Născut în România: De la desenele pe asfaltul copilăriei, Mihai Ionuț Grăjdeanu a ajuns unul dintre cei mai apreciați creatori și formatori europeni din domeniul benzilor desenate

0
712
Născut în România – duminică, 19 noiembrie, de la ora 16:00, pe Radio România Cultural. Realizator: Mirela Nicolae.
PIF, Astérix și Obélix, Rahan au fost și sînt trei reviste de benzi desenate extrem de iubite de cititorii de toate vârstele, din lumea întreagă.
Creatorii de benzi desenate sînt oameni speciali, cu o imaginație ieșită din comun, cu o gândire proiectivă aparte. Ei au talente de desenatori, povestitori, scenariști, regizori, fotografi, așa cum spune tânărul și apreciatul Mihai Ionuț Grăjdeanu, devenit un nume pe piața europeană a benzilor desenate.
Acești artiști scot din mintea lor, sub formă de desene și text, o poveste pe care alte minți o mișcă în ritmul și înțelegerea proprii.
Eu l-am cunoscut pe Mihai Ionuț Grăjdeanu cu câteva zile înainte de inaugurarea primului Centru românesc de Educație și Formare prin Benzi Desenate, găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române. Am fost fascinată de autor și capacitatea sa creatoare pentru că, pe lângă benzile desenate și lecțiile pe care le predă în școli și universități din România, Luxemburg, Belgia și Franța, Mihai Grăjdeanu pregătește prima ediție a unei Olimpiade Internaționale de Bandă Desenată și a patra ediție a unei Olimpiade naționale de acest tip.
În ultimii 14 ani, el a demarat trei proiecte editoriale: „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic – literatura română în benzi desenate”, „BD Historia – momente din istoria României în benzi desenate”, pe lângă realizarea și publicarea unui manual BD, romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată. A inițiat și promovat în România o metodă de predare în şcoli (B.D.A.S.), a dezvoltat conceptul de muzeografie prin benzi desenate (Muzeul Cosmic și Muzeul Animat, în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti), a organizat o serie de saloane și expoziții BD în diferite oraşe din țară.
Sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, a inventat „Olimpiada de Benzi Desenate”, un demers unic la nivel mondial, o competiție dedicată elevilor de școală și liceu, desfășurată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Anual, organizează tabăra de benzi desenate a CNR UNESCO și tabăra ,,Europa Excelsior”, în Luxemburg, Belgia si Franța. Reprezintă România la diferite expoziții și conferințe internaționale.
Pe Mihai Ionuț Grăjdeanu îl puteți asculta duminică, 19 noiembrie, de la ora 16:00, la Născut în România, vorbind despre cum fotbalul practicat din copilărie și concursurile de desene pe asfalt din orașul natal Mangalia, mai târziu, studiile universitare în domeniul managementului turistic l-au inspirat să devină ceea ce este azi, la nici 40 de ani: un creator de benzi desenate apreciat și un profesor iubit.


Mangalia News, 18.11.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply