Rezervația naturală Mlaștina Hergheliei – Fotoreportaj

0
4605

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-1

Marin TanaseLa nord de Municipiul Mangalia se afla Rezervatia Naturala Mlastina Hergheliei, care se intinde pe o suprafata de cca 98 ha. Dupa dragarea si amenajarea ei, a devenit Balta Saturnului, cunoscuta si sub numele de Lacul Mangalia. Ea este flancata de DN 39 (Sos. Mangalia-Constanta) la vest si Str. Lavrion (Sos. Saturn-Venus) la est.

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-2

Balta Saturnului este un liman marin termal si sulfuros, avand o flora variata, cu specii halofile, higrofile, mezohigrofile. Este un fost golf marin transformat in laguna si separat de mare printr-un cordon lung de 1400 m si lat de 80-100 m. Izvoarele mezotermale si sulfuroase din mlastina atrag multe pasari migratoare: egrete, chire negre, berze, lebede, garlite, gaste cu piept rosu etc.

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-3

Fauna este intregita de broaste testoase de apa, broaste oracaitoare si serpi de apa. Pe fundul mlastinii sunt peste 25 de puturi, in apa carora se gasesc bule de metan, hidrogen sulfurat. Apa puturilor are o temperatura de cca 25 grade Celsius. Iarna, in stufarisul baltii se adapostesc: cormorani, rate si gaste salbatice, lebede si pelicani. Apa baltii are un puternic miros de sulf.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-4

Pe malul de nord-est al Baltii Saturnului se afla Complexul MEZOTERMALE PALACE-HOTEL, in incinta caruia este Centrul de Tratament MEDICAL SPA. Acesta dispune de patru piscine cu apa sulfuroasa mezotermala, din care doua sunt acoperite si incalzite, doua plaje cu o suprafata de cca 1900 mp fiecare, sali de masaj, sali de fitness si kinetoterapie.

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-5

In imediata vecinatate nordica a Complexului, se afla Herghelia Mangalia, amplasata la 500 m de mare si la 3 Km de Municipiul Mangalia. Infiintata in 1926, herghelia este populata de peste 350 de cai de rasa, dintre care 40 sunt pursange arab. Pentru cursele de galop, in incinta hergheliei s-a infiintat Hipodromul Mangalia, care are o suprafata de 19 ha!

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-6

Langa Herghelia Mangalia se afla Camping Palace Venus, care, pe cele 3 ha de teren pe care le detine, ofera spatii de campare pentru amplasarea corturilor si a rulotelor. Totodata, ofera cazare in 18 camere, 2 apartamente si 30 de bungalow-uri.

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-7

Obs. – datele au fost extrase din site-urile: “Mlastina Hergheliei”; “Balta Saturnului”; “Lacul Mangalia”; “Mezotermale Palace-Hotel Venus”; “Herghelia Mangalia”; “Camping Venus”.

mlastina-hergheliei-mangalia-MT-8 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-9 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-10 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-11 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-12 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-13 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-14 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-15 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-16 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-17 mlastina-hergheliei-mangalia-MT-18

Fotoreportaj realizat de Marin Tanase, 31.08.2016.

**************************************

N.red. Completare din sursa Wikipedia:

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.38 din 12 ianuarie 2005 (privind instituirea regimului de arie protejată pentru noi zone)[4] și se întinde pe o suprafață de 98 hectare[5].

Aria naturală reprezintă o zonă umedă (ochiuri de apă, mlaștini eutrofe, turbării, izvoare sulfuroase, stuf și păpuriș) din Podișul Dobrogean ce adăpostește o gamă variată de floră (cu specii halofile, higrofile, mezohigrofile) și asigură condiții de găzduire, hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări. Aria naturală se suprapune sitului Natura 2000 – Mlaștina Hergheliei – Obanul Mare și Peștera Movile[6].

Aria naturală are o importanță mare datorită prezenței în arealul său a mai multor specii de păsări migratoare: lebădă de iarnă (Cygnus cygnus), barză albă (Ciconia ciconia), egretă mică (Egretta garzetta), egretă albă (Egretta alba), chiră neagră (Chlidonias niger), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), gârliță mare (Anser albifrons), gâsca cu piept roșu (Branta ruficollis), prundaș de sărătură (Charadrius alexandrinus), piciorongul (Himantopus himantopus), bătăuș (Philomachus pugnax), chiră de baltă (Sterna hirundo), ferestraș mic (Mergus albellus), stârcul purpuriu (Ardea purpurea) și rața roșie (Aythya nyroca), pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), țigănușul (Plegadis falcinellus)[7].


Mangalia News, Joi, 1 septembrie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply