Virgil STAN: «Frumusetea va mântui lumea» – Cronică teatrală a spectacolului cu piesa IDIOTUL, de F.M. Dostoievski

0
997

idiotul-teatru-rotary-mangalia1

Aseară, pe scena Casei de Cultură din Mangalia, într-o sală arhiplină cu iubitori de toate vârstele a spectacolului de teatru, s-a jucat, în organizarea Clubului ROTARY Mangalia, piesa IDIOTUL, după romanul cu acelasi nume a lui F.M. Dostoievski, roman scris în 1867-1868. Piesa a fost jucata de o trupă formată din 11 tineri talentati, studenti la IATC Bucuresti, într-o versiune modernă, de secol XXI.

Ideea principala a romanului este infatisarea unui om intru totul sublim. Nimic nu-i mai greu pe lume mai ales acum… Poate cea mai cunoscuta sentinta dostoievskiana din romanul Idiotul este formula unei utopii estetice: «Frumusetea va mântui lumea». Este una dintre temele «serioase, erudite, sublime», alaturi de altele cat se poate de «realiste», cum ar fi pedeapsa cu moartea sau situatia economica a Rusiei, care il obsedeaza pe eroul principal. Nu se poate sa faci parte din «lumea asta», din inalta societate rusa, daca pui atata suflet in propriile-ti idei. Risti sa nu ai aderență la ea, să fii luat drept un «idiot». Ceea ce cu printul Mîșkin se si întâmplă.“ (Wikipedia).

idiotul-teatru-rotary-mangalia2

Romanul Idiotul este unul din cele mai remarcabile opere ale lui Dostoievski, dobândind un renume mondial, fiind tradus in nenumarare limbi ale globului.

Prințul Lev Nikolaevici Mîșkin, considerat de celelalte personaje in al carui anturaj patrunde, din cauza sincerității și bunătății sau bolii de care suferea, epilepsia un idiot, boala fiind numită popular in secolul XIX idioțenie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Doar textul dramaturgului va fi rostit fidel in replicile tinerilor actori bucuresteni, in rest jocul scenica fost cu totul surprinzator. Decorul e unul simbolic, unsprezece scaune obisnuite din dotarea Casei de cultura, tinuta actorilor, nicidecum una clasica de secol XIX, ci una moderna a zilelor noastre, pantaloni mulati pe corp, cu despicaturi generoase la actrite, haine obisnuite de strada la ceilalti, un joc scenic surprinzator, uneori dansuri dupa muzica orientala, aș zice chiar manea, sau ritmuri de rock, intr-o zvarcolire continua a trupurilor.

idiotul-teatru-rotary-mangalia5

La finalul spectacolului, tinerii artisti bucuresteni s-au bucurat de aplauzele generoase ale spectatorilor prezenti. Un spectacol care a infrumusetat o zi mohorata de sfarsit de toamna dobrogeana.

Virgil Stan, 30.11.2016.

(Foto: Mihai Constantinescu, Paul Tatcu).





 


Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


astratex.ro


vola.ro%20


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply