Ciorba de potroace este perfectă pentru dimineața zilei de 1 ianuarie, după petrecerea de Revelion!

0
1145
Ciorba de potroace este numită și „ciorba bețivilor de Anul Nou”! 🙂 Te pune pe picioare, după noaptea de Revelion, deoarece conține multe proteine, grăsimi și este acră! Priviți cât de limpede este moarea (zeama) noastră de varză murată, din butoi! Ciorba asta faină se poate servi simplă sau dreasă cu smântână și gălbenușuri…

Ciorba de potroace reteta traditionala

Ciorba de potroace traditionala e zisa si „ciorba betivilor”, a nuntasilor, chefliilor sau a mahmurilor cu „capul mare”, mistuiti de setea provocata de alcool. Alaturi de ciorba de burta.

Sarbatorile („sarbăutorile”) debuteaza cu Mos Nicolae si se cam termina cu Sf. Ioan. O luna de mese intinse pentru Craciun, Revelion si onomastice diverse. Cred ca e utila aceasta reteta de ciorba de potroace…

Una peste alta, ciorba asta acra si sarata, plina de zarzavaturi si proteine animale, uneori dreasa cu smantana si galbenus, ofera organismului „chinuit” de alcool exact principiile nutritive de care are nevoie. Zeama de la muraturi (moarea) vine cu bacteriile „bune” care restaureaza flora gastrica dar si cu vitamine pretioase care „trezesc” si pun omul pe picioare. Vorbim, desigur, despre muraturile puse in saramura, nu in otet. Lipidele (grasimile) din piele, ulei, smantana si galbenusuri ajuta celulele hepatice si metabolizarea mai rapida a alcoolului din organism. Nimic nu e la voia intamplarii! E o echilibrare hidro-electrolitica ca la carte, facuta instinctiv, din vremuri stravechi.

Eu am un butoias cu varza si conopida si de acolo am extras minunatia de mai jos.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Castronul acesta cu moare limpede, acra, sarata si rece a adunat sute de like-uri pe Facebook. L-am postat chiar in dimineata zilei de 1 ianuarie si cred ca multi si-au dorit sa soarba cu nesat din licoarea asta miraculoasa. Panaceul universal al chefliilor.

CE CONTINE CIORBA DE POTROACE?
Ciorba de potroace se face, in principiu, din maruntaie de pasare (gaina, pui, gasca, rata, curcan), adica din aripi, gaturi, labe, spinari si musai organe: inimi si pipote (ranze). In niciun caz nu se pun ficatii deoarece acestia se gatesc in cateva minute si ar deveni foarte tari si amari, fainosi si inecaciosi. Eventual sa-i puneti la final, inainte de a stinge focul de sub oala. Am povestit despre asta la reteta de lebar de casa.

Oricum, citind retetele Silviei Jurcovan si ale lui Radu Anton Roman am vazut ca amandoi pomenesc doar de zarzavaturi (morcovi, radacini de patrunjel, pastarnac si telina), ceapa, orez, pipote, inimi si bucatile de pasare anterior pomenite. Nu lipsesc moarea de varza si liezonul de la final: galbenusurile frecate cu smantana si frunzele verzi de leustean.

Continuarea, pe https://savoriurbane.com/ciorba-de-potroace-reteta-traditionala/



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply