Checklist pentru închiderea de an – Valentina Saygo, în sprijinul antreprenorilor români

0
391
Dragă antreprenorule,
Atât sfârșitul de an, cât și începutul celui nou, vin la pachet cu o serie de operațiuni care îți pregătesc afacerea pentru un nou exercițiu financiar. Știu că nu-i ușor și că ai tras din greu anul trecut iar entuziasmul unui nou început îți dă impresia că stai pe loc însă te rog să mă crezi că e mai bine să aranjezi lucrurile la începutul anului decât să explodeze sau să se inflameze pe parcurs când munca e în toi.
Iată că am pregătit pentru tine un check-list cu operațiuni pe care să le faci în luna ianuarie, strânse din experiența mea de antreprenor, învățate din eșecuri și îmbunătățite pe parcurs. Făcând toate operațiile de mai jos, știu că încep anul cu bine, pe curat, și rezolv toate lucrurile mici, sâcâitoare, agasante consumatoare de timp, pe care tot timpul anului le amân.
    1. Inventarierea stocurilor – este prima operație cu care începi anul, inventarul fiind obligatoriu prin lege și în sarcina administratorului. Nu vreau să-ți vorbesc aici și acum despre amenzi, dar vreau să-ți explic importanța inventarului anual, proces pe baza căruia se finalizează închiderea bilanțului. Acesta este momentul în care numeri fiecare produs, verifici gestiunea, cureți stocul, arunci produsele stricate sau nefolosite, confrunți inventarul faptic cu cel scriptic, prezentând un bilanț curat din punct de vedere al stocului. Inventarul stocurilor este obligatoriu, fie că vorbim despre marfă, despre materii prime, ambalaje, obiecte de inventar, mijloace fixe sau materiale publicitare, indiferent de domeniul de activitate. Sunt o serie de acte normative care reglementează această procedură, documente care stau la baza inventarierii, de la listele de inventariere la procesul-verbal de numire a comisiei de inventariere, la rezultatul inventarierii și imputarea lipsurilor sau reglarea plusurilor. Surprinde-ți contabilul și cere-i procedura de inventariere, ca să poți face inventarul ca la carte.
    2. Casarea mijloacelor fixe amortizate și nefuncționale – mijloacele fixe sunt acele obiecte a căror valoare de achiziție este mai mare de 2.500 RON și care au o durată de funcționare mai mare de un an comparativ cu obiectele de inventar. De prea multe ori am văzut în balanțe, sau în registrul mijloacelor fixe (imobilizări corporale), laptopuri stricate, telefoane mobile furate, pc-uri antice, tot felul de lucruri care erau doar pe hârtie și lipseau cu desăvârșire în realitate. Acesta este momentul să faci curățenie, mai ales dacă mijloacele fixe sunt amortizate integral. Le casezi și le scoți din gestiune. Același lucru este valabil și pentru mijloacele fixe nefuncționale. Nu are rost să ai o listă întreagă în patrimoniu de obiecte inutile, lipsă sau nefuncționale.
    3. Confirmarea soldului clienților – această operațiune este parte din inventariere și cade în obligația administratorului de a recupera creanțele de la clienții cu restanțe și a confirma astfel suma de plată pe care trebuie să ți-o plătească. Îți aduc aminte aici că termenul de prescriere a unei creanțe comerciale este de 3 ani. Dacă reușești să confirmi soldul cu clientul prelungești prescrierea cu fiecare confirmare. Tratează cu seriozitate această operațiune pentru că este în interesul tău să îți recuperezi banii din munca ta. Dacă ai clienți care nu îți confirmă soldul, nu îți răspund la solicitări, nu dai de ei sau au dat faliment, întreabă contabilul cum procedezi în cazul acesta, pentru stingerea datoriei sau crearea de provizion pentru creanțele incerte.
    4. Provizioane pentru creanțe neîncasate – după ce ai confirmat soldurile clienților, vorbește cu contabilul tău să treceți la mutarea clienților restanți și să creezi provizion pentru creanțe neîncasate, iar clienții respectivi să fie mutați în contul de clienți incerți. E adevărat că de la 1 ianuarie 2024 provizionul pentru clienți incerți este deductibil în procent de 30% și că suma aceasta se scade din veniturile realizate. Dacă parchezi sumele neîncasate în contul de clienți incerți și crezi provizion pentru ei, asta nu înseamnă că nu poți să îi notifici sau să vorbești cu un avocat, să faci tot ce depinde de tine ca să-ți recuperezi creanțele neîncasate.
    5. Verificarea condițiilor de creditare sau finanțare – dacă ai credite bancare, leasing-uri sau finanțări nerambursabile, acesta este momentul să te uiți pe fiecare contract în parte ca să-ți împrospătezi memoria privind obligațiile pe care le ai în calitate de administrator. Ca exemplu de condiții care ar putea fi ascunse în contractele de creditare pot fi: crearea de rezerve pentru anumite situații, acordul băncii în cazul repartizării de dividende, închiderea anului cu profit și nu cu pierdere, expirarea anumitor asigurări sau garanții și alte condiții. Și crede-mă că nu te trage nimeni de mânecă atunci când trebuie să le îndeplinești, ci doar atunci când nu le îndeplinești și arde cămașa pe tine. Am văzut proiecte sapard pentru care s-au rambursat banii că nu era îndeplinită condiția de profitabilitate, am văzut firme blocate la creditare pentru că nu au îndeplinit condițiile băncilor sau restituirea înainte de termen a împrumutul acordat. (…)
Continuarea, pe valentinasaygo.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply