ANSAMBLUL FOLCLORIC „IA DE LA MALUL MĂRII” – Pasiune, trăire și dăruire pentru valorile folclorului autentic românesc și pentru dansurile tradiționale ale etniilor din Dobrogea (FOTO-VIDEO)

0
1051

Editorial Mangalia News: ANSAMBLUL FOLCLORIC „IA DE LA MALUL MĂRII” – Pasiune, trăire și dăruire pentru valorile folclorului autentic românesc și pentru dansurile tradiționale ale etniilor din Dobrogea.

„Cu mare drag, respect și admirație pentru dragostea față de valorile nepieritoare ale folclorului autentic românesc, pentru devotamentul și dăruirea de care dau dovadă membrii Ansamblului Folcloric al Asociației „IA DE LA MALUL MĂRII”, publicăm aici, pentru milioanele de cititori din țară și de peste hotare ai ziarului online Mangalia News, câteva dintre cele mai reprezentative momente din activitatea grupului de pasionate / pasionați care duc mai departe tradiția “aprinsă” în anii ’80 – ’90 de tinerii artiști *amatori care activau în Ansamblul Folcloric Profesionist pe care-l înființasem atunci la Casa orășenească de Cultură din Mangalia, împreună cu maestrul coregraf Petrică Oiță, de la Neptun și cu orchestra de virtuozi ai muzicii populare românești, condusă de Nicolae Călin”.
„Mulți dintre dumneavoastră vă amintiți seria de spectacole folclorice pe care le susțineam vară de vară, pe scena instituției de cultură, dar și pentru turiștii români și străini, la localurile din Neptun și Jupiter, sau la Căminele culturale și Casele de Cultură din județ…”.
„Printre acei tineri devotați folclorului autentic din acei ani se număra la loc de cinste Tinca Răcaru, autoarea actualei frumoase inițiative culturale – Ansamblul Folcloric „IA DE LA MALUL MĂRII”. Tinca este și o mare colecționară de costume populare din toate zonele folclorice ale țării, costume pe care le puteți vedea în Colecția etnografică Tinca Răcaru.
„Sunt tare mândru de voi toți, de Tinca, „Finuța” mea „într-ale Culturii”, care duce mai departe tradiția Ansamblului Folcloric al Casei orășenești de Cultură Mangalia din anii ’80-’90, când am colaborat atât de frumos”, – transmite profesorul Traian Lupu, director al Casei de Cultură, în acea perioadă.
*(de la „Amo, amare, amatum”, în limba latină, care înseamnă: „A iubi, a face ceva cu pasiune”).
N.B: De menționat aportul important la instruirea dansatorilor și diversificarea activităților Ansamblului folcloric „IA DE LA MALUL MĂRII”, al coregrafei Corina Tiron, de la TOTAL – Centru atipic de Artă & Mişcare, care a dat curs invitațiilor făcute de doamna Tinca Răcaru și „a făcut pârtie” spre Mangalia, venind săptămânal la „întâlnirile dansante” organizate la Casa de Cultură.

Colecția etnografică Tinca Răcaru:

În semn de prețuire și respect, seniorii din Căminul de Bătrâni Mangalia au fost sărbătoriți, de Ziua Persoanelor Vârstnice. Momentul festiv a fost însoțit de o reprezentație a Ansamblului Folcloric “IA de la Malul Mării”. Urmăriți aici un foto-montaj de la eveniment: das.mangalia, iar VIDEO, aici:

Galerie FOTO-VIDEO de la activitățile Ansamblului folcloric „IA DE LA MALUL MĂRII”:

Alte videoclipuri din activitatea Ansamblului Folcloric ”IA DE LA MALUL MĂRII”, aici: facebook.com/media/videos.

Mulțumim, Tinca Răcaru! Mulțumim, Corina Tiron! Felicitări, tuturor componenților Ansamblului Folcloric „IA DE LA MALUL MĂRII”, pentru frumoasa pasiune și pentru bucuria de a trăi cu intensitate ritmurile inegalabile ale muzicii populare românești, precum și ale etniilor conlocuitoare, dintre Dunăre și Marea cea Mare! 
P.s: Doamna Tinca Răcaru ne anunță că „Ansamblul folcloric „IA DE LA MALUL MĂRII” va participa la spectacolul din Portul Turistic Mangalia, sâmbătă, 14 octombrie, de Ziua Recoltei, înainte și după Irina Loghin”.

MN: Articolele dedicate Asociației Culturale „IA DE LA MALUL MĂRII” și doamnei Tinca Răcaru, admirabilă animatoare, materiale publicate de Mangalia News, partenerul media al acestui proiect de suflet, pot fi vizualizate AICI: https://tinyurl.com/mtpj24y4.

Mangalia News, 11.10.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply