Gânduri de început de an școlar – Lili Sumănaru

0
632
„De multe ori îmi întreb elevii cum este, în viziunea lor, un profesor bun.
Le dau o foaie pe care să noteze ce le-a plăcut și nu la mine/activitățile desfășurate, în săptămâna care a trecut.
Cum și-ar dori ei să se desfășoare o oră care să îi atragă, să le țină captivă atenția.
Cum ar trebui să arate fișele cu exerciții pentru ca ei să nu le simtă ca o povară.
Dincolo de aceste răspunsuri primite, care mă ajută pentru a-mi adapta orele la nevoile lor, nu doar pentru a urmări o programă, pentru ei contează enorm să se simtă implicați. Să aibă un cuvânt de spus. Să fie ascultați. Felul în care îi tratăm pe elevii noștri, valorile pe care le transmitem, toate contează în dezvoltarea lor ca adulți.
Ce îmi doresc eu de la elevii mei? În afara însușirii în ritm propriu a programei, așa cum până la urmă își dorește fiecare profesor sau părinte, îmi doresc elevi independenți. Capabili să facă alegeri corecte, conștiente. Îmi doresc elevi care să își poată susține un punct de vedere cu argumente, nu cu bătut din picior și santaj emoțional.
Îmi doresc elevi stabili emoțional, creativi (creativitatea nu înseamnă doar pictură, să fii creativ înseamnă să poți găsi soluții, indiferent de problema pe care o ai), îmi doresc elevi care să se poată adapta oricărei situații întâlnite în viață, fără a permite cuiva să îi dea înapoi. Elevi siguri pe ei și pe ceea ce știu. Viitori lideri. Pentru că totul ține de educație și mentalitate.
Lili Sumănaru, septembrie 2023, Constanța.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply