Taci și înghite! O nebunie de mămăligă cu smântână, unt, ouă și crustă gratinată de brânză. Rețeta tradițională ardelenească

0
994

DE CE AM ALES RETETA DE TACI SI-NGHITE?

M-am oprit asupra acestei retete vechi, ciobanesti, deoarece se prepara cu produse autentice cu origine locala. In plus, aceasta mamaliga in straturi este consistenta si hranitoare, facand parte din meniul hibernal.

Genul acesta de gratin se regaseste in toate regiunile montane europene, fie ele alpine sau carpatice. Si francezii, elvetienii, austriecii sau italienii au in gastronomia nationala retete asemanatoare. Unii folosesc cartofi, altii mamaliga (polenta). In tot cazul, in toate aceste retete sunt puse in valoare branzeturile locale: de la Emmentaler sau Allgauer pana la Gruyere, Comte, Abondance sau scamorza, provolone, pecorino.

Branzeturile noastre potrivite acestui fel de mancare ar fi telemeaua mai moale, branza de burduf sau cascavalul simplu sau afumat, branzeturile iuti si aromate tinute in coaja sau cetina de brad. Toate aceste pot fi din lapte de oaie sau vaca.

Am cautat o reteta autentica a acestui Taci si-nghite si m-am oprit la cea notata de regretatul Radu Anton Roman in cartea sa „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”. Radu era originar din Fagaras si spunea asa:

Celebra si magnifica coptura transilvana, raspandita mai ales in tarile din sud – Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului – „Taci si inghite“ este o capodopera veche, cunoscuta de secole. Carti serioase o citeaza si o prezinta ca atare inca de la inceputul veacului nostru – cand e raspandita si inghitita in tacere si in toata tara – ca o gateala savuroasa si suficient de rafinata ca sa abureasca pe mese simandicoase, exprimand totodata ceva din gustul si din simtirea puternic romanesti de atunci – va amintiti ca printesele mergeau la balurile curtii in costum popular?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Iata de ce am ales sa prezint aceasta reteta intr-o revista gourmet de circulatie internationala! Ca sa afle si altii ce bunatati avem si noi. De retinut faptul ca aceasta reteta este una fara gluten, mamaliga fiind tolerata de bolnavii celiaci.

Mamaliga clasica (cu apa si sare) se face asa cum se arata aici. In cazul de fata o fierbem in lapte si smantana.

Din ingredientele de mai jos am obtinut 4 portii individuale de mamaliga cu branza si oua. Bineinteles ca puteti folosi o forma termorezistenta mare in care sa le asezati impreuna.

Mamaliga cu branza si ou la cuptor Taci si-nghite

Portii: 4 portii
Ingrediente
200 g malai pentru mamaliga
1 L lapte
100 g smantana fermentata cu min. 20% grasime
1 lingurita rasa de sare
100 g unt gras min. 80%
120 g branza sau cascaval ras
4 oua
piper macinat
cepsoara tocata.

Continuarea, pe savoriurbane.com



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply