Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Consulatul General al României la Montreal (galerie FOTO)

0
472
15 ianuarie este Ziua Voievodului Limbii Române și a fost desemnată Ziua Culturii Naționale. La Școala „Junimea Română” din Montréal, am subliniat această sărbătoare, cu mic, cu mare, alături de un public cald, în prezența Excelenței Sale, Doamna Tullia Balla, noul Consul general al României la Montréal. Prin alocuțiunea sa, Doamna Consul ne-a îndemnat să fim mândri de valorile cu care suntem înzestrați, a enumerat personalități de origine română ce strălucesc in context internațional.
Mulțumim tuturor pentru implicare si prezență! După o zi de cursuri, înfruntând furtuna de zăpadă, ne-am bucurat împreună de un moment artistic oferit de elevii junimiști și de artiști ce ne-au scos la joc printr-un voiaj folcloric in zone diverse: Paula Alecu, Cristian Cojocaru, Georgeta Daraban, rapsodul Ionel Deac, Eugen Pike. Am rememorat diferite etape din creația eminesciană in paralel cu parcursul vieții Unificatorului de limbă, de neam și de țară. Copiii au fost captivați îndeosebi de fragmentele din romanul ‘’Geniu pustiu’’, ce istoriseau călătoria pe jos a adolescentului Mihai, de la Cernăuți la Blaj si apoi la Sibiu, Curtea de Argeș, București. Alexandrina Iurcu a recitat o poezie dedicată lui Eminescu și compusă de ea chiar la vârsta debutului eminescian: 16 ani.
Claudia Hogman a declamat fragmente din poemul protestatar ‘’Doina’’, iar Diana Bunea a impresionat prin gingașa interpretare a poeziei ‘’Înger de pază’’. Glasurile de copii au dat farmec poeziilor ce evocau natura, istoria, folclorul, idei filozofice, patriotismul ardent. Lacrimi au sclipit deseori in ochii spectatorilor, atunci când Victoraș a interpretat ‘’Rugăciune’’, când Anastasia ne-a recitat cu voce tremurândă ‘’Ce te legeni’’, când Ecaterina invoca Luceafărul sau când adolescenții au interpretat Eminescu și alte refrene ce ne-au amintit de talentații înălțați la stele: Grigore Vieru, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Adrian Păunescu, NIchita Stănescu, Nicolae Dabija.
Eminescu este punte peste cele două maluri de Prut și ținuturile unde românii sunt in pribegie. Prin bogăția de informații si de emoții trăite, transmitem tinerelor generații limba, cultura, valorile de suflet si simțirea românească. Evenimentul ‘’Dor de Eminescu. Ziua Culturii Nationale, ediția a XIV-a’’ este un omagiu artistic anual. Vă transmitem tuturor: La mulți ani, cu dragoste pentru patrimoniul nostru cultural! Tablourile expuse aparțin pictoriței si profesoarei de arte Claudia Mandl.
Nimeni n-are să ne-nvețe ce-am fost sau ce-ar trebui să fim; voim să fim ceea ce suntem – români”. Sămânța din care a răsărit acest popor e nobilă. Poporul nu va pieri decât atunci când românii vor uita noblețea seminției lor!’’. (MIHAI EMINESCU).
Scoala Junimea Română, Montréal, Provincia Québec, Canada.


Mangalia News, 21.01.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply