Cum afectează jucăriile din plastic mediul și sănătatea copiilor

0
161

Unele jucării, în special cele din plastic, sunt responsabile de poluarea din aer și din apă, dar și de starea de sănătate a copiilor, pentru că eliberează toxine, uneori pentru 1.000 de ani sau chiar mai mult. De aceea, jucăriile din lemn sau cele eco reprezintă oricând o variantă mult mai bună.

Plasticul, printre care și jucăriile, constituie 80% din tot gunoiul care se găsește în ocean. Procentul e alarmant, ținând cont că sunt peste 72.000 de tipuri de chimicale folosite pentru a produce mai multe tipuri de plastic.

În jucăriile pentru copii sunt folosite mai multe substanțe periculoase, atât pentru mediu, cât mai ales pentru sănătatea celor mici.

Printre acestea se numără:

  • cadmiul, un metal toxic care provoacă dificultăți de învățare;
  • antimoniul, un metal care poate declanșa cancerul;
  • ftalații, care împiedică dezvoltarea fizică.

Aceste chimicale sunt folosite, de cele mai multe ori, ca să facă plasticul mai flexibil.

Vopseaua cu un conținut ridicat de plumb este folosită la fabricarea jucăriilor, pentru că este rezistentă la coroziune, asigură jucăriilor durabilitate și un aspect nou mai mult timp. Însă plumbul poate cauza copiilor afecțiuni ale sistemului nervos, afectând vorbirea și capacitatea de înțelegere sau poate ataca organele interne.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Jucăriile cu baterii

Acestea sunt de două ori mai periculoase, din punctul de vedere al poluării, din cauza bateriilor care nu pot fi reciclate. De cele mai multe ori, bateriile nu sunt predate în centrele de colectare, ci sunt aruncate la gunoi, timp în care se scurg în mediul înconjurător metale grele sau chimicale.

Cele mai periculoase componente ale bateriilor sunt dioxinul și benzenul, ambele cunoscute ca având efect cancerigen asupra oamenilor și care au directă legătură cu malformațiile la naștere, unele boli ale sistemului nervos și dereglări hormonale.

Cum sunt copiii afectați de jucăriile din plastic

Copiii au un risc mai mare de a suferi din cauza chimicalelor din jucării pentru că:

  • Sunt mici, așa că substanțele chimice ajung rapid la sistemul lor nervos și se concentrează în organele lor mult mai repede.
  • Din moment ce creierul și alte organe și părți ale corpului sunt încă în dezvoltare, o concentrație mai mare a acestor substanțe poate cauza mult mai mult rău decât într-un organism dezvoltat.
  • Copiii care au vârste mici sunt foarte curioși și bagă orice în gură, așa ca toxinele din plastic pot fi ingerate foarte ușor.

Cum poți să reduci poluarea cauzată de jucăriile din plastic

În primul rând, nu mai cumpăra jucării din plastic, decât dacă eticheta precizează că pot fi reciclate. Dacă nu sunt menționate materialele din care sunt fabricate, nu le mai cumpăra.

Pe etichetă ar trebui să poți citi cărei categorii de vârstă i se potrivește jucăria respectivă, dacă există substanțe chimice sau piese care se pot sparge, ce termen de valabilitate au (bateriile din jucării expiră) și alte avertismente.

Jucăriile din lemn sunt o variantă mai bună pentru că sunt prietenoase cu mediul, rezistă mai mult decât plasticul, nu au nevoie de baterii și încurajează copiii să-și folosească imaginația.

Desigur, atunci când copilul tău s-a plictisit de jucării, cea mai bună opțiune este să le donezi.

Citiți neapărat și: Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra?piese-auto-mangalia.roLeave a Reply