Dana Fodor și Răzvan Mateescu: Atingeți tractoarele, vă rugăm! | La Slobozia, în Muzeul Agriculturii

0
222

Dana Fodor și Răzvan Mateescu: Atingeți tractoarele, vă rugăm! | La Slobozia, în Muzeul Agriculturii.

Pentru cei care vor să afle cum făceau strămoşii noştri agricultură, la Slobozia se află singurul Muzeu al Agriculturii din ţară şi unul dintre puţinele de acest gen din lume.

Pe o suprafaţă de 3.866 de metri pătraţi sunt expuse peste 9.000 de piese, unelte, maşini agricole, instalaţii de arheologie industrială, mijloace de transport rurale, obiecte de uz caznic şi gospodăresc, maşini de cusut, războaie de ţesut, mobilier, ceramică, textile etc. Una dintre cele mai vechi piese este o trăsură din 1702, care ar fi aparţinut la un moment dat istoricului Nicolae Iorga.

La Muzeul Naţional al Agriculturii poposesc în fiecare an zeci de mii de vizitatori atraşi de colecţia primelor tractoare care au arat pământul în România, secolul trecut. Toate sunt în perfectă stare de funcţionare, fiind reparate de specialişti într-un atelier de restaurare aflat chiar în incinta muzeului.

Expoziţia debutează cu o incintă care sugerează satul cu preocupările sale. Putem admira: unelte vechi, fotografii de familie, costume populare, opinci. Aici există chiar şi batoze pentru treierat, puse în funcţiune de locomobile (maşini cu aburi). Batoza Hofherr Schrantz a fost ”vedetă” într-o scenă din filmul ”Moromeţii”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vizitatorii au voie să atingă exponatele şi să se suie la volanul tractoarelor, în trăsuri, sănii sau căruţe. „Atingeţi obiectele! Urcaţi-vă în căruţe şi pe tractoare!”  se poate citi la intrarea în muzeu. Periodic, obiectele restaurate sunt folosite în cadrul unor demonstraţii speciale în curtea muzeului şi pe bulevardele oraşului.

Condamnat de comunişti, pentru că a adus soia în România

Colecţiei i se adaugă un bogat material documentar format din zeci de fotografii, înregistrări audio şi video realizate pe teren, hărţi, ilustrate poştale etc. Sunt prezente, de asemenea, standuri speciale, dedicate unor mari personalităţi care au activat în domeniul agriculturii în perioada interbelică şi care, ulterior au fost închise de comunişti în puşcării. Este cazul lui Aurelian P. Pană, fost ministru al Agriculturii şi Domeniilor între 1942–43, condamnat la 10 ani de închisoare. I s-a confiscat averea, acuzat fiind de ”introducerea şi încurajarea cultivării unei plante necunoscute şi inutile ţării noastre: soia”.

Aurelian Pană a murit în puşcăria Gherla, la 4 mai 1951. Ultima sa dorinţă a fost să fie incinerat, iar cenuşa să fie amestecată în pământul Bărăganului şi, pe acel loc, să se semene grâu. Și culmea! După ani de zile, Nicolae Ceauşescu dădea ordin să se cultive sute de hectare cu soia şi ne băga pe gât salamul făcut din aceeaşi plantă… „inutilă”.

Citiți continuarea în revistatreispe.wordpress.com

MN: Articolele semnate de Dana Fodor Mateescu și publicate de cotidianul online Mangalia News, pot fi citite AICI. Merită! 😀 În același timp, vă recomandăm cu căldură să vizitați și colecțiile de Artă populară de pe Artizanescu.ro și să comandați obiectele de artizanat preferate. Artizanescu.ro – https://www.artizanescu.ro/ – respectă tradițiile românești!


Mangalia News, 13.01.2021.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply