Plantări experimentale de alge brune în Marea Neagră – AUDIO – Radio Constanța

0
470
În Marea Neagră se fac plantări experimentale cu alge brune. Ele au un rol multiplu, de reducere a eroziunii costiere, purificarea mediului marin, oferă suport pentru flora și fauna marină, absorb dioxidul de carbon și sunt foarte apreciate în industria cosmetică, după cum ne-a explicat directorul executiv al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, Florin Timofte.
Sunt alge perene, ele trăiesc tot timpul anului. Se dezvoltă timp de ani de zile, cele mature pot atinge dimensiuni de un metru, chiar peste un metru, dar vorbim de alge care au 5, 6, 7, 10 ani vechime în supraviețuire în mediul din Marea Neagră. Sunt alge pretențioase, au nevoie de condiții speciale. Nu sunt așa numitele alge oportuniste, cele pe care le găsim în sezonul estival aruncate pe plajă, algele verzi, unele alge maro, unele alge roșii, care sunt sezoniere.
Care sunt condiţiile care trebuie întrunite pentru dezvoltarea lor?
În primul și în primul rând, ele au nevoie de un substrat dur, de o piatră pe care să fixeze, pentru că dacă nu se fixează pe piatra respective, nu poate să trăiască mulți ani de zile. Și atunci ele trăiesc strict în zona de piatră, unde piatra nu este acoperită cu scoică, pentru că dacă ar fi scoici, ea nu s-ar putea fixa pe scoici și să trăiască mulți ani de zile. Scoica s-ar desprinde, ar pleca și alga și ar muri și atunci are nevoie de o zonă specială. Nu o găsim peste tot la litoralul românesc. O găsim preponderent în zona de sud a litoralului. Are nevoie de condiții speciale de lumină, nu poate să trăiască la adâncimi mari unde nu pătrunde suficientă lumină, chiar dacă o găsim în sudul litoralului, în zone foarte expuse, unde există valuri de dimensiuni foarte mari, aceea e o populație care s-a stabilizat în extrem de mulți ani de zile și are numai exemplare adulte, acolo nu existe exemplare tinere și foarte greu reușesc exemplarele tinere să crească, dar din fericire creează o zonă de protecție. Valul când trece prin acest câmp de alge își reduce intensitatea. Dacă vorbim de ecosistemul marin, au un rol multiplu, vorbim de un efect pozitiv în zona hidrodinamicii costiere, vorbim de un efect pozitiv în zona de organisme suport pentru alte organisme. Vorbim în zona de calitate chimică a apei, efecte la nivel de atmosferă, absorbția și procesarea dioxidului de carbon. În industria cosmetică are multiple aplicabilități.
Interviul complet îl puteţi asculta pe radioconstanta.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply