Banda Desenată are viitor în România | Călătorie în universul benzilor desenate, cu Mihai Ionut Grăjdeanu

0
1040

Pe “Profu’ de BD”, cum îl numesc copiii pe Mihai Ionut Grăjdeanu, îl întâlnim adesea într-un muzeu, organizând un atelier sau o expoziție de benzi desenate, într-o şcoală, la un festival sau la o facultate, unde se întâlneşte cu studenții, viitori profesori, care se gândesc cum să-şi atragă elevii prin intermediul benzii desenate.

Mihai nu vorbeşte mult, sau mai bine spus nu vorbeşte mult cu adulții, pentru că atunci când este înconjurat de cei mici, vorbeşte într-una şi pleacă cu ei într-o adevărată călătorie în universul benzilor desenate, acolo unde imaginația nu are limite, aşa cum bine zice chiar el! 

“Începutul îl păstrez viu în tot ceea ce fac şi în ceea ce voi face, pentru că are la bază mai multe principii frumoase şi importante care m-au ajutat să evoluez, ca stare interioară, dar şi în expresia artistică”, spune Mihai. “Influențele pot apărea din orice loc, dar un rol crucial l-au avut părinții care m-au educat pe mine şi pe fratele meu. Am avut profesori de desen şi activități artistice desfăşurate atât la şcoală cât şi la clubul de arte plastice precum şi participări la diferite concursuri de desen din Mangalia, oraşul unde m-am născut şi am crescut. Practic, traseul meu artistic a început de la desenul cu creta pe asfalt la malul Mării Negre şi a continuat până la desenele pe care le fac acum la tablă, în şcolile şi clasele unde predau banda desenată”.

A demarat, în ultimii 10 ani, trei proiecte editoriale: Legendele Dacilor, Comics Didactic, BD Historia, o metodă de predare în şcoli, a inventat un muzeu (Muzeul Cosmic, în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti) şi a inițiat şi organizat o serie de Saloane BD în câteva oraşe din țară, pe lângă numeroasele romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată publicate. În Bucureşti organizează aproape lunar expoziții BD la Muzeului Municipiului Bucureşti, unde susține şi o serie de ateliere de benzi desenate.

Luna aceasta, Mihai aduce iubitorilor BD şi prima ediție a Olimpiadei de benzi desenate, organizată sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică Română filiala Caraş Severin, lucrările copiilor fiind înscrise în concurs prin bibliotecile din țară. În timp ce expoziția cu lucrările câştigătorilor locurilor 1, 2 şi 3 este deschisă la Casa Filipescu Cesianu, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Mihai trimite, rând pe rând, diplomele şi premiile primilor olimpici ai Olimpiadei de Benzi Desenate, pachete care vor ajunge cu puțin timp înaintea lui Moş Crăciun.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Echipamente sportive (tricou, şort) oferite de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român alături de reviste, cărți şi albume de benzi desenate vor bucura zeci de copii din întreaga țară. De menționat mai este şi că la această primă ediție a Olimpiadei de benzi desenate s-au primit peste 1000 de lucrări şi s-au oferit 80 de mențiuni şi 50 de premii.

Text de MĂDĂLINA CORINA DIACONU, zilesinopti.ro/bucuresti.


Mangalia News, 22.12.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply