A fost cândva…, când, la primele patru clase, erai controlat inclusiv dacă ai batistă, unghiile tăiate, părul tuns, iar în clasă nu auzeai decât vocea Învățătorului.

0
751

carturesti.ro%20
farmec.ro
A fost cândva…, când, la primele patru clase, erai controlat inclusiv dacă ai batistă, unghiile tăiate, părul tuns, iar în clasă nu auzeai decât vocea Învățătorului.
Vocile noastre se auzeau în pauze sau după ore…, când ne jucam, pentru că aveam și timp să ne jucăm… “cu cheia la gât”.
A fost cândva…, când clasele V-VIII însemnau pregătirea pentru Treapta I care era, de fapt, intrarea la liceu. Pe atunci, niciunul dintre noi nu auzisem de cuvântul “meditații”.
Totul se învăța în clasă și chiar se învăța! … și uite așa rămânea timp să ne și jucăm… “cu cheia la gât”.
A fost cândva…, când, după ce tremuram de emoții la Treapta I, intram la liceu, iar clasele a IX-a și a X-a erau, cumva, mai relaxante, dar primeam informații și despre ce înseamnă o viitoare meserie.
Și cu toate că Treapta a II-a bătea la ușă, rămânea timp și pentru filme, plimbări sau excursii… de data aceasta, “cu cheia in buzunar”, pentru că deja eram mari.
A fost cândva…, când clasele a XI-a și a XII-a însemnau pregătirea pentru a intra la facultate. Pe nimeni nu interesa Bacalaureatul și nu pentru că nu ar fi contat, dar nimeni nu își imagina că nu l-ar fi luat… pentru că eram pregătiți, pentru că știam.
Abia atunci, prin clasa a XII-a, unii dintre noi mai făceam pregătire suplimentară, dar era pe final de clasă și în apropierea admiterii la facultate. Și cu toate acestea, aveam timp pentru prieteni, aveam timp pentru noi… iar cheia era tot în buzunar.
A fost cândva…, când totul se învăța “la clasă” și aveam timp și pentru noi.
Treptat, meditațiile au apărut undeva pe la clasa a X-a, apoi a IX-a…, ca să ajungă acum chiar la clasele primare.
Și uite așa, asistăm impasibili la privatizarea învățământului.
Asistăm la dezvoltarea unui învățământ paralel, care duce la o inegalitate între copii.
Cam de aici cred că trebuie plecat!

Cineva a luat cheia copiilor de la gât… și le-a luat-o apoi și din buzunar.
Acel sau acei Cineva, nu și-au dat seama că, făcând acest lucru, au luat copiilor și timpul liber pe care îl aveau după ore!
De fapt, le-a luat
Copilăria și dreptul de a porni în viață cu șanse egale! (Text preluat).piese-auto-mangalia.ro

libris.ro%20
libris.ro%20


Leave a Reply