Orlando Nicoară: Meciul Old Boys Elveția vs România – Callatis / Metalul vs FC Benninvin Zurich a avut loc pe terenul din Albești, pentru că Mangalia nu mai are nici stadion, nici măcar echipă de fotbal în liga a cincea

0
998
1. De-a lungul timpului, Mangalia a dat multi jucători de fotbal pentru prima divizie: de la Iulică Oprea/Bastonul, la Bănică Oprea, de la Neculai Tănasă, actual director la Farul lui Hagi, la Lavi Hrib, ex Steaua, de la Costi Bîrbora, la Alibec.
2. Cei buni fotbalisti ai orasului erau transferati de Farul, echipa fanion a judetului si atunci si acum. Fotbalul la Mangalia era marcat de antrenamentele pe plaja, unde iti trebuie mult mai multa atentie pentru a controla mingea.
3. La Mangalia au venit sa joace, spre finalul carierei, multi jucatori cunoscuti, cei mai celebri fiind Bumbescu si Barbulescu, fundasii Stelei care au facut parte, in 1986, din echipa care a castigat Cupa Campionilor Europeni. “Lippi” Stoichiță a antrenat la Mangalia la inceputul carierei, in aceeasi situatie fiind si Erik Lincar.
4. Cele mai organizate cluburi din oras la care copiii puteau incepe fotbalul, la grupele de juniori, erau Metalul, unde antrenori erau nea Dorel si nea Nelu Stoica si CSS-ul condus de profesorul Negoita. Duelurile dintre Metalul si CSS erau la fel de intense ca cele dintre Steaua si Dinamo, pastrand proportiile.
5. Tata m-a dus la fotbal, la 8 ani, la Metalul Mangalia, devenit Callatis Mangalia, dupa ‘89. Pe vremea aceea parintii isi duceau copiii să facă un sport pentru a-si consuma energia. Eram generatia 76, care a terminat junioratul in 1994. Atunci s-a terminat si cariera mea de “fotbalist”. Din generatia noastra varfurile au fost Lulu Oprea, un fundas dreapta puternic, care a ajuns pe la selectiile nationalelor de juniori si Cristi Petcu, un libero elegant ajuns capitan la Farul dar a carui cariera a fost marcata de o accidentare urata la 21 de ani.
6. In anii ‘80, erau patru echipe de fotbal in Mangalia: Metalul, Marina (unde activau in special fotbalistii care veneau la Mangalia sa-si satisfaca stagiul militar in mod caldut) Litoralul si AS Neptun. Azi, Mangalia nu mai are echipa de fotbal nici in liga a cincea.
7. “Clati” a fost capitanul generatiei 74-75 de la Metalul. Meciurile juniorilor 1, ei, cu juniorii 2, noi, erau intense, nu de multe ori lasandu-se cu contre puternice, spre disperarea antrenorilor nea Dorel si nea Stoica. Mijlocul lor, cu Rika, Pana si Iliuta ne “rupea”. La propriu si la figurat.
8. Clati a plecat din tara spre finalul anilor ‘90, inceput de ani 2000, intai in Grecia, apoi in Elvetia, unde locuieste si acum.
9. Cam de fiecare data cand venea in tara, vara, fostii juniori se reîntâlneau pentru o “miuță”, terminată cu berea reprizei a III-a.
10. Acum un an, Clati a propus un meci intre echipa lui de Old Boys, formată din elvetieni, si un mixt intre “juniorii” generatiilor 74-75-76 de la Metalul/Callatis. Asa a aparut un grup pe WhatsApp unde s-au strans zeci de fosti colegi si cateva mii de mesaje.
11. Saptamana trecuta, Clati si grupul lui de elvetieni, care joaca fotbal saptamanal, a venit in tara, mergand in Delta Dunarii si apoi in Vama Veche.
12. Ieri a avut loc, la Albesti, pentru ca Mangalia nu mai are nici stadion, meciul asteptat de toata “suflarea” fotbalistica a orasului, reeditarea Elvetia vs Romania —> Callatis / Metalul vs FC Benninvin Zurich. 5-5, goluri frumoase, Clati jucand la ambele echipe, ai nostri stând mai bine in teren, in prima repriza, cand au condus cu 2-0, pana li s-au terminat bateriile.
13. Repriza a treia a avut loc aseara in Vama, a durat pana dimineata, fiind udata cu bere, vin si “tuica” descoperita de elvetieni ca un inlocuitor perfect de “shnaps”. Eu m-am retras la miezul noptii pentru ca aveam de scris Cronica diminetii.
14. Prin eforturile lui, Clati a facut ceva pentru Mangalia si fostii lui colegi. Datorita lui, grupul de elvetieni a descoperit Romania, Delta, Mangalia si Vama, au descoperit ca românii sunt oameni normali, comunicativi, primitori care i-au facut sa se simta bine, aici, pentru cateva zile, pe unii dintre cei mai “fițosi” europeni. Iar cand se vor intoarce la Zurich, vor transmite in jurul lor că Clati, căpitanul, nu e o exceptie, că si restul românilor sunt la fel.
15. Credit foto: “Rahan” si “Bucurie”.
Later edit: Robert Bucur – Sâmbătă, 24 Iunie, ora 18,00: Callatis Mangalia vs FC Brennivin Zürich  A fost un meci internațional de OldBoys foarte frumos, iar Repriza a 3-a a fost super! Felicitari, organizatorilor: Clăti & Co!
Ne revedem cu adversarii in Elveția, la meciul revanșa, iar între noi, CSS Mangalia vs Callatis Mangalia, la meciul ce va fi organizat de Neculai Tănasă &Co.


Mangalia News, 25.06.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply