159 de ani de la Unirea Țării Românești cu Moldova – activitate organizată de Colegiul Economic Mangalia

0
368

    Luni, 22 ianuarie 2018, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia a avut loc o activitate cultural-științifică dedicată împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Dunărene.

    Manifestarea a fost pregătită de doamna profesor documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic împreună cu elevii din cercul „Cultul Eroilor” – Colegiul Economic Mangalia. Au fost invitați și elevii Liceului Teoretic Callatis coordonați de doamna prof. Sanda Pădureanu.

    Conducerea Colegiului Economic, reprezentată de doamna director Raluca Simona Ciobănel și doamna director adjunct Cornelia Tănase, a sprijinit, ca de fiecare dată, activitatea.

    Momentul cultural a fost deschis de doamna profesor Roxana Curcan, președinta Asociației Naționale “Cultul Eroilor” subfiliala Mangalia, care a prezentat invitații și programul.

    Obiectivele activității au vizat dezvoltarea capacității elevilor de a-și expune ideile în public în mod clar, coerent și argumentat; dezvoltarea unei conștiințe civice, bazată pe cunoașterea și asumarea valorilor istoric și cultivarea respectului fată de istoria românilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Contextul internațional, evenimentele premergătoare Unirii Principatelor Române, Unirea propriu zisă și importanța Unirii realizată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza au fost ilustrate prin prezentări de tip power – point  realizate de către elevi. Au fost întocmite, de asemenea, fișe referitoare la două dintre personalitățile cu rol determinant pentru Unire: Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu.

    În finalul activității, domnul profesor Mihai Sandu i-a antrenat pe elevi   într-o dezbatere referitoare la rolul personalităților în istorie și au fost evocate cele mai cunoscute creații literare ce surprind Unirea: Ion Creangă – Moș Ioan Roată și Cuza Vodă, Caragiale –  Peste 50 de ani, Macedonski – Cuza Vodă, Sadoveanu –  Cuza Vodă, Domnul poporului, Arghezi – Balada Unirii, Demostene Botez – Un cântec al Unirii, Eugen Barbu – Kogălniceanu și Unirea, Constantin Chiriţă – Sentimentul și ideea unității naționale – flacără nestinsă a istoriei, Fănuș Neagu – Domnul Cuza, Nichita Stănescu – Rânduri la aniversarea Unirii.


Mangalia News, 24.01.2018.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply