Amintiri. Șuberekul de lângă moscheea Esmahan Sultan…

2
1197

moscheea-esmahan-sultan-mangalia

Am trecut astazi pe langa moscheea din Mangalia. E atata traditie in oraselul asta… Nu ai cum sa nu te gandesti ce dor, ce patima, ce ganduri au adus o sultana in apogeul vietii ei aici, la mal de Mare Neagra. De cand eram copil, indiferent in ce parte a orasului ma aflam, alergam intr un suflet aici, la moschee. Imi cumparam suberek de la un chiosc din apropiere (astazi nu mai este chioscul meu preferat cu suberek) si ma asezam pe un gard sa privesc moscheea.

Ai senzatia ca te transpui in lumea de atunci. Cu pașe si sultani. E o constructie mica, dar plina de istorie. Un fel de exil al sufletului pentru sultana care si-a dorit sa locuiasca aici. Nu ai cum sa treci prin Mangalia si sa nu-ti doresti sa vezi locul ăsta, construit la cererea sultanei Esmahan.

E cea mai veche constructie musulmana din Romania. Traditie si arta. Pentru cateva minute, si azi, dupa atatia ani, am simtit ca sunt intr-o alta lume. (M.S., 19.07.2016).

moscheea-esma-han-sultan-mangalia

UPDATE: Mai multe articole publicate de Mangalia News despre Moscheea Esmahan Sultan, aici.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 20.06.2016.piese-auto-mangalia.ro2 COMENTARII

  1. “Nenea Mustegep” făcea şuberek cu brînză, dar şi cu carne. Şi întindea acadele. Le mâncam calde: 1 leu bucata. Alături, se adunau adulţii, la cafea la nisip. Mirosea din josul străzii. Şi gogoşi cu mult zahăr. Acadelele erau în trei culori: roşii, verzi şi albastre. Eu luam mereu roşii.

Leave a Reply