FOTO Dezastrul fără sfârşit al unui uriaş monument de artă al României. Cum s-a degradat Cazinoul din Constanţa până la stadiul de „vizită pe proprie răspundere“

0
957

Cazinoul din Constanţa în paragină – iunie 2017. Foto Sînziana Ionescu.

Cea mai frumoasă clădire în stil Art Nouveau construită în România are zidurile impregnate de igrasie şi mucegai, iar structura de rezistenţă este grav afectată. O vizită în interiorul edificiului pasat la infinit între autorităţi necesită multe aprobări speciale.

Reporterii „Adevărul“ au efectuat o vizită în interiorul Cazinoului din Constanţa, unul dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase obiective turistice din România. Clădirea, în care se poate intra doar după obţinerea unor autorizaţii speciale, se prezintă într-o stare jalnică.

Decoraţiunile pereţilor sunt cuprinse de licheni care au crescut precum nişte grădini verticale, zidurile sunt pline de crăpături prin care intră păsările, podeaua este acoperită de un strat gros de găinaţ, iar vitraliile sunt sparte. „Când zidurile sunt verzi este semn că apa s-a infiltrat în structură şi a mâncat tencuiala, ceea ce afectează siguranţa clădirii“, sunt de părere specialişti în construcţie.

Ravagiile făcute de paragina în care monumentul de arhitectură se află de ani de zile au putut fi văzute „în toată splendoarea“ la turul organizat de Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) de Institutul Naţional al Patrimoniului. Ca să intre în Cazino, fiecare persoană din turul condus de Diana Slav, singurul ghid gratuit al Constanţei, a semnat o declaraţie pe proprie răspundere în semn că a luat la cunoştinţă despre riscurile la care se supune intrând într-o clădire cu „avarii grave“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cum vedeau comuniştii Cazinoul din Constanţa

Citeste mai mult: adev.ro/orgnt5



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply