Investind în sport, investim în sănătate şi performanţă!

0
817

stadion-mangalia8

   Vă prezentam acum câteva zile imagini cu situaţia dezastruoasă în care se află terenurile de sport din municipiul Mangalia şi împrejurimi.

   Ceea ce ar trebui să fie una dintre mândriile sportului mangaliot, nu este decât o palidă amintire a vremurilor demult apuse. Ştim să ne mândrim cu performanţele sportivilor noştri, dar uităm să spunem că ele se datoarează numai şi numai eforturilor lor personale, administraţia locală neavând nicio implicare în reuşitele lor.

stadion-mangalia2

   Terenurile, dar şi tribunele, se află într-o stare avansată de degradare, fie din cauza proastei gestionări, fie din dezinteres total sau, mai grav, din rea intenţie. Oricare ar fi însă motivul, nu numai tinerii şi sportul mangaliot au de pierdut, ci şi imaginea oraşului, care şi aşa arată din ce în ce mai dezolant.

25stadion-neptun-mangalia

   Performanţa sportivilor depinde foarte mult de condiţiile în care se antrenează, iar aceste condiţii depind, în primul rând, de o corectă administrare a tot ce înseamnă spaţiu destinat, asta însemnând atât întreţinere permanentă cât şi găsirea fondurilor necesare şi folosirea lor corectă pentru a oferi măcar strictul necesar desfăşurării activităţilor sportive  în condiţii cel puţin decente.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

SOLUŢII EXISTĂ!

  1. Statul Român investeşte şi finanţează sportul prin Consiliile Locale si Judeţene.

   Prin bugetul local se alocă anual sume de bani menite să susţină activităţile sportive sau să ajute la reabilitarea terenurilor de acest tip. Nu ştim însă pe ce se duc banii, în condiţiile în care nu vedem rezultate.

   Solicităm din nou domnului primar Radu Cristian și pe această cale să prezinte un Raport detaliat al modului de cheltuire a banului public, Raport privind situatia economică, socială și de mediu a municipiului, așa cum este stabilit printre obligațiile primarului, în Legea Administratiei publice, la Art. 63:

   (3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b), primarul:

  1. a) prezintă consiliului local, în primul trimestru, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale;
  2. b) prezintă, la solicitarea consiliului local, alte rapoarte şi informări;
  3. c) elaborează proiectele de strategii privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale şi le supune aprobării consiliului local.

   Noi, consilierii PMP vrem să iniţiem proiecte de hotărâre prin care să-i sprijinim pe sportivi, să li se creeze spaţiile potrivite de desfăşurare a acestor activităţi. Trebuie să investim în reabilitarea terenurilor de sport şi, prin aceasta, să-i îndemnăm pe copii, pe tineri la activitate fizică și sport de masă și de performanță.

Pentru a putea demara orice proiect şi de a-l face viabil şi funcţional, nu numai pentru acest sector, solicităm în continuare primarului să deblocheze accesul la informaţiile deţinute de către primărie, referitoare la Strategia de Dezvoltare a oraşului.

  1. Accesarea de fonduri europene ar rezolva situaţia problematică a terenurilor de sport. Aşa cum s-au facut alte investiţii în Mangalia, accesând astfel de fonduri, cu sigurantă există soluţii şi pentru aceasta. Trebuie avut însă grijă să se ajungă la rezultatul dorit. În acest sens, vom urmări permanent modul în care se aplică și se înfăptuiesc Hotărârile de Consiliu Local, atât cele inițiate și promovate de noi, cât și celelalte HCL adoptate de plen.
  1. La fel cum persoanele fizice pot distribui 2% din impozitul pe venit către organizaţiile neguvernamentale, regula se poate aplica şi în cazul societăţilor comerciale, cu diferenţa că aici se poate vorbi chiar de 20% din impozitul pe profit. Câştigul în acest caz ţine de faptul că, în momentul plăţii către ANAF, se va achita doar restul de impozit, donaţiile ajungând astfel direct la beneficiari, în cazul nostru, spre sport, către asociațiile sportive locale.
  1. Tot personalul repartizat pentru reabilitarea şi întreţinerea tuturor spaţiilor sportive să fie ales pe criterii de competenţă şi, în primul rând, responsabilizat prin contract de management.

   Așadar, soluţii pe plan local există şi nu implică decât voinţa de face ceea ce trebuie, când trebuie şi ceea ce este bine.

   Noi, echipa de consilieri ai PMP Mangalia, avem voinţa şi capacitatea de a pune în practică aceste soluţii şi sperăm că, în cel mai scurt timp, să primim un răspuns favorabil din partea primăriei în ceea ce priveşte accesul la documentaţie, la Strategia de Dezvoltare a Mangaliei, pentru a putea iniţia proiecte de hotărâre prin care să investim în sport, în sănătate şi în performanţă.

   Silistra Elena Alexandra, 01.09.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply