Eu nu mă duc, sunt prea bătrân, am 1.825 de ani, eu rămân aici. Nu mi-ai văzut urma de când eram copil?

0
639

Recent, la Ulpia Tra­ia­na Sar­mi­ze­ge­tu­sa s‑a des­co­pe­rit urma unui copil des­culţ, impri­ma­tă pe o cără­mi­dă. E de pe la anul 200 e.n. Copi­lul avea şase ani.

Pes­te alţi 70 de ani, ţara a fost pără­si­tă de auto­ri­tă­ţi, cu toa­tă fun­cţio­nă­ri­mea de la pri­mă­rii şi pre­fec­turi, de la finanţe, de la şcoli, cu arma­tă cu tot. El nu s‑a dus: ”Sunt prea bătrân a spus, am aproa­pe 80 de ani, eu rămân aici”.

Au venit pes­te el hoar­de­le bar­ba­re, una după alta, vre­me de o mie de ani. Erau îmbră­ca­ţi dife­rit, nu semă­nau unii cu alţii, unii erau mai tur­ci­ţi, alţii mai mongo­lo­izi, dar aveau ace­lea­şi apu­că­tu­ri: luau tot ce apu­cau, ce nu, omo­rau, dărâ­mau, dădeau foc. Nu-şi pier­deau ei vre­mea cu semă­na­tul, cu pli­vi­tul, cu sece­ra­tul, cu cup­to­rul, cu tor­sul şi ţesu­tul, de astea vedeau proş­tii de local­nici, ei luau de‑a gata.

Iar el a zis: O tre­ce şi asta cum­va, eu rămân aici.

Ca acum, în aces­te zile, să vadă ce n‑a mai văzut: plea­că ai lui, 24 pe oră, şi ore­le curg, alţi 24, alţi 24, la fie­ca­re 24 de ore, 24 la pătrat, cu mii­le, cu mili­oa­ne­le, nu‑i insuli­ţă de la Pol până la Ecu­a­tor în care să nu fie şi o comu­ni­ta­te din­tr-ai lui.

”Eu nu mă duc, zice el, sunt prea bătrân, am 1.825 de ani, eu rămân aici. Nu mi-ai văzut urma de când eram copil? Eu nu calc în urma nimă­nui, rămân aco­lo unde mi‑e urma mea. Pe pămân­tul pe care l‑am para­fat cu urma mea. E al meu pe veci şi nu vreau altul”. (Dacia Ede­ni­ca).


Susține cotidianul online Mangalia News.
Poți dona aici:
Mulțumim pentru sprijin.