Cazinoul din Constanța, subiectul unei galerii foto a francezului Romain Veillon

0
1109

Celebru în toată lumea pentru galerii foto ale unor edificii impresionante aflate, din păcate, într-o stare deplorabilă, francezul Romain Veillon a postat în toamna acestui an pe contul său de Instagram o serie de fotografii ale Cazinoului din Constanța, realizate de curând. Astfel, cei aproape 25 de mii de urmăritori ai acestuia, dar și alte persoane cu cont pe Instagram, și-au putut face o idee destul de apropiată despre eleganța și rafinamentul clădirii deschise publicului pentru prima oară în luna August a anului 1910. Majoritatea fotografiilor au adunat destule aprecieri, deși nu a trecut prea mult de când au fost postate.

 Pasionat de fotografie și istorie, Romain Veillon s-a făcut remarcat în lumea întreagă și datorită romanului intitulat, cât se poate de sugestiv, “Ask the Dust’’ (Întreabă praful), publicat în limbă engleză în anul 2016 (224 de pagini, editura Carpet Bombing Culture). Printre edificiile intrate în raza obiectivului de fotografiat al francezului se număra vechi castele, fabrici închise sau spitale dezafectate.

În timp ce fiecare fotografie postată de Veillon are propria sa poveste, întreaga muncă a acestuia este centrată pe relația om-mediu înconjurător, în cadrul unei societăți în care schimbările din ultimele decenii ne împing să reflectăm asupra acțiunilor noastre trecute și a consecințelor acestora în prezent.

Amplasat în centrul istoric al celui mai vechi oraș din România, Cazinoul din Constanța este în prezent nefuncțional, fiind restaurat pentru ultima dată, conform wikipedia, în anul 1986, de către un colectiv de artiști plastici din care au făcut parte Sorin Dumitru, Gheorghe Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Miră și Nicolae Moldoveanu.

Superba clădire, construită în stil art-nouveau după planurile arhitectului Daniel Renard, este programată pentru renovare încă din 2015, an în care a fost aprobată o investiție totală de 9.5 milioane de euro, lucrările urmând să fie executate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Compania Națională de Investiții, pe o perioadă de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). Totuși, acestea nu au putut fi încă demarate, din cauza contestațiilor repetate ale companiilor declarate necâștigătoare la licitațiile publice de contractare a lucrărilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ca atare, în cel mai fericit caz, Cazinoul din Constanța ar putea fi repus în funcțiune nu mai devreme de vara anului 2022, însă în alte scopuri decât cele asociate denumirii, urmând să devină, cel mai probabil, un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională dotat cu săli multifuncționale ce vor găzdui diverse evenimente, se arată într-un amplu material pe această temă publicat pe click.ro.

Schimbarea destinației ar veni destul de firesc și în contextul în care cazinourile terestre au mai pierdut din clienți, tot mai mulți jucători de cazino migrând către mediul online în ultimii 10-20 de ani, iar țara noastră are o piață de gambling foarte bine reglementată legislativ încă din 2015. Mai mult decât atât, începând cu primăvara anului 2018, avem pe internet chiar și un cazino românesc, Vlad Cazino, creat de gigantul suedez din industria jocurilor de noroc Kindred Group, care, aplicând o strategie multibranding, a inventat acest brand românesc cu o abordare unică, structurată în jurul unui vampir autohton foarte simpatic, pe nume Vlad.


Mangalia News, 05.11.2019. (P).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply