Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 14 octombrie

0
561

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscuta si sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserica Ortodoxă in fiecare an, pe 14 octombrie. Cuvioasa este sarbatorita, nu doar de catre Biserica Ortodoxa Română, ci si de catre alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscuta ca fiind sfânta patroană a Moldovei.

Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina. Fiind o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei. La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”. La auzul acestor cuvinte care ii rasunau in inima, Cuvioasa a decis sa faca exact asa cum era specificat in Evanghelie. Iesind din biserica, vazu un sarac si ii ceru hainele acestuia. Sarmanul i le da, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.

La ceva timp distanta decide sa se retraga in pustietate, iar la sfaturile unor vietuitori merge spre tinutul Pontului. Totusi, timp de 5 ani se opreste la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo a pornit spre Tara Sfanta pentru a trai restul vietii sale in acele locuri. De la Constantinopol a decis sa mearga la Epivat, fara a spune credinciosilor cine este cu adevarat si de unde vine. Aici este si locul unde trece in nefiinta si urca sus la ceruri alaturi de Dumnezeu. Nestiind cine este cu adevarat, Cuvioasa a fost ingropata ca o straina.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iași. […] Pentru a afla toate traditiile, obiceiurile, datinile si superstitiile de Sfanta Cuvioasa Parascheva, puteți citi mai multe AICI.


Mangalia News, 14.10.2021. (sursa: calendarulortodox.ro).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply