Autostradă sau drum expres București Splai – Călărași – Mangalia – prioritate pentru sudul litoralului românesc! OPINII PUBLICE

0
891
Necesitatea realizării unei autostrăzi sau a unui drum expres între București și Mangalia este de actualitate, iar acest drum ar putea deveni prioritar.
Principalele argumente pentru realizarea acestuia:
– distanta de 190 km dintre Bucuresti Splai/A0 si Mangalia ar putea fi parcursă, legal, în aproximativ 1 oră si jumătate, față de 4 ore, ca în prezent;
– statiunile din sudul litoralului sunt evitate de turisti, din cauza timpului mare necesitat de ocolul prin Constanta;
– ar prelua o parte importantă din traficul de pe A2 si ar reduce aglomerarea si ambuteiajele de pe Autostrada Soarelui;
– ar fi o legatură importantă cu estul Bulgariei, care ar prelua o parte din traficul de pe podul Ruse-Giurgiu;
– portul Mangalia, al doilea ca mărime din țară, ar avea o legătură directă cu capitala;
– santierul naval Mangalia ar beneficia de o arteră de aprovizionare directă si rapidă cu capitala;
– se anunță realizarea unui pod peste Dunăre la Călărași, iar o astfel de autostradă, pe axa V-E devine fezabilă. Este esential ca acest pod sa fie proiectat si avându-se in vedere de la inceput o autostradă intre Bucuresti si Mangalia;
– sudul Dobrogei este subdezvoltat, tocmai din cauza lipsei unei legături directe cu restul țării;
– Monumentul si situl arheologic de la Adamclisi ar deveni unele dintre cele mai vizitate obiective istorice din România;
– artera rutieră Splaiul Independentei, una dintre iesirile importante din Bucuresti, in prezent, nu duce nicăieri. Singura varianta logică ar fi o legatură directă cu Mangalia.

Elementul cel mai important al următorului drum expres (sau autostradă) Bucuresti Splai – Calarasi – Mangalia va fi podul peste Dunăre.
Credem ca amplasarea acestui pod in apropiere de Calarasi trebuie sa țină cont atât de axa Nord-Sud (Slobozia-Shumen) cât si de axa vest-est (Bucuresti-Mangalia).
Varianta nr. 1 (culoarea rosie) va fi amplasat la vest de orasul Silistra. Aceasta varianta este preferata de partea bulgara deoarece ocoleste orasul bulgar, directionind traficul rutier pe centura ocolitoare. De asemenea, podul poate fi proiectat atit pentru trafic rutier cit si feroviar. Insa este varianta cea mai nepotrivita pentru un drum expres / autostrada Bucuresti-Mangalia.
Varianta nr. 2 (culoarea verde) este preferata de locuitorii din Calarasi si Silistra, întrucât va realiza drumul cel mai scurt intre cele doua localitati. Presupune realizarea unei centuri ocolitoare orasului Silistra prin partea de est, pe teritoriul Romaniei, de unde traficul rutier poate fi directionat care Mangalia si catre sudul Silistrei. Este aproape imposibil sa fie si pentru traficul feroviar;
Varianta nr. 3 (culoarea albastra) reprezinta varianta cea mai bună pentru viitorul dum expres / autostrada Bucuresti Mangalia, însă, cu siguranță nu este agreată de partea bulgară. Aceasta ar fi cea mai costisitoare, presupunind construirea a două poduri, primul cu deschiderea de aprox 200m, la Roseti si cel de al doilea de aprox 300m, la Izvoarele. Avantajul ar fi că podurile pot fi realizate atât pentru trafic rutier cât și feroviar, fapt ce ar duce la dezvoltarea sudului Dobrogei.

O autostradă ce va ajunge în Mangalia va porni din A0 (viitoarea autostrada de centura a capitalei) însă în zona Splai, deoarece este singura arteră radială mare a Bucureștiului in zona de S-E, care în prezent nu duce nicăieri, dar este suficient de mare pentru a putea prelua traficul unei autostrăzi/drum expres.
Așa cum A1 se descarcă în bd. Iuliu Maniu, A2 în bd. Pallady și A3 se descarcă în Fabrica de Glucoză, un astfel de drum va trebui să se descarce în Splai (nu există altă variantă logică).
Distanța relativ mică între bd. Pallady și Splai ar putea fi un avantaj: în cazul în care una dintre autostrazile către litoral va fi blocată temporar, traficul va putea fi deviat (prin DNCB sau A0), fară un mare ocol, pe cealaltă autostradă.

Initiativa civica pentru realizarea unei autostrazi intre Bucuresti Splai – Calarasi – Mangalia.

(sursa: Autostrada/DX: Bucuresti Splai – Mangalia).


Mangalia News, 12.09.2023.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply