Vioris, magazin cu parfumuri autentice, de epocă, realizate de Viorica Opriș

0
854
„Tovarășa Opriș, dacă în RDG se fac parfumuri așa bune, dumneavoastră nu puteți face? Dar să nu fie cu nume capitaliste!”. Viorica Opriș avea in jur de 30 de ani, facea formulele parfumate de sampon si deodorant, iar Farmec ii inlesnise cu greu sa mearga la cursuri la Givaudan, chiar in US, la renumitele laboratoare Estee Lauder, dar si in Germania, la Harman&Reimer. Se intorcea in peisajul gri, comunist si din mainile ei au iesit „Favorit”, „Farmec 16”, aromele șampoanelor „Farmec cu urzică”, dar si a sapunurilor „Oana”. Seria de deodorante „Anotimpuri” era chiar mai apreciata decat „Impulse”-urile aduse pe sub mana, insa nimeni nu stia ca erau chiar mai calitative decat Impulse, insa trebuiau numite „muncitoreste”, „Primăvara”.
In vara aceasta, intr-un Cluj-Napoca toropit de caldura, intram in Parfumeria Vioris. Doamna Opris mă astepta in magazin, in timp ce verifica sticluțele de pe raft. M-a primit ca un om cu inima mare: „Doamna Ana Maria, vedeti ce magazin mic am…”. Iar eu, cu ochii in lacrimi: „Doamna Opris, aici sunt parfumurile dumneavoastra, nimic nu e mic”. Cu mainile framantate, imi spuse ca simte ca epoca ei a apus. Că, poate, ar trebui să închidă, pentru că oamenii nu mai prea vor parfumurile ei. Apoi imi aduce aminte de cateva momente frumoase, se scuza ca inainte sa ne vedem a avut de facut mancare si ca azi traiul ei e asa simplu, ca poate nu stie sa vorbeasca. Nu a mai intrat de mult intr-o parfumerie pentru ca, de cate ori merge se simte stinghera si vanzatoarele sunt prea agitate. Dar vocea ei aduce lent si natural franturi de istorie pe care eu le-am inchis in inima mea. I-am multumit ca mi-a confesat atatea si i-am promis sa duc secretul ei cu mine, bucuria ei si amagirea ca nu mai simte ca face parte din lumea de azi.
„Poate ca o sa inchid la anul, nici nu mai stiu, am grija de nepoti, de familie, parca nu stiu daca mai are sens sa am si parfumuri”. Ii spun sa nu renunte, dar ii vad in ochi si dezamagirea, dar si sclipirea aceea specifica oamenilor prea sensibili. Imi spune incet: „Stiti, au vrut unii sa imi cumpere formulele, dar eu nu le pot da”. M-am incruntat un pic si i-am zis: „Nici sa nu le dati, e munca dumneavoastra de aproape 50 de ani”. Imi desface un flacon din Casual, un parfum din care nu mai produce. Ii spun ca e prea frumos sa nu se mai faca. Ofteaza si trecem mai departe.
Trebuie sa plece, pentru că o asteaptă nepotelul acasă, ne imbratisăm si imi vine sa plang iar. Mă incurajeaza „Sunteti tanara, aveti atatea alte lucruri…”. Dau din cap, insist sa ma lase sa cumpar macar un parfum, imi mai adauga ea doua si ne luam la revedere. Povestea asta as vrea sa nu se inchida aici. Vioris e poate ceva ce nu meritam ca istorie, pentru ca tinem ascuns. Am batut la usile presei si cu greu o revista – doua mi-au facut un articol despre doamna Opris. Altii nu sunt interesati. Nu e destul de comercial.
Intre timp, magazinul Vioris din Cluj-Napoca mai tine usile deschise pentru cei ce au intinerit si imbatranit cu aceste parfumuri. Magazinul online se gaseste mai greu in marele Google: In fiecare lună, scad vânzările. Mai suntem cativa nebuni care savurăm parfumurile in sticle modeste, dar cu arome ce ne aduc aminte de ceea ce suntem cu adevarat.I-am urat doamnei Opris sa traiasca 100 de ani. Si i-am promis ca, daca ma imbogatesc, voi finanta acest business… Am râs amândoua si am zis ca nu avem noi sansa de a fi bogate in bani, ca Dumnezeu ne-a dat altceva.
Acum cateva zile am vorbit cu ea si mi-a rupt sufletul „Oare oamenii mai vor parfumurile Vioris?”. I-am zis că da si că mai incerc să fac ceva.
Dacă nu aveti inca un parfum semnat de doamna Opris, va asigur că merită efortul de a da sub 80 de lei pe un parfum de 50 ml, dar cu 50 de ani de emotii. Vă recomand „Black Flower”, „Proud”, „Paradise”, iar pentru domni „Ego” sau „Gentleman”. Si va multumesc daca veti intra pe site sau chiar in magazin, in magazin inca mai aveti bafta, cred, să găsiti si „Casual”.
Am postat initial asta in grupul Parfumaniacs si oamenii au spus ca vor sa dea share, lucru care m-a impresionat, asa ca postez si aici ca sa poata da oricine share, sa dam vestea că Farmec 16 a fost creat de doamna Viorica Opriș si că astăzi încă îi putem cumpăra parfumurile, de la Parfumeria Vioris.
Citiți și: Interviu cu doamna Opris: https://beautybarometer.com/interviu-cu-viorica-opris…/

(surse: BeautyBarometer, Ana Maria Tatucu).

Mangalia News, 02.11.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply