Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acţiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un şantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată. În acest sens, Guvernul a trimis deja sud-coreenilor de la Daewoo o scrisoare prin care anunţă că vor să-şi exercite dreptul de preempţiune.

În  noiembrie, Damen Shipyards Group, anunţau că sunt dispuşi să plătească aproape 26 milioane de dolari în schimbul pachetului majoritar de acţiuni la Şantierul Daewoo din Mangalia, tranzacţia – deja aprobată de Consiliul Concurenţei – urmând să fie perfectată ulterior.

Acţionarul majoritar al Şantierului Naval Mangalia (51%) este compania sud-coreeană Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd., 49% din acţiuni aparţinând societăţii Şantierul Naval 2 Mai Mangalia.

La începutul acestui an, Ministerul Economiei a cerut societăţii Şantierul Naval 2 Mai Mangalia să trimită în Coreea de Sud o scrisoare prin care să le aducă la cunoştinţă faptul că statul român vrea să-şi exercite dreptul de preempţiune asupra acţiunilor ce urmau să fie vândute.

În document se precizează că, în baza unui articol din adendumul la contractul de societate, partea română îşi va exercita dreptul de preempţiune pentru a prelua pachetul majoritar deţinut de DSME la şantierul sud-coreean din Mangalia.

Ca atare, compania Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) va fi astfel nevoită să înceapă discuţiile cu partea română pentru definitivarea tranzacţiei.

În cazul în care aceasta va fi definitivată astfel încât statul să devină unic acţionar, rămâne de văzut dacă vor fi respectate principiile guvernanţei corporative, iar statul nu va numi conducerea şantierului pe criterii politice.

Tudose: Vom avea un şantier naval al statului unde vom construi fregate

Citeste mai mult: adev.ro/p2dwj3


 

Suntem și aici: Mangalia News Punct Ro, pe Facebook și @Mangalia_News, pe Twitter!

Piese Auto Mangalia - URGENȚE: 0747 338 310

piese-auto-mangalia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm scrieți comentariul
Vă rugăm să scrieți numele dvs. aici