Despre lipsa de spirit civic și umanitate a multora dintre noi. Bystander effect – sau de ce oamenii nu intervin

0
1390

Ruxandra GeorgescuAm văzut mai devreme o postare la un concetățean tânăr, revoltat de lipsa de spirit civic și umanitate a multora dintre noi. Și, cu părere de rău, îi dau dreptate.

Acum două zile, în fața sălii de fitness, pe strada Mihai Viteazu din Mangalia, zăcea un bărbat în stare de inconștiență. Ziua în amiaza mare. Părea om al străzii. Cei mai mulți au trecut nepăsători.

Un grup de muncitori îl înjurau de mama focului, să “îl lăsăm dracului de bețiv”. Un preot tânăr a trecut pe lângă el și a comentat: “băutura asta…!”, două femei au încercat să îl trezească dar, sub influența strigătelor celor din jur, au abandonat cauza. Am fost singura care a chemat salvarea. Anul trecut am avut parte de o întâmplare similară. Omul pentru care am chemat atunci salvarea a murit la spital, o săptămână mai târziu, din cauza loviturii puternice la cap, căpătată când s-a lovit de ciment. Spirit civic 0, în jur. 0 barat. Umanitate? Nici atât!

Florin Jianu: Din păcate, suntem prea ocupați să criticăm, să vedem neajunsurile si să-i învinovățim pe alții pentru ele, fără a face nimic concret și constructiv în acest sens, să judecăm și să ne exprimăm opiniile în cel mai josnic mod. 
Omenie, bun simț, spirit civic sau empatie, pur și simplu… au devenit, din păcate, doar cuvinte pentru care suntem luați în derâdere. 😞

Bystander effect — sau de ce oamenii nu intervin.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În anul 1964 s-a petrecut la New York un eveniment care a marcat opinia publică: o tînără, Kitty Genovese, a fost ucisă cu bestialitate, pe stradă, fără ca nimeni să intervină. Cercetările ulterioare ale poliţiei au arătat că 38 de persoane au asistat la crimă din interiorul locuinţelor, dar nu au intervenit.

Această întîmplare a stimulat mult cercetările din psihologia socială. Psihologii au încercat să înţeleagă de ce în anumite situaţii oamenii nu acordă ajutor persoanelor aflate în situaţii critice.

Cercetările au pus în evidenţă un aspect surprinzător: suntem mai predispuşi să acordăm ajutor cînd suntem singuri decît cînd ne aflăm în compania altora. Cu cît numărul celor prezenţi este mai mare, cu atît este mai puţin probabil că cineva va interveni. Acest fenomen a fost denumit efectul de trecător (bystander effect).

Continuarea, aici.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply