„Întâlniri Teatrale la Sulina”: Teatrul şi Şcolile Dunărene – o strategie dunăreană

0
1211

Silvana Cojocăraşu: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania desfăşoară proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, în perioada 31 august – 4 septembrie 2017. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Consiliului Judeţean Tulcea şi Primărei Oraşului Sulina, în calitate de co-organizatori. Profesori universitari, rectori, decani, conducători de şcoli doctorale, studenţi vor participa, timp de trei zile, la ateliere, conferinţe, întâlniri, schimburi de experienţă.

În cadrul acestui proiect se întâlnesc reprezentanţi ai şcolilor superioare de teatru şi film din ţările riverane Dunării (profesori şi studenţi), care au posibilitatea de a se cunoaște, de a discuta și de a participa la atelierele susţinute de prof. dr. David Esrig, pe tema teatrului multimedial, dar și la workshop-urile dezvoltate de CINETic şi UNATC şi la conferinţe pe tema provocărilor în teatrul secolului XXI.

La întâlnirea școlilor dunărene sunt prezente cinci ţări, nouă şcoli superioare de teatru şi film din România, Germania, Serbia, Bulgaria, Chişinău şi aproape 70 de reprezentanţi ai acestora: Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Germania, National Academy for Theatre and Film Arts Sofia – Bulgaria, Academia de muzică, Teatru și Arte Plastice – Chişinău, University of Arts – Belgrad, precum şi marile centre universitare din România: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Scopul evenimentului, inițiat de UNATC Bucureşti și Athanor Akademie din Passau, este de a-i stimula pe participanți să colaboreze în cadrul unei reţele dunărene a şcolilor de teatru şi film și de crea la Sulina un centru de cercetare şi formare pentru tinerii artişti din ţările riverane Dunării. Tema principală a atelierelor este multimedialitatea, văzută ca o formă avangardistă a teatrului secolului XXI, deoarece teatrul multimedial poate să facă vizibil tot ce se întâmplă înlăuntrul omului. dezbătută.

În aceeaşi perioada va avea loc şi lansarea Centrului de Întâlniri Teatrale de la Sulina. Cu această ocazie, regizorul şi profesorul David Esrig, împreună cu Laboratorul CINETIC din Bucureşti, prezintă o demonstraţie de teatru multimedial, pe textul „Ulciorul sfărâmat” de Heinrich von Kleist.

Din agenda întâlnirilor între reprezentanții școlilor europene fac parte și conferințele ce au ca subiect metode de lucru, de cercetare și interdisciplinaritate, invitatul nostru de onoare fiind doamna Beatrice Piccon Vallin de la CNRS Paris, Franţa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Din dorința ca acest eveniment să se resimtă şi de către turiştii şi localnicii din regiunea  județului Tulcea, programul evenimentului cuprinde şi două acţiuni destinate publicului larg: proiecţii de filme în cele trei seri ale proiectului și ateliere de teatru pentru copii susţinute de UNATC Bucureşti.

* * *

Întâlnirile Teatrale îşi propun să readucă Sulina în atenţia publică,  încercând o punte culturală între perioada de maximă înflorire a acestui oraş şi priorităţile din ţările regiunii dunărene, cu legături istorice tradiţionale, dar şi importante raţiuni economice şi strategice contemporane. Sulina, situat exact la intrarea fluviului Dunărea în Marea Neagră, în Delta Dunării, este locul unde s-a dezvoltat pentru prima dată conceptul Europei Unite, manifestat prin spirit de toleranţă şi convieţuire multietnică.

Întâlnirile Teatrale au ales Sulina pentru că aici este locul unde se dezvoltă, pentru prima dată, conceptul Europei Unite, manifestat prin spirit de toleranţă şi convieţuire multietnică. Prin Tratatul de la Paris, din 1856, se înfiinţează, cu sediul la Sulina, Comisia Europeană a Dunarii (CED), ce era compusă din reprezentanţii Marii Britanii, Franţei, Austriei, Germaniei (Prusiei), Italiei (Sardinia), Rusiei şi Turciei. Strategia Dunării este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării lansat de Comisia Europeană, iar Guvernul României a adoptat „Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării”, Sulina fiind parte integrantă a acesteia.

Existenţa unui Centru de Întâlniri Dunărene la Sulina, unde să se desfăşoare viitoarele colaborări între instituţiile de învăţământ superior artistic din ţările riverane Dunării, reprezintă o altă propunere importantă, pe care participanţii de la Sulina o vor face autorităţilor locale şi regionale. (Informaţii puse la dispoziţie de UNATC Bucureşti–CINETIC, Alexis-Ruxandra Muscă).


Mangalia News, 30.08.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply