Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia, locul din care aflăm poveștile callatienilor | FOTO

0
328
Vizitatorii care ajung în Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia vor să afle detalii despre cetatea antică, dar sunt interesați și de modul în care trăiau grecii în acea perioadă. Ei doresc să știe cum se apărau grecii, cum făceau comerț, cum se jucau copiii, sau cum se îmbrăcau femeile, iar în cadrul tururilor ghidate, chiar și copiii sunt fascinați, pentru că istoria este o poveste reală.

Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia ne prezintă istoria Cetății Callatis

Din punct de vedere al istoriei antice, orașul Mangalia are un potențial foarte mare. Cetatea Callatis nu se compară cu cea de la Atena, nu era nici măcar cât Tomisul, dar istoria ei este impresionantă, iar miile de obiecte descoperite de arheologi ne spun multe despre viața callatienilor.
În Muzeul de Arheologie Callatis este expusă și o hartă a Dobrogei din perioada romană, cu principalele așezări care au fost descoperite de-a lungul anilor.
„Cele mai multe cercetări arată că în Dobrogea, încă din epoca neolitică au existat comunități care au găsit pe acest teritoriu sursa de apă dulce și posibilitatea de a face agricultură, astfel că au format primele așezări. De-a lungul timpului, aceste comunități au evoluat și, inevitabil, au început relațiile comerciale, astfel că, inclusiv grecii au ajuns pe aceste meleaguri.
La porunca oracolului din Delphi, Cetatea Callatis a fost fondată de Heracleea Pontica, după unele păreri, la sfârșitul sec. VI a.Chr., dar, pentru că cercetările arheologice efectuate de-a lungul timpului și pentru că majoritatea descoperirilor nu dovedesc faptul că sunt obiecte mai timpurii de secol IV, cercetătorii spun că în sec. IV a.Chr. a fost fondată Cetatea, nu în sec. VI.
Mai sunt și alte păreri în ceea ce privește fondarea orașului Callatis, una dintre ele fiind că prima fondare s-ar fi efectuat undeva pe teritoriul Bulgariei, în zona Shabla și abia în sec. IV s-ar fi refondat aici. Până când nu vom găsi o dovadă care să ne spună cu adevărat despre ce este vorba, este puțin probabil să avem o părere unică.
După ce au fondat Cetatea Callatis, după Histria și Tomis, au apărut și locuirile agricole, pentru că această zonă le-a oferit posibilitatea să se extindă proprietățile agricole, până departe, spre centru.
A venit prima ocupație greco-macedoneană din partea lui Filip al II-lea și a lui Alexandru cel Mare, care a durat în jur de 200 de ani și, mai apoi, romanii. Aceștia au încercat în sec.I să ajungă la Callatis și de aici să pătrundă în Dacia, însă, surpriză, Cetatea Callatis a rezistat asediului o perioadă de timp.
Pentru prima dată în istoria antică, s-a încheiat un tratat de pace între o cetate greacă și o cetate romană, de pe poziții egale. Chiar se menționează în tratat, ca nu cumva poporul callatian să ajute cu arme și corăbii alt popor și nici poporul roman să nu acționeze asupra poporului callatian. La 5 ani după urcarea lui Traian pe tron au pornit războaiele din 101 – 102 – 105 – 106 și a fost cucerită Dacia, dar nu în totalitate, deoarece, în jurul hotarelor existau dacii liberi.
La sfârșitul sec. VI p.Chr. și începutul sec. VII p.Chr., cetatea și toată zona Dobrogei a fost supusă unui puternic atac al goților și herulilor și invadată de avarii slavi, care au distrus cetatea și nu au ținut cont de nimic. După primele trei decenii ale sec. VII p.Chr. nu se cunosc documente arheologice sau literare care să ateste o viețuire în continuare la Callatis. Urme arheologice au început să apară pe teritoriul fostului oraș antic, abia din sec. X p.Chr. Numele vechiului oraș s-a pierdut, iar primele mențiuni despre o nouă denumire au apărut în sec. XIII pe o hartă din Pisa, unde numele anticei cetăți era înlocuit cu cel de Pangalia. Două secole mai târziu, se vorbea despre portul Panguala, aflat pe locul coloniei callatiene.
Numele de Mangalia a fost folosit pentru prima dată la sfârșitul sec. XVII a.Chr. și s-a păstrat până astăzi.
Din păcate, 80% din cetatea antică se află sub construcții moderne, astfel că noi astăzi facem cercetări pe bucățele, iar concluziile le tragem la fel. Uneori apar mici surprize și modificări, care completează sau schimbă unele informații care se știau din anii 40-50-59, când s-au făcut primele cercetări mai amănunțite la Callatis”, a declarat pentru Discover Dobrogea, muzeograful Liliana Bădin, de la Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia.

Obiectele expuse în Muzeul de Arheologie Callatis sunt impresionante

Toate obiectele din Muzeul de Arheologie Callatis sunt originale, cele mai multe fiind inventar funerar, iar cu ajutorul acestora, arheologii au putut afla istoria cetății antice. (…)
Continuarea pe discoverdobrogea.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply