Lucian Mindruta: Vedere de la mare

0
895
Booking.com
Mangalia-plaja-Saturn-Venus

Dra­gii mei,

Va scriu din vacan­ta, din fru­moa­sa sta­tiu­ne Man­ga­lia. Unde am des­co­pe­rit cum sa faci din sube­rek feri­ci­re, din bere sublim si dintr‑o plim­ba­re pe lan­ga pla­ja, sea­ra, sen­sul vie­tii.

Cat vezi cu ochii, nici un zam­bet. O mare de figuri intu­ne­ca­te (ca nu toa­ta lumea a aflat de SPF 50) se invar­te incet, pre­cum caii la mane­jul cir­cu­lui, pe ale­ea de lan­ga pla­ja Saturn, spre Venus si ina­poi.

Spre deo­se­bi­re de vile­gi­a­tu­risti, caii stiu mai mul­te des­pre con­di­tia lor. Stiu ca sunt dre­sati, stiu cine e dre­so­rul si mai stiu (ok, poa­te nu sunt siguri de  asta) ca la final vor ajun­ge salam. Oame­nii insa, isi mai fac ilu­zii.

Ei cred ca sunt in vacan­ta.

Ii aju­ta si medi­ul. Pe mar­gi­nea dru­mu­lui sunt tara­be care vand toa­te obiec­te­le la care ome­ni­rea s‑a putut gan­di ca ar putea sa dea de lucru copi­i­i­lor inca 5 minu­te, cat sa nu puna nici o intre­ba­re la care matu­rii care ii duc de mana ori­cum nu au ras­puns. Ben­ti­te cu led-uri, mingi cu led-uri, pom­poa­ne in for­ma de flu­tu­ras cu leduri mov si roz, bas­to­a­ne, cre­ioa­ne, sep­ci de mari­nar si sep­ci pur si sim­plu. Cu led-uri.

In caz ca n‑ati recu­nos­cut loca­tia, va fac un upda­te: vacan­ta roma­nu­lui obis­nu­it. Pau­za din­tre doua iaduri, cel cas­nic si cel de la ser­vi­ciu. Pur­ga­to­ri­ul inse­la­tor, care te lasa la capa­tul celor 8 zile regu­la­men­ta­re cu car­dul gol, capul idem si sotia cu un motiv in plus de divort. Nu, nu esti tu. Asa o sa-ti spu­na.

M‑am tre­zit in locul asta acum cate­va zile, dupa ce-am gre­sit o alee. Am intrat in el pe bici­cle­ta si-am ramas cap­tiv, in vre­me ce suvo­i­ul uman tre­cea pe lan­ga mine detes­tand evi­dent ten­ta­ti­va mea de a fi dife­rit. Oame­nii veneau din­spre Man­ga­lia, unde nu e nimic de facut si se duceau spre Venus, unde nu e nimic de spe­rat. Intre aces­te doua cer­ti­tu­dini, oame­nii se plim­bau ori­cum, min­tin­du-se, la fel cum Columb isi min­tea oame­nii in Marea Sar­ga­se­lor ca mai e un pic. Inca un pic si ajung intr-un loc mis­to, in care se intam­pla ceva.

Dar ce?

Nici eu si nici ei nu stim. Si pana atunci mer­gem si cas­cam gura. Pe dreap­ta, la res­ta­u­ran­tul tra­di­tio­nal cu sar­ma­le, can­ta Tru­pa lui Geor­ge Cuta­re, ves­nic inda­to­ra­ta unor muzi­cieni ade­va­rati si morti intre timp, care i‑au lasat mos­te­ni­re par­ti­tu­ri­le si ver­su­ri­le dar nu si vocea. Geor­ge insa nu stie asta si nici eu nu‑i spun. Mai ales ca nici nu m‑ar auzi: la cat de tare can­ta, pro­ba­bil ca si del­fi­nii pot fre­do­na deja cate­va bucati.

Dar nimeni nu e supa­rat, mai ales ca nu apuci sa surzes­ti: suvo­i­ul uman te duce mai depar­te. Inca 100 de metri si ai tera­sa cu ansam­blu fol­cloric si ring de dans, unde in mij­loc s‑a for­mat deja o hora. Tot de oameni fara zam­be­te, tinan­du-se unii de altii, seri­o­si, cu exprien­ta. Astia sunt mai batrani si stiu deja: vacan­ta nu e des­pre dis­trac­tie. Vacan­ta e des­pre bifa­rea obli­ga­to­rie a cator­va punc­te.

Pla­ja. Porumb fiert. Pri­ma bere. Pranz. Mici. A doua bere. Inca un pic de pla­ja. Sca­toal­ce la copii. A tre­ia bere. Dia­log for­mal cu nevas­ta “Eu cred ca n‑are cum sa fie mai ieftin la bul­gari”. Mai ieftin. Sau mai scump. Sau mai mur­dar, nu e o gama lar­ga de pre­o­cu­pari. Si-apoi inca o bere. Si plim­ba­rea de sea­ra, obli­ga­to­rie, cu copi­lul de mana, spre ori­zon­tul intre­za­rit unde­va in con­sti­in­ta fie­ca­ru­ia, dar des­pre care nimeni nu vor­bes­te.

Ori­zon­tul ade­va­ru­lui ca vacan­ta asta e nas­pa.

In vacan­ta asta e prea mult zgo­mot, prea putin sens, prea mul­ta dure­re pe care omul nu poa­te nici macar s‑o recu­noas­ca.

Dure­re? De unde, la Saturn? La Venus? Intre ata­tea solu­tii de a obti­ne pla­ce­re, de la cla­ti­te­le cu cio­co­la­ta si pana la sube­rek-ul din pia­ta din Man­ga­lia? De la…

Con­ti­nu­a­rea, aici: lucianmindruta.com/2016/08/08/vedere-de-la-mare/


piese-auto-mangalia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele