Ziua Geamiei Esmahan Sultan va fi sărbătorită la Mangalia, joi, 31 august 2023

0
584

carturesti.ro%20
farmec.ro
Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Comitetul Comunității Musulmane din Mangalia organizează joi, 31 august, Ziua Moscheii Esmahan Sultan, eveniment dedicat comunității musulmane din Mangalia.
Geamia Esmahan Sultan din Mangalia este cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România. Poartă numele fiicei sultanului Selim al II-lea, ctitorul moscheii și a fost dată în folosință în anul 1575. De atunci, generații de credincioși musulmani au avut binecuvântarea de a se manifesta în acest spațiu cu parfum oriental.
Un eveniment important în istoria geamiei este considerată reabilitarea acesteia, realizată prin finanțarea omului de afaceri Çapa Tunç din Turcia și sub îndrumarea Muftiatului Cultului Musulman din România. Inaugurarea a fost sărbătorită cu fast, în data de 27 august 2008. De aceea, a devenit o tradiție aniversarea Zilei Geamiei Esmahan Sultan în luna august și se dorește a fi nu numai o sărbătoare a comunității musulmane, ci a municipiului Mangalia.
Cu acest prilej, începând cu ora 13:00, toți cei interesați de istoria unuia dintre cele mai vechi și frumoase lăcașuri de cult musulman din România pot participa la deschiderea evenimentului, care va avea loc în curtea geamiei.
În cadrul manifestărilor, oficialitățile prezente și reprezentanți ai comunității musulmane vor susține alocuțiuni prin care vor evoca trecutul monumentului istoric din sudul județului Constanța.
Totodată, va fi oficiată o slujbă religioasă de către hogea. Participanții la eveniment pot vizita moscheea pe parcursul întregii zile, ocazie cu care vor cunoaște îndeaproape istoria Geamiei din Mangalia, dar și obiceiurile și tradițiile musulmanilor din Dobrogea.
După manifestările specifice de la Geamie, începând cu ora 16:00, în Piața Republicii, participanții se pot bucura de un spectacol de dansuri și muzică, precum și de un târg de preparate specifice comunității musulmane.


Mangalia News, 29.08.2023.piese-auto-mangalia.ro

libris.ro%20
libris.ro%20


Leave a Reply