Casa de Cultură din Mangalia și mozaicul său [Galerie FOTO]

0
4636

Operă unicat a arhitectului Nicolae Vlădescu, Casa de Cultură Mangalia (1959-1962) este un proiect realizat doar pe jumatate, din lipsă de fonduri.

 A indeplinit functia de Sala de Conferinte si Cinematograf, neavând spatii specializate (sala de dans, sali de repetitii, ateliere pentru decoruri si recuzita).

Mozaicul mural „GENEZE” este semnat de Jules Perahim si Mac Constantinescu.

Suprafata de peste 300 mp a mozaicului facea din acesta cel mai mare mozaic mural din tarile socialiste ale spatiului ex sovietic.

Compusa din 3.150.000 de piese ceramice colorate patrate cu latura 2×2 cm, aceasta lucrare a provocat mari controverse, fiind contestata de autoritati, deoarece nu contine nici un simbol comunist (seceră, ciocan, roata dintata, tractor, motor, schela etc…)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Lucrarea reprezinta elementele vietii: apa,pamintul, aerul si soarele, la care se adauga simbolul existentei umane: copilul (viata).

In urma anchetei facute de autoritati, Jules Perahim si-a asumat intreaga responsabilitate privind lucrarea, a facut cerere de emigrare si a plecat in Israel. Pentru cultura romaneasca a fost o pierdere grea. Revenit peste ani, el se amuza de incompetenta celor care analizau actul artistic.

Vedeți și: http://www.wikipaintings.org/en/jules-perahim/genesis-mural-for-the-house-of-culture-in-mangalia-1962

GALERIE FOTO Mangalia News:


Mangalia News, Luni, 6 ianuarie 2014.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply