Astăzi este Ziua Independenţei SUA

0
330

Discursul Însărcinatului cu afaceri a.i. al SUA, Duane Butcher, cu ocazia aniversării a 237 de ani de la Declaraţia de Independenţă – 3 iulie 2013:

Domnule prim-ministru,

Stimaţi ambasadori,

Doamnelor şi domnilor,

Îmi face plăcere să vă urez bun venit la această recepţie, în numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american. În această seară aniversăm 237 de ani de independenţă a Statelor Unite ale Americii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În urmă cu două sute treizeci şi şapte de ani, în oraşul Philadelphia, părinţii noştri fondatori au semnat Declaraţia de Independenţă. Ei şi-au riscat „vieţile, averile şi onoarea sfântă” pentru a crea o naţiune bazată pe egalitate şi libertate. Angajamentul lor faţă de democraţie a schimbat cursul istoriei.

În fiecare an, de Ziua Independenţei, cu mândrie şi admiraţie, medităm la curajul şi înţelepciunea lor. Cu optimism şi hotărâre, ne dedicăm din nou idealurilor părinţilor fondatori. Pentru fiecare nouă generaţie, provocarea este să transforme în realitate cuvintele Declaraţiei: „Considerăm aceste adevăruri a fi evidente: toţi oamenii sunt egali din naştere, înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile, printre care se numără dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii”.

Aşa cum spunea preşedintele Obama în mesajul său cu ocazia zilei de 4 iulie, „deşi aceste adevăruri sunt evidente, istoria ne arată că ele nu au devenit realitate de la sine. Timp de peste două secole, naţiunea noastră a parcurs un drum lung până la transformarea sensului cuvintelor părinţilor fondatori în realitate. Sângele vărsat prin lovituri de bici şi sabie ne-a arărat că nicio Uniune întemeiată pe principiile libertăţii şi egalităţii nu poate supravieţui pe jumătate în sclavie şi în libertate. Am aflat că pentru o economie modernă sunt necesare căi ferate şi autostrăzi pentru a accelera călătoriile şi comerţul. Am învăţat că educaţia este esenţială pentru a avea o societate liberă şi am descoperit că o piaţă liberă prosperă doar atunci când există reguli care asigură un joc corect.”

Asemenea românilor, şi americanilor le place să sărbătorească. Ziua de 4 iulie este cea mai importantă sărbătoare a verii. În toate cele 50 de state, ne petrecem ziua la grătar sau picnic, la paradă sau jucând baseball.

La ambasadele de peste hotare, sărbătorim ziua alături de prieteni, aşa cum facem în această seară.

Recepţia de la Bucureşti este cu adevărat specială datorită energiei şi căldurii dumneavoastră, celor care ne sunteţi oaspeţi, precum şi datorită valorilor noastre comune şi prieteniei strânse dintre ţările noastre. Tema recepţiei de 4 iulie din acest an este oraşul Washington DC, aşadar „Bun venit pe National Mall!”

National Mall este un simbol potrivit pentru sărbătoarea noastră. Ne reaminteşte de originile, istoria şi valorile noastre. În 1790, Congresul a ales drept sediu al guvernului nostru federal locul care era pe-atunci centrul geografic al ţării. Preşedintele George Washington a ales malul râului Potomac şi pe francezul Pierre L’Enfant pentru a proiecta somptuoasele bulevarde şi spaţii publice ale oraşului. Pe măsură ce am încercat să îndeplinim promisiunile Declaraţiei de Independenţă, oraşul s-a dezvoltat şi el, odată cu ţara.

National Mall, parcul naţional cuprins între clădirea Congresului şi monumentul comemorativ dedicat lui Abraham Lincoln, este acum înconjurat de monumente istorice şi muzee faimoase în toată lumea. Este sediu al autorităţilor şi al instituţiilor educaţionale, spaţiu de recreere şi amintire. Este locul unde se organizează evenimente civice, festivităţile de învestire a preşedinţilor şi spaţiu pentru expoziţii şi parade. National Mall este un parc unde mergem la concerte, practicăm diverse sporturi sau admirăm peisajul. Este un loc unde au loc petreceri şi proteste, unde ne exercităm dreptul la liberă exprimare şi la adunare.

În punctul culminant al Mişcării pentru drepturi civile, dr. Martin Luther King Jr. şi-a susţinut discursul numit „Am un vis” la monumentul comemorativ dedicat lui Abraham Lincoln.

Monumentul comemorativ dedicat lui George Washington domină linia orizontului.

Cel dedicat lui Thomas Jefferson şi înconjurat în fiecare primăvară de cireşi înfloriţi, îl omagiază pe autorul Declaraţiei de Independenţă. Monumentele dedicate Războiului din Vietnam, Războiului din Coreea şi celui de-Al Doilea Război Mondial reflectă istoria secolului XX. Galeria Naţională de Artă şi muzeele şi galeriile din cadrul complexului Smithsonian mărginesc parcul şi demonstrează bogăţia istoriei noastre, creativitatea poporului american şi diversitatea acestei societăţi. Washington DC este în acelaşi timp un reper local, naţional şi internaţional, ai cărui vechi locuitori se amestecă cu un val constant de nou-veniţi din cele 50 de state ale SUA şi din ţări din întreaga lume.

Dincolo de monumentele şi clădirile guvernamentale, cartierele oraşului reflectă vasta noastră moştenire culturală în a cărei tapiserie plină de diversitate, imigranţii români reprezintă un detaliu plin de vitalitate. România şi Statele Unite ale Americii au relaţii excelente pentru că împărtăşesc valori, obiective şi aspiraţii comune.

Continuarea, in ziuaconstanta.ro, 04.07.2013.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply