Cosmin Neidoni – „În nevăzutul minții celuilalt”, un dialog clasic, de modă foarte veche, cu Nina Corcinschi, critic literar

0
500
Dragi prieteni, anul e încă aici, palpită, mai are ultime esențe, dar își pregătește, desigur, plecarea! Permiteți-mi, vă rog – înainte de tragerea cortinei peste 2023 – să împărtășesc cu voi o bucurie. În curs de apariție la Editura pentru Artă și Literatură este cartea “În nevăzutul minții celuilalt”.
Acum, când sunt la modă podcast-urile, eu vă propun un dialog clasic, de modă foarte veche. Atât de veche, originar în filosofia antică elenă, încât se vrea ieșit, cu dinadins, de sub osânda timpului de azi. Nu am dialogat 1 oră, sau chiar mai puțin, cum se obișnuiește în regimul urgențelor actuale, ci ne-am îngăduit, cu tihnă, un lux dialogic purtat pe parcursul a doi ani și jumătate. Am lăsat totul să dospească – ideile, destăinuirile, încercuirile semantice – ca o condiție sine qua non a unei cărți bine rumenite!
Nina Corcinschi, companionul meu de dialog, este critic literar, unul dintre cei mai apreciați din pleiada celor tineri, nu de mult deținătoare a unui premiu de excelență culturală oferit de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu!
Nina C. este, de asemenea, doctor habilitat în filologie și director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM.
Sunt atras hipnotic de inteligența acelor oameni a căror reprezentări despre lume și viață sunt frumos articulate, nuanțate și revelatorii, așadar mi-am luat arsenalul maieutic și am provocat-o pe Nina Corcinschi la un dialog. Ce a ieșit? Veți descoperii singuri, dar vă asigur că este vorba de ceva stenic, însolit și luxuriant.
Pe coperta IV semnează filosoful Aurel Codoban și criticul literar Bogdan Crețu, ale căror pronunțări le păstrez cu titlu de surpriză / (sur)prindere!
Mulțumesc Ninei Corcinschi pentru paciență, franchețe și cordialitate, editorului Violeta Borzea pentru frumoasa colaborare și, în egală măsură, domnilor Aurel Codoban și Bogdan Crețu pentru lectura textului si referințele de copertă!
Mulțumesc vouă, dragi cititori! Să aveți un An Nou cât mai bun, fără a lăsa neculeasă mierea anului ce trece!
MN: Absolvent de Filosofie, freelancer în domeniul traducerilor, poetul și scriitorul timișorean Cosmin Neidoni publică și în cotidianul online Mangalia News. Articolele ce poartă semnătura sa pot fi citite aici, iar cărțile lui Cosmin Neidoni pot fi procurate de AICI, sau de AICI.

Mangalia News, 01.01.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply