Cristian Radu, primarul Mangaliei, despre greutăţile funcţiei: “Nu am venit să ne plângem, ci să punem umărul la treabă”

0
530

Cristian Radu, primarul Mangaliei, despre greutăţile funcţiei: “Nu am venit să ne plângem, ci să punem umărul la treabă”

Edilul vorbeşte tot mai puţin despre o eventuală înregimentare politică

Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, are doar 42 de ani, are un CV impresionant, iar anii petrecuţi în funcţia de şef al Gărzii Financiare l-au făcut să nu plece urechea la tot ce se spune, să verifice şi să ia cele mai cerebrale decizii.

Aşa a fost şi când s-a hotărât să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Mangalia, o localitate – staţiune, care a suferit transformări în ultimii ani, dar şi un oraş cu reale probleme, de la asigurarea căldurii pe perioada iernii şi până la infrastructură. Cu toate acestea, ambiţiile profesionale nu-i permit lui Cristian Radu să se plângă, ci să pună umărul la treabă, aşa cum declară pentru cotidianul nostru.

Primarul spune despre el că a semnat un contract cu cetăţenii, iar neîndeplinirea punctelor asumate îl vor determina să ia măsuri în consecinţă. Până atunci, se mândreşte cu proiectul privind scăderea preţului gigacaloriei şi asigurarea agentului termic pentru populaţia care în anii trecuţi a îngheţat în propriile locuinţe, dar şi cu cel de aducere a gazelor la Mangalia. Acum promite o nouă scădere a preţului gigacaloriei începând cu această iarnă.

Alte proiecte importante vizează reabilitarea falezelor Neptun – Jupiter şi Mangalia – Saturn, inaugurarea Clubului Nautic Callatis, proiecte care vor atrage tot mai mulţi turişti în sudul litoralului. Despre viaţa personală, edilul din Mangalia susţine că este una normală, se declară fericit alături de familie. Cât despre viaţa politică, are multe comentarii de făcut: de la posibilitatea înscrierii într-un partid şi renunţarea la… independenţă, curtat fiind de către liderii liberali.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Reporter: Cine este primarul municipiului Mangalia?

Cristian Radu: Am 42 de ani, sunt căsătorit şi am doi copii. Sunt primar al Mangaliei din 2012, anterior fiind şeful Gărzii Financiare pe judeţul Constanţa.

R.: De cât timp lucraţi în administraţia publică şi care sunt motivele pentru care aţi ales o astfel de carieră, pentru care aţi renunţat la ceea ce făceaţi înainte?

C.R.: Aşa cum am precizat anterior, sunt în administraţia publică din vara anului trecut, când am câştigat postul de primar al municipiului Mangalia. Am ales acest drum pentru că sunt din Mangalia, iar ceea ce se întâmpla cu oraşul nostru în ultimii ani m-a determinat să intru în bătălia electorală. Am renunţat la ceea ce făceam înainte, întrucât ţin la oraşul meu şi mă durea sufletul să văd cum s-a degradat şi a decăzut viaţa comunităţii în ultimii ani. De aceea am hotărât să mă implic activ, să candidez la postul de primar şi astfel, din această poziţie, să ajut cât pot mai bine comunitatea căreia îi aparţin.

R: Vorbiţi-ne despre proiectul pentru Mangalia. Aţi declarat, la conferinţa de bilanţ a primului an de mandate, că activitatea dvs. este, de fapt, un contract pe care l-aţi semnat cu cetăţenii şi, dacă nu veţi reuşi să-l duceţi la îndeplinire, vă asumaţi eşecul. Ce presupune această asumare?

C.R.: Această asumare presupune îndeplinirea unui număr cât mai mare dintre obiectivele propuse în aceşti patru ani de mandat. De exemplu, ne-am luat angajamentul ca în primul an de mandat să rezolvăm problema căldurii şi aşa am făcut. Vă amintiţi, probabil, că Mangalia era pe toate posturile de televiziune în iarna 2011-2012, când oamenii mureau de frig în case. Acum problema este rezolvată, iar preţul gigacaloriei este sub 300 de lei. Mai mult chiar, am promis că vom aduce gazele în oraş şi le-am adus. Din această iarnă, centralele vor fi alimentate cu gaze naturale, iar în anii următorii preţul gigacaloriei va scădea din nou. Iată, aşadar, ce înseamnă, concret, această asumare.

R: Care sunt cele mai importante proiecte pe care, în calitate de primar, le-aţi finalizat deja?

C.R.: Tocmai v-am spus despre rezolvarea problemei cu termoficarea şi introducerea reţelei de gaze naturale. Pe lângă acestea mai avem proiectele cu finanţare europeană, respectiv Clubul Nautic Callatis, o construcţie modernă ce va deservi zona transfrontalieră România-Bulgaria. De asemenea, am început un alt proiect cu bani europeni – „Callatis, istorie la malul Mării Negre”. Prin acest proiect dorim punerea în valoare a vestigiilor cetăţii Callatis, care astfel vor fi introduse în circuitul turistic. Lucrăm la câteva proiecte de reabilitare a falezelor pentru a creşte gradul de atractivitate a Mangaliei şi a staţiunilor, ca destinaţie turistică. Şi aici este vorba despre finanţare europeană şi facem eforturi pentru a pregăti coerent toată documentaţia necesară aprobării proiectelor.

R: Cum a fost sezonul turistic 2013, dat fiind că în anii trecuţi sudul litoralului nu a prea strălucit?

C.R.: Am amintit despre proiectul privind reabilitarea falezelor Neptun – Jupiter şi Mangalia – Saturn. Sunt două proiecte importante pentru care sperăm să obţinem finanţare şi astfel să modernizăm două zone importante din această parte a litoralului. În privinţa sezonului 2013, cred că cea mai importantă realizare este redeschiderea Hergheliei Mangalia, în urma unei investiţii a Consiliului Judeţean Constanţa. Ştim cu toţii că este un obiectiv turistic major, care va atrage cu siguranţă tot mai mulţi turişti în staţiunile Mangaliei.

R: Dacă ar fi să comparaţi activitatea de acum cu cea de dinainte, pe care aţi descri-o ca fiind mai complicată, şef la Gardă sau primar de municipiu turistic? Vă aşteptaţi să fie aşa? Aţi mai lua-o de la capăt?

C.R.: Fiecare activitate are provocările ei. Avantaje şi dezavantaje există în orice domeniu. Şi la fostul loc de muncă erau situaţii complicate, dar şi acum, ca primar, mă întâlnesc deseori cu astfel de momente. Trebuie doar să ştim cum să le gestionăm şi să găsim cele mai bune soluţii, alături de consilierii locali şi colegii din Primărie. Nu mă aşteptam să fie uşor, dar nu am venit aici să ne plângem, ci să punem umărul la creşterea bunăstării comunităţii din care facem parte.

R.: Cât timp alocaţi muncii din administraţie şi pentru ce alte activităţi vă mai rămâne timp?

C.R.: Trebuie să fiu sincer şi să vă spun că, de la preluarea mandatului de primar, aproape tot timpul zilei îl dedic activităţilor curente de la Primărie. Dar îmi place ce fac şi sper să fie cu folos.

R.: Cum vă place să vă petreceţi timpul liber? Preferaţi ca în vacanţe să mergeţi la munte sau la mare?

C.R.: Din păcate, aşa cum v-am spus, nu prea mai am timp liber, dar când găsesc câte o portiţă, prefer să stau cu familia şi prietenii din Mangalia.

R: Care este locul vizitat în ţară sau în străinătate care v-a rămas în suflet ca fiind cel mai drag?

C.R.: Locuri frumoase sunt peste tot, mai ales în ţara noastră, care are atât de multe bogăţii naturale. Dar pentru mine, cel mai frumos loc este aici, acasă, la Mangalia. Avem un potenţial imens. Trebuie doar să ştim cum să-l punem în valoare pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

R.: Revenim la politică. Aţi avut susţinerea tuturor formaţiunilor politice din cadrul USL pentru candidatura la Primărie, însă aţi ales să rămâneţi independent…

C.R.: Eu nu fac politică. Sunt primarul Mangaliei şi mulţumesc, încă o dată, tuturor celor care mă susţin în acest proiect.

R: Se va concretiza proiectul despre care preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir a tot vorbit, adică înscrierea dvs. în PNL?

C.R.: Pentru mine, acum este important să-mi fac treaba ca primar. Ce va fi, o să mai vedem.

R: V-ar plăcea o carieră politică în viitor? Deputat sau senator…

C.R.: Sincer să fiu, nu mă regăsesc în niciuna dintre ipostaze. Îmi place ce fac şi vreau ca locuitorii Mangaliei să fie mândri de primarul lor.

R: Cum acceptă soţia dvs. noua ipostază?

C.R.: Mă temeam de o asemenea întrebare. Ce credeţi, că poate spune când eu stau la Primărie de dimineaţă până seara, aproape zilnic. Am decis, la momentul candidaturii, să acceptăm provocarea, deci să ne susţinem în tot ceea ce facem. Îi mulţumesc, însă, că este o soţie înţelegătoare şi mă susţine în tot ceea ce fac.

R: V-ar plăcea ca, la un moment dat, copiii să vă urmeze în carieră?

C.R.: Deocamdată sunt încă mici, dar când va veni momentul, le voi oferi libertatea de a alege ce drum vor în plan profesional. Este foarte important ca în viaţă să faci ceea ce îţi place, să te regăseşti în activitatea pe care o desfăşori.

R: Care sunt pasiunile dvs. şi cât timp vă mai rămâne pentru ele?

C.R.: Îmi place să fac sport, să alerg, să merg cu bicicleta. Timp prea mult nu am, dar dimineaţa, înainte de program, fac puţină mişcare.

R.: Cum vă vedeţi peste 10 – 15 ani?

C.R.: Sănătoşi să fim şi vom mai vedea ce va fi peste 10-15 ani!

Mihaela Tîrpan, Observator.ro.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply