se scrie corect „fi” sau „fii”?

Ei bine, se scrie „fii” cu doi „-ii” doar în următoarele cazuri, la imperativ afirmativ: „Fii atent!”, la conjunctiv prezent afirmativ și negativ „tu să fii (atent)” / „tu să nu fii (acasă)”, dar și la forma de plural a substantivului „fiu” (Cei doi fii ai lui Gheorghe erau la râu). În rest, vom scrie „fi” cu un singur „-i” în toate celelalte cazuri: „a fi”, „nu fi”, „ai fi”, „vei fi”, „să fi fost”, „să nu fi fost”.

6. „zi” sau „zii”, care este forma corectă?

NICIODATĂ nu se scrie corect „zii” cu doi „-ii”, se scrie „zi” cu un „-i”, când este vorba de zi calendaristică, de imperativ afirmativul verbului „a zice” la persoana a doua singular, adică „zi când îți termini treaba!”, iar pentru persoana a treia singular se vor folosi doi „i” despărțiți de cratimă „zi-i(lui/ei) să își facă tema!”

7. Când se scrie „miniștri”, „mândri”, „membri”, cu un singur „i” și când se scrie cu doi „ii”?

Ei bine, „miniștrii”, „mândrii”, „membrii” se vor scrie cu doi „-ii” doar dacă se pot înlocui în același context cu „ministrele”, „membrele”, „mândrele”. În rest se vor scrie cu un singur „-i”, în toate celelalte situații ambii (miniștri/membri), ceilalți (miniștri/membri), cei 10 (miniștri/membri).

Prof. Elena Petcu, redactor Mangalia News.

MN: Ghidul nostru prin ”Gramatica cea de toate zilele” este doamna profesoară Elena Petcu​, de la Școala Gimnazială ”Gala Galaction” din Mangalia, căreia îi mulțumim. Toate articolele din serialul ”CUM E CORECT?”, le puteți citi aici.


Mangalia News, Vineri, 14 dec.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply