”SIRIUS, MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!” – Cartea despre Grupul de Aviație “Sirius”, va fi lansată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

0
1284

Argument.

Au trecut aproape 40 de ani de când 144 de piloți militari români, ingineri, tehnicieni si cadre didactice de aviație, constituiți în Grupul de Aviație “Sirius”, au scris una din cele mai glorioase pagini din istoria Aviației Militare Române.

Fără a beneficia de acoperierea unui organism internațional, în contextul unui război civil necruțător, fară a avea expeiența necesară pentru realizarca unui astfel de misiuni deosebit de complexe, membrii grupului au reuşit ca în perioada ianuarie 1981 – decembrie 1982 să pună bazele Școlii Naționale de Aviație Militară (Escola Nacional de Aviacao militar “Comandante Bula”) – EN.A.M.

Pe parcursul timpului, au relatat despre acești oameni minunți, care au înființat singura şcoală de aviație în afara granițelor țării, istorici, scriitori și jurnalişti. Un singur pilot, Jenică Nicolaescu s-a incumetat sa-şi prezinte cu acuratețe și modestie participarea la acest eveniment memorabil.

Astazi, doi oameni total diferiți, un pilot, participant la misiunea “Sirius” și un infanterist, specializat în acțiuni de identificare și cinstire a eroilor, și-au unit eforturile pentru a scoate din anonimat membrii Grupului de Aviație “Sirius”, participând astfel la completarea istoriei Aviației Militare Române.

Autorii au beneficiat de sprijinul piloților Paul Constantinescu și Dumitru Cozmaciuc, care, prin amintirile puse la dispoziția autorilor, au contribuit la asigurarea veridicitatii lucrarii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Deosebit de utile au fost insemnarile zilnice despre activitatea desfaşurata la Negage, ale domnului Neculai Rusu, ca și documentele din fondurile arhivistice sau documentele originale din arhiva personala, puse la dispoziția autorilor. Nu în ultimul rand, trebuie să remarcam contribuția doamnei Gherghina Rusu, soția sa, care relatează despre experiența traita la Negage, când, pe timpul vacanței de vară, se alatura soțului, impreuna cu cei doi copii, aflat in misiune în inima Africii.

Toate aceste persoane au contribuit cu un numar important de fotografii realizate in timpul desfaşurării acestei misiuni, sau când au participat la acțiuni de popularizare a activității Grupului de Aviație “Sirius”.

Acest proiect editorial nu ar fi fost posibil fără implicarea domnului Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Județene Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilitați, Sucursală al cărui membru este și pilotul Toma Dumitru, coautor al acestui demers istoriografic și memorialistic.

Dedicăm această lucrare celor care, in perioada 1981-1982, prin activitatea desfăşurată sub cerul Africii, au reprezentat “raza de lumină” a Aviației Militare Române. Autorii.

”SIRIUS, MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!” – Cartea despre Grupul de Aviație “Sirius” va fi lansată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Miercuri, 11 martie, ora 11:00.

MN – sursa: Asociaţia Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Sucursala Constanţa.


Mangalia News, 09.03.2020. piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply