„Mangalia – Oraşul dorurilor infinite”, episodul 2 din serialul dedicat ediției de colecție a romanelor semnate de prozatoarea Dora Alina Romanescu

0
654
„La data de 17 decembrie 2023, la Clubul Nautic din Mangalia am prezentat în faţa unui public numeros cartea „Mangalia – Oraşul dorurilor infinite”. Prefaţa este semnată de Prof. univ. dr. Mihaela Rus, iar în cronica pe care a scris-o acestei cărţi, talentata scriitoare Diana Dobriţa Bîlea a intuit, cuvânt cu cuvânt, care au fost dorinţele, speranţele, visurile mele când am decis să scriu depre oraşul minunat în care trăiesc de mulţi ani. Fără lipsă de modestie, pot să afirm că oricine doreşte să cunoască din tainele, frumuseţile, obiectivele turistice, realizările sociale, turistice şi culturale ce au înfrumuseţat oraşul de la țărm de mare, după anul 2000, le poate descoperi în această carte, îmbinate armonios de vestigiile vechiului Callatis, expuse ştiinţific de cercetătorul ştinţiific dr. Tatiana Odobescu.
Cartea „Mangalia – Oraşul dorurilor infinite” a fost primită bine de cititori, de critica de specialitate și promovează ţinutul mirific de la ţărm de mare. Nu am dorit să se facă un eveniment din scrierea acestei cărţi, însă, din respect pentru cultură, din respect pentru promovarea oraşului Mangalia în lumea minunată a cuvintelor, poate fi semnalată publicarea acesteia pe site-ul Primăriei, la Departamentul „Cultură şi Sport”.
„Mangalia – Orașul dorurilor infinite” (Editura Prestige, București, 2023) este, după cum afirmă autoarea, Dora Alina Romanescu, „o poveste nonconformistă, nesupusă tiparelor ample, exacte ale monografiilor”. În fapt, această carte, care arată impecabil – format A4, copertă cartonată, ilustrații color, hârtie de calitate –, unește radiografieri ale prezentului orașului Mangalia cu materiale documentare obținute din diferite izvoare privind istoria locului, cu mărturisiri, date autobiografice, observații, evaluări, constatări. Prozatoarea născută la Rebra, în județul Bistrița-Năsăud, privește în jur „cu ochii sufletului”, filtrând, așadar, prin propriul mod de a simți bătăile de inimă ale orașului de la țărm de mare, aspecte ce țin de: peisaje urbane, obiective turistice, oameni, fapte, întâmplări, economie, administrație, cultură, învățământ, sănătate. Sunt evidente căldura discursului, dragostea sinceră pentru concetățeni, grija de a nu arunca piatra, ci de a atrage atenția asupra greșelilor mai-marilor orașului sau ale oamenilor de rând cu abilitatea unui dascăl care știe să gestioneze situațiile critice. Uneori, mai ales când se lasă sedusă de frumusețile de necontestat ale urbei, când face confesiuni despre rădăcinile sale, Dora Alina Romanescu nu se poate dezice de pasiunea sa și oferă cititorilor secvențe lirice de o mare sensibilitate.
De asemenea, prozatoarea pledează pentru înrădăcinarea la copii a sentimentului de dragoste pentru patrie. La o parcurgere superficială a unor fragmente, s-ar putea crede că autoarea leagă ideea de patrie de România arhaică, tradițională, în dauna unui profil modern al țării noastre, pentru că susține: „Evoluția societății, modernismul, democrația au contribuit la diminuarea rolului mărturiilor inestimabile ale existenței poporului român, au făcut uitate datinile care-l definesc și îl fac unic, care îi scot în evidență valorile morale, trainice, adevărate, statornice. Însă ce este sfânt nu piere, nu se uită, aceste bogății se țin cu sfințenie în lada de zestre a neamului” (p. 13). De fapt, prin acest strigăt, Dora Alina Romanescu denunță inconștiența cu care ne îndreptăm spre uniformizarea cu ceilalți în timp ce pierdem din vedere, și din suflet!, identitatea națională, spiritualitatea intimă a poporului nostru. Nu obosește să arate ceea ce s-a construit în ultimii ani, transformările care au făcut Mangalia un oraș modern și pe cei care au contribuit la înnoire, adaptând aspecte edilitar-urbanistice, administrative la realitățile prezentului și făcând ca și fața callatiană să corespundă progresului contemporan românesc. Aparținând atât domeniului învățământului, cât și celui cultural, cunoscându-le din interior, așadar, prezintă cu rigurozitate, tehnic, eficient, pentru a nu scăpa detalii, date și nume, grădinițele, școlile generale, liceele, instituțiile culturale, edificiile istorice și religioase și mai ales pe oamenii care pun Mangalia pe harta culturii românești.
Cartea este, așa cum mărturisește romanciera rebreană adoptată de urbea de la malul Mării, un „omagiu” adus „cu umilință” „Orașului Luminii și al dorurilor infinite”. Este scris în două stiluri diferite. Astfel, exprimarea limpede, exactă, științifică, specifică monografiilor alternează cu exprimarea beletristică, bazată pe expresivitate, pe folosirea sensului conotativ al cuvintelor cu scopul de a spori emoția cititorului. Din când în când, găsim adevărate fragmente de jurnal și nu lipsesc nici pasajele aforistice, obișnuite în cărțile de proză ale Dorei Alina Romanescu”. (DIANA DOBRIȚA BÎLEA).
Dora Alina Romanescu, 22 aprilie 2024. (Exclusivitate Mangalia News).
Cine dorește să aibă în biblioteca sa această carte cu autograf, precum și celelalte romane din ediția de colecție a prozatoarei Dora Alina Romanescu, se poate adresa în privat autoarei, la telefonul 0742 223 759


Mangalia News, 27.04.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply