Mirela Dogaru: FĂRĂ TITLU, DAR MAI ALES, FĂRĂ CUVINTE…

0
1315

TargulDeVaraSaturn2016

  “În urmă cu 4 ani, am pornit povestea asta cu târgurile handmade în Mangalia și am fost surprinsă să văd cât de mulți creatori handmade sunt în orașul nostru. La început, ne-am așezat timizi și plini de speranțe, în fața Casei de cultură. Dl Chiurtu ne-a pus muzică frumoasă…
     Apoi, în vara următoare, ne-am așezat 5 zile pe aleea ce duce spre mare, lateral de hotelul President. Acolo ni s-au alăturat artiști din Constanta. A fost un târg colorat, boem, cu bucurie și proiecte. L-am numit TARG DE PODOABE, GATELI SI DICHISURI PENTRU CASĂ, lucrate manual. Fetele din Mangalia erau foarte entuziasmate, am făcut o pagină FB Handmade by Mangalia și un rool-up publicitar. Jos de tot, scria adresa de e-mail [email protected]. Am purtat cu mândrie banner-ul acesta prin toate mall-urile din Constanta unde am organizat târguri. Și au fost în jur de 100 de evenimente.
     Intr-o primăvară mi-a venit ideea cu terenul părăsit, cu iarba de 1 m, de pe faleză, de unde ne privea de sus, Eminescu. Le-am propus ideea unui Târg de vară care să devină traditie. S-au uitat mirați, fiindcă nimeni nu ceruse locul acela fără sursă de curent și fără apă… Am cumpărat un generator de curent si am pornit. Timp de doi ani, am reușit să adun oameni frumoși, cu creații spectaculoase.
     Intr-o altă vară, au apărut umbreluțele și șezlongurile pe plaja din apropiere. Locul devenise atractiv. Nu mai spun de furtuna care ne-a pus tot târgul la pământ în iulie 2014 si de vântul care bătea încontinuu, spulberând corturile… Lumea se învățase cu noi, era un loc pitoresc, așa, mai de iarbă verde, fiindcă era greu să faci “proiecte arhitecturale” cu niște corturi bătute de rafale de vânt.
     Anul acesta am vrut să pun căsuțe pe locul acela, să evoluăm vizual, dar și pentru un plus de siguranță a produselor. Nu mi-au permis. M-au trimis în schimb “să plantez orhidee” pe un teren cu troscot și iarba de 1 m.

TargulDeVaraSaturn2016-

     Vizitatorii din Saturn, în căutarea drumului spre Lidl, Profi sau Circ, au admirat “handmadeul” nostru atât cât le-a permis educația. Nu putem fi supărați pe ei că nu le-au plăcut bijuteriile din porțelan pictat manual, modelate pe loc si șlefuite de zor de Emil… Adevărul e că nu dădeau bine pe maieul din plasă, verde fosforescent…
     Tablourile, tapiseriile si goblenurile colectionarului Laurentiu Anghelescu din Craiova au îmbrăcat frumos căsuța cu cărti pe care nu le cumpără nimeni… Iarba neprinsă de mașina de tuns, s-a uscat si tocit si nu mai stă smocuri în picioarele noastre. Canicula ne încinge creierele, făcând să fumege fărâma de optimism ce ne-a mai rămas.
     Unde-i orașul boem al Cellei Serghi? Patetism? Nu. Realitate.
     Artiștii handmade sunt niște oameni mai altfel. Unii s-au născut cu un simt artistic deosebit, altora vreo boală, un necaz mare i-a obligat să-și ocupe mintea și timpul cu ceva. Știți de terapia prin handmade? Un lucru e comun tuturor, te fac să te oprești și să le admiri creațiile.
     Am avut ocazia să merg în multe din orașele din Ardeal – Cluj, Bistrița, Târgu Mureș, Oradea, Baia Mare etc, unde se organizează târguri în care artizanilor le este asigurată masa, cazarea și expun gratis. Se organizează evenimente de amploare cu sprijinul Primăriilor și al Consiliilor județene. Vedeți Produs de Cluj, Produs de Baia Mare, Serbările cetății Oradea.

Targ ProdusDeCluj organizat cu sprijinul Consiliului judetean Targ ProdusDeCluj2

          Noi nu am cerut nimic altceva decât să ne lăsați să facem ceea ce știm, într-un loc frumos. Altfel o să pierdem și unii și altii, deopotrivă.”
          Mirela Dogaru, 2 august 2016.

UPDATE, 3 august 2016:

“Poate aici e raspunsul.
     Daniela Trifu-Mire: Am citit textul tău cu inima cat un purice. Il simt impregnat cu revoltă, frustrare, dezamăgire si mai ales, cu o tristete imensă. Si stau si pun acum langa textul tău faleza din vara aceasta: fără surse de lumină, cu trepte periculoase pe care-ti poti rupe gâtul oricând; mormane de pământ si lucrări neterminate care par chiar părăsite; coșuri de gunoi aproape inexistente…, iar peste toate tronează tâmp sezlonguri si umbrele ce se vor expresie a opulenței si râd strâmb de cei care vor să simtă nisipul sub ei si nu un plastic inestetic. Ca să nu mai vorbim de faptul că s-a luat un bun public si, în numele progresului, s-a transformat în sursă pentru goana după bani.
     Tu, draga mea, ai picat pur si simplu in amalgamul asta de goana dupa profit, lipsa de initiativa si organizare, lasitate, rautate, poate chiar incompetenta.
     Insă…, iti amintesti? Poate că nu aici trebuie să se întâmple lucrurile.
     Poate că pe oamenii tăi frumoși îi așteaptă un alt loc care să fie doar al lor…”.

(M.D. – Vă salutăm din Saturn! Târgul de vară, cu bune și rele, merge mai departe. VIDEO:)

https://www.facebook.com/mirela.dogaru.5/videos/1187948911255443/

MangaliaNews.ro, Marti, 2 august 2016.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply