Minunea arhitecturală proiectată de nemţi la Hârșova, care nu s-a mai realizat

0
441

În anul 1941, în plin război, nemţii au vrut să lege cele două maluri ale Dunării din zona Hârşova printr-un pod. Din păcate, proiectul nu s-a mai realizat.

podul-proiectat-de-nemti-harsova-arhiva-pascale-roibu

Proiectul podului de la Harsova. Arhivă Pascale Roibu.

Vestita firmă Maschinefabrik Augsburg – Nurnberg (MAN), din Germania, a proiectat pe hârtie un pod în zona Hârşova. Minunea arhitecturală avea mai multe utilităţi: traficul feroviar urma să se desfăşoare pe partea stângă, auto pe partea dreaptă, iar pe mijloc cel pietonal.

Probabil, nemţii nu au mai considerat necesar podul întrucât au abandonat ideea, iar după 23 August 1944 trupele germane au fost alungate din ţară, după ce România a întors armele împotriva foştilor aliaţi. Firma MAN este cea care a realizat lucrările de consolidare a podului lui Anghel Saligny, de la Cernavodă, în cele două războaie mondiale. În 1916, după ce trupele româneşti aflate în retragere au încercat să distrugă podul, el a fost consolidat de specialiştii nemţi.

La 22 iunie 1941, o escadrilă de avioane Polikarpow I-16 a bombardat podul lui Saligny, fără să reuşească să-şi atingă obiectivul. În august, avioanele sovietice au primit ordin să atace oraşul, distrugând fabrica de ciment din Cernavodă. În aceeaşi zi, trei avioane au landat două bombe peste podul dunărean. Prin această ofensivă au distrus conducta de petrol şi au avariat podul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/oeyo1m


 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply