OFICIAL: Olandezii de la DAMEN vor prelua managementul Şantierului Naval Mangalia

0
1669

Olandezii de la DAMEN vor prelua managementul Şantierului Naval Mangalia.

Ordonanța de Urgență care completează Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice adoptată prin legea nr. 111/2016 cu modificările și completările ulterioare, a fost promovată în Guvern de către Ministerul Economiei și, ulterior, adoptată de către Executiv.

Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ ce nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar, explică Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă.

“Actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială. Actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:

– ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar;

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist, ci le întărește.

În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare.

De aceea, actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar.

Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Economiei nu precizează în comunicat un exemplu concret, însă modificarea, mai exact EXCEPŢIA, a fost promovată pentru asocierea statului român cu Damen în cadrul Şantierului Naval Mangalia. Astfel, deşi devin acţionari minoritari în cadrul şantierului, olandezii de la Damen vor prelua, cu acordul statului român (acţionarul majoritar), managementul companiei.

A.C, replicaonline.ro, 17.07.2018.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply