Florin Iordanoaia: Lipsa profesorilor…

1
1275

Florin Iordanoaia: Lipsa profesorilor…

Am citit pe pagina posturilor didactice disponibile, situaţia în judeţul Constanţa, la nivel preuniversitar. Am văzut că sînt scoase la concurs foarte multe posturi în tot judeţul, de la grădiniţă, pînă la nivel postliceal. Sînt vacante foarte multe posturi de educatori, învăţători, profesori de matematică, fizică, limba română şi … educaţie fizică! 

Această lipsă cronică de cadre didactice are cauze profunde, are implicaţii grave şi din păcate societatea noastră nu îşi dă seama de consecinţe. Pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt, se mai fac eforturi cu norme la plata cu ora, cu suplinitori sau pensionari reţinuţi în activitate. Dar în viitor ce va fi? Roboţi androizi! 

Pot să afirm că „meseria” de profesor a devenit absolut neatractivă pentru cei tineri, pentru cei care vor să aibă un viitor, să trăiască mai bine! A fi profesor nu mai înseamnă decît un titlul, fără acoperire reală: salarii foarte mici, beneficii zero, respect minimal (de suprafaţă), plus călcarea în picioare de către elevi şi părinţi.

Vinovaţi de această situaţie sînt foarte mulţi: politicienii, administraţiile locale, părinţii şi elevii! O vină o au şi cadrele didactice pentru că au făcut compromisuri la calitatea actului educaţional, la corupţie şi din cauza neimplicării. 

Învăţămîntul universitar încă stă bine la numărul cadrelor didactice. Mai rău e la calitatea personalului şi actului educaţional, la compromisurile şi mita care circulă nestingherită prin facultăţi. Dar vine scadenţa şi acolo, pentru că numărul studenţilor este în continuă scădere, iar elevii buni, cîţi mai sînt, pleacă să studieze în afară şi nu văd de unde să vină alţii. Nici calitativ, nici cantitativ! 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Unele universităţi aduc studenţi (finanţaţi de către statul nostru) din Basarabia şi Ucraina. E bine că sînt ajutaţi fraţii noştri, dar e o soluţie parţială. Mai sînt unii care visează să aducă studenţi din China şi alte ţări exotice. Dar experienţele din mai multe universităţi, din ultimii ani, au arătat că străinii sînt printre cei mai slabi dintre studenţi, că învaţă prea puţin şi apoi nu îşi găsesc de muncă, iar diplomele din România nu mai au valoare reală! 

Ceea ce e cel mai rău, e că profesorii vor lipsi de la catedră…


Mangalia News, 28.02.2019. (sursa: facebook.com/florin.iordanoaia).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. Buna ziua domnule Profesor,

    O solutie se intrevede pentru acest lucru? O sugestie pentru autoritatile locale? Ce se poate face pe plan local?

    Aceasta nu este o critica, doar incercarea de a gasi solutii impreuna.

    Va multumesc

Leave a Reply