Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! | Serial, episodul 26: Protocol terapeutic KINETOTERAPIE PE APARATE

0
819

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! – un serial util, realizat de redacția Mangalia News, în colaborare cu Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale, din cadrul instituției balneare.

Episodul 26: Protocol terapeutic: KINETOTERAPIE PE APARATE – Cod PT- 59.

SCOP: Scopul protocolului este acela de a asigura calitatea actului medical, prin stabilirea modalitatii de efectuare a procedurii.
DOMENIU DE APLICARE
Protocolul se aplica in sectiile cu paturi si ambulatoriul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia.
DOCUMENTE DE REFERINŢA
Legislaţie primară
Legea nr. 46 / 2003 privind drepturile pacientului;
Legea nr. 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Legislaţie secundară
Ordin MS 482 / 2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV “Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii;
Codul de deontologie medicala din 30 martie 2016 al Colegiului Medicilor din România;
Alte documente
Prevederile Regulamentului Intern al SBRM
Prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare SBRM.
DEFINIŢII ŞI PRESCURTĂRI
SBRM = Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia,
RMFB = Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie,
BFT = Balneofizioterapie.
MODUL DE LUCRU / DESCRIERE
Dispozitivele electromecanice pentru kinetoterapie HUR sunt destinate antrenarii selective a anumitor grupe musculare, utilizand o rezistenta (incarcare) reglabila care se opune miscarii efectuate in mod activ de catre pacient. Fiecare aparat se adreseaza unei anumite zone care trebuie recuperata (trunchi – cu antrenarea muschilor flexori, extensori si rotatori ai trunchiului si cefei, tren superior/inferior – cu tonifierea muschilor flexori, extensori, aducctori, abductori, rotatori externi si interni ai membrelor). Exceptie face aparatul polikinetic, pe care se pot antrena toate aceste segmente. Dispozitivele lucreaza in modul manual, in care fiecare sedinta este programata in mod individual pe aparatul ales, sau in modul automat, in care sedintele pot fi prestabilite, cu reglaje care se mentin de la o sedinta la alta, inregistrandu-se totodata progresul pacientului.
Modul manual:
Pacientul (imbracat in haine lejere, care sa permita miscarea) se prezinta in sala de kinetoterapie cu fisa de tratament si este preluat de catre kinetoterapeut care, pe baza diagnosticului si a recomandarilor cuprinse in fisa, stabileste un program de kinetoterapie (aparatele care vor fi folosite, succesiunea acestora si parametrii utilizati – incarcarea si numarul de repetari). Kinetoterapeutul ajusteaza inaltimea dispozitivului (pentru aparatele reglabile), instruieste pacientul cum sa se aseze pe aparat, se asigura ca pozitia este una confortabila/functionala, explica pacientului cum sa execute exercitiul, porneste aparatul, seteaza intervalul de amplitudine a miscarii si introduce parametrii. Pacientul este supravegheat pe toata durata exercitiului. Daca pe parcursul exercitiului se considera necesara cresterea/scaderea rezistentei, aceasta se aduce mai intai la zero (obligatoriu, pentru a evita accidentarile). La finalul sedintei pe aparatul respectiv, rezistenta se reduce la zero si pacientul se ridica de pe aparat.
Modul automat:
Procesul este asemanator celui din modul manual, dar la prezentarea pacientului se introduc in panoul principal de control, registrul clienti, datele pacientului (nume, nume utilizator, parola, nr. de identificare, sex, data nasterii, tipul de client si eventual durata curei – nr. de zile). Pacientul primeste apoi o bratara care serveste la identificarea sa de catre fiecare aparat cu care va lucra. Pe baza acestei identificari si a parametrilor introdusi de catre kinetoterapeut la prima sedinta, aparatul isi va ajusta automat reglajele/programele pentru sedintele urmatoare, nemaifiind necesara programarea de catre kinetoterapeut la fiecare sedinta. Pe parcursul curei, pe masura ce gradul de antrenament al pacientului se imbunatateste, kinetoterapeutul va creste gradul de incarcare/nr. de repetari si va introduce noii parametri, care vor fi memorati automat de sistem. Progresul pacientului se salveaza automat dupa fiecare sedinta.
La finalul curei de tratament, pacientul preda bratara si kinetoterapeutul il deconecteaza din sistem.

Indicatori de eticiență și eficacitate
– numar pacienti externati ameliorati / numar total de pacienti externati x 100; valoarea tinta 100%
–  numar de instructaje efectuate / numar de instructaje planificate x 100
–  Grad de satisfactie pacient; valoarea tinta >90%
Resurse necesare
–  umane: personalul medical (asistenti medicali);
–  materiale: cabinete medicale dotate corespunzator pentru buna desfasurare a activitatii descrise in protocol.
Responsabilitati in derularea activitatii
–  Manager: aproba protocolul.
–  Director medical: verifica protocolul.
–  Medic curant: aplica protocolul.
–  As. Sef: aplica protocolul si instruieste personalul din subordine.

Sanatoriul Balnear Mangalia, Hotel Hora 3* Saturn, vă oferă acum posibilitatea de a face rezervări prin propriul sistem online: balnear.net/rezervari
Informații0241 751 337.
Tarife sezon 2023:
– 155-172 lei / zi / persoană pe secția de spital,
– 170-209 lei /zi / persoană pe secția sanatorială.
Hotelul Hora 3* Saturn:
– cazare în cameră dublă (hotel Hora 3*),
– pensiune completă – trei mese / zi (restaurant Hora 3*),
– 4 proceduri / zi (baza de tratament se află în cadrul hotelului).
Sanatoriul Balnear Mangalia – Hotel Hora 3* Saturn, locul în care vă așteptăm pentru o vacanță extraordinară și o cură de tratamente balneo-fizio-kineto-terapeutice, profilactice, de recuperare. (Pe perioada lucrărilor de modernizare și extindere a Pavilionului A, de pe strada Mircea cel Bătrân, nr.3, lângă Geamie).
Baza de tratament de lângă Hotel Paradiso (Pavilionul B) funcționează normal, cu toate procedurile terapeutice.

Mangalia News: Serialul integral în care prezentăm Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia poate fi vizionat AICI.


Mangalia News, 05.08.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply