Abibula Aygun: De ce nu folosește Ministerul Educației platforma Linux în sistemul de învățământ?

5
1630

Abibula Aygun: Voi incepe prin a intreba: De ce nu folosim Linux in Educatie?

Multi, cand aud de Linux se gandesc la un fel de Bau-Bau in care lucrezi ca un inginer in linie de comanda.
Nimic mai gresit. Linuxul pe care il stiati de prin 1994 a capatat  o forma foarte prietenoasa iar acum si driverele placilor video sau altor dispozitive se instaleaza din cateva clickuri de mouse.
Daca doriti, ca o paralela, pina si Microsoft Windows are linie de comanda.  Acel cmd.exe prin care poti da o comanda si afli mai multe informatii decat cautand 10 minute in meniul de retea.

De ce sa folosim Linux in Educatie ? Pai simplu, pentru ca este GRATUIT!

Am estimat o economie la Bugetul de stat intre 15 si 30 milioane EURO, daca nu se mai folosesc licente Microsoft in Educatie. Aici ma refer in special la Licentele Windows si Office.
Intreb din nou, retoric, De ce totusi Linux? Raspunsuri la fel de simple.
Pentru ca este mai sigur. Nu exista virusi pentru Linux. Nu risc sa virusez un sistem daca infing stick-ul meu USB intr-un sistem virusat MS Windows si apoi merg cu el la scoala virusand si sistemele de calcul de acolo.

Vine un alt profesor, infinge stick-ul Curat in sistemul scolii, ia virusul si il duce acasa.
In plus, instalarea si rularea unui antivirus nu se face fara pierderi de performanta ale sistemului de calcul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru ca aproape toate programele sunt Gratuite.

Stiati ca exista o solutie perfect compatibila cu formatul Microsoft Office, iar pe Linux este Gratuita?

Firma Kingsoft Software are suita WPS Office, versiunea pentru Linux complet Gratuita.

Va scriu in calitate de dezvoltator a distributiei Academix GNU/Linux.

Impreuna cu o mina de oameni ne-am gandit sa iesim in intampinarea necesitatii unei distributii exclusive pentru educatie cu ceva amprente autohtone.
Lucram la aceasta distributie inca din anul 2015 si abia acest an am scos varianta finala, careia, in termeni Tehnici, ii spunem distributie versiunea stabila LTS, Termen Lung de Inretinere. (Long Time service).

Consultand site-ul nostru: https://academixproject.com/ veti gasi multe articole interesante. De asemenea veti gasi si Grupul de Facebook Academix GNU/Linux.

Tot ceea ce facem in materie de educatie facem pentru elevi si profesori.

Fiind mediu rural, nu toti au posibilitatea unei conexiuni la internet sau o conexiune buna incat sa poata accesa simultan anumite simulari.

In acest caz am preferat ca foarte mult continut sa il trecem pe un server local de unde poate fi preluat fara conexiune la internet sau limitand iesirea in internet foarte mult.

Daca ati observat se pot face multe alte lucruri tangential cursurilor astfel incat elevii sa priceapa mult mai bine vizual anumite lucruri.

Spre exemplu , acum am dat drumul si unui server de continut avand wikipedia romaneasca offline. Adica, pot trage continutul wikipedia arhivat si comprimat local pe un server si o pot da in reteau scolilor fara ca acea scoala sa aiba conexiune la internet in sali si laboratoare. Iata exemplul: http://lectiiacademix.hopto.org:8000

Selectati LOAD in dreptul continutului pe care doriti sa il vedeti. Toot ceea ce veti vedea este instalat doar pe ace server. Pot lua respectivul server, il pot pune intr-o scoala ce are doar retea sau un laborator TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), ruland continutul dorit fara sa fiu conectat la internet.

Ceea ce este si mai frumos este faptul ca se poate viziona totul si de pe dispozitivele portabile in genul telefoanelor mobile sau tabletelor.

Spre exemplu, in Wikipedia Romaneasca avem 378.776 articole, exista dictionar medical, Medipedia si multe altele. Am uitat sa mentionez de TED. Celebra platforma de Conferinte.

De fapt, va las pe dumneavoastra sa explorati continutul.

Am dezvoltat categorii iar una dintre ele se numeste Laboratoare Virtuale.

Aici veti gasi Microscop Virtual (descrierea se gaseste pe site-ul nostru) dezvoltat fiind sub finantarea NASA.

Urmeaza maxFEM, un simulator de campuri electromagnetice pe materiale finite. Profesorii de fizica vor stii sa explice si vizual ce compune materia. De ce stau atomii si moleculele legate. Electromagnetismul este a treia forta, conform teoriilor de unificare a fortelor ale lui Einstein, pe linga Forta nucleara Slaba. Forta nucleara tare si Gravitatia. Program care, de asemenea, este GRATUIT!
PhET – este un program in care avem peste 200 de simulari interactive si nu numai. Citez de pe siteul PhET.

“Înființat în anul 2002 de către laureatul premiului Nobel, Carl Wieman, PhET, proiectul de simulări interactive al Universității Colorado, a creat un set de exerciții interactive de matematică și științe. Simulările PhET au la bază educația extensivă cercetarea și antrenarea elevilor într-un mediu intuitiv, asemănător jocurilor, unde elevii să poată învăța prin explorare si descoperire.”

Salome 8 – program de simulari complexe utilizat si de NASA pentru simularea interactiunii fluidelor.

Nu am uitat nici cerintele pentru Manulaul TIC. Avem Scratch deja instalat. Pentru Robotica tot felul de simulatoare si Nu In ultimul rand Mblock ce ajuta elevii sa lucreze cu robotelul Mbot.

Am obtinut acordul celor de la Universitatea Colorado de a introduce PhET in Academix Linux. Deci, DA! Este disponibil Gratuit, la un click de mouse!

Am obtinut acordul de utilizare a pachetului WPS Office de la compania producatoare Kingsoft Office. Companie ce ne-a sponsorizat cu 200 de licente pentru a echipa cu WPS Office trei scoli si o gradinita ce dispun de sisteme de calcul cu licente Windows. Asadar, altii ne inteleg necesitatile in materie de educatie.

Obtinut acordul celor de la Universitatea din Santiago de Compostela, Departamentul de Matematici aplicate pentru a utiliza maxFEM in Academix Linux.

Sa mai mentionez ca avem un Creier Virtual? Ati citit foarte corect. TVB – acronimul de la The Virtual Brain. Neurologii si viitorii Neurochirurgi pot simula diverse situatii in acest program. Post stimula anumite zone din cortex si pot vedea raspunsul atat in 3D cat si pe EEG.

De asemenea avem peste 270 GB de material Video in colaborare cu cei de la Khan Academy, avand permisiunea de utiliza materialelel lor in cadrul distributie Academix Linux.
Programe de Geografie, Astronomie, Medicina (materialele celor de pe osmosis sunt gata de descarcat de pe serverele noastre), Electronica etc.

Avem un manager de programe in care avem organizate pe categorii programele pentru diverse discipline.

Mai mult de atat! Am observat, nu cu oarecare tristete, cum sisteme functionale erau date spre casare. Zeci de bucati. Primesc semnale ca acelasi lucru se intampla si in alte judete.
De ce aruncam un sistem dual-core cu 1 sau 2 GB RAM si placa video integrata? Se poate pune un Linux pe el, chiar daca nu suporta versiuni pe 64 de biti si am facut o statie client ce nu are necesitati prea mari.

Avand in vedere aceasta situatie am venit in intamoinarea acestor sisteme spre a nu mai fi aruncate si am creat o versiune pe 32 biti care dupa instalare ocupa doar 250MB memorie. Asadar, cu 1 sau 2GB memorie RAM s-ar descurca onorabil avand in vedere ca am rulat continut deservit de un server Academix Linux local pe un banal Raspberry Pi.
Raspberry Pi este un calculator de marimea unei cartide credit ce costa doar 250 RON avand inclus pe el absolut tot ceea ce inseamna Computer. Aici intra: Procesor, Memorie RAM, Placa Video, USB-uri, placa de retea, placa de sunet, Wireless  si Bluetooth. Toate pe o placuta de marimea unei Card Bancar. Este dezvoltat si vandut de Fundatia Raspberry Pi (Marea Britanie) condusa de Eben Upton, absolvent a Universitatii Cambridge.
Despre Eben Upton si Raspberry Pi vom vorbi in unul din episoadele urmatoare.
Vreau doar s amentionez ca raspberry Pi a fost vandut in numar de 12,5 milioane de bucati in doar cinci ani.

Intentionez sa facem o incursiune in Lumea Linux-ului, pentru a vedea ca nu este nimic de speriat, in special in ceea ce priveste educatia, nu exista limite.

Vom introduce in viitorul apropiat un Laborator Virtual de disectie a unei broscute si pentru cei avansati, anatomie umana la rezolutie 3D.

Marea problema a Linux-ului este faptul ca multi dascali prefera Windows-ul in fata Linuxului, din motive numai de ei stiute.

Avem onoarea de a avea in echipa, drept coordonator si mentor pe domnul profesor Mihai-Stanislav Jalobeanu, doctor în Matematică, profesor de informatică, cercetător și informatician.

Problema este ca achizitia acelor licente se efectueaza din banii nostri, ai contribuabililor, cetateni de rand si societati comerciale, deopotriva.

Egida sub care actionam este :

Soluții, Nu Licențe!

Abibula Aygun, inginer IT&C si Echipa de dezvoltare Academix GNU/Linux.


Mangalia News, Marți, 24 aprilie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


5 COMENTARII

  1. Folosesc GNU/Linux de prin 2011, am trecut pe distributia AcademiX GNU/Linux de aproape un an , chiar pe cand se afla in faza de beta si vreau sa spun ca la ora actuala este foarte stabila , chiar la fel de stabila precum distributia mama Debian pe care este bazata . Software Manger EDU ofera o gama foarte larga de Software care pot fi instalate cu un simplu click . Recomand cu mare placere aceasta distributie Linux nu doar pentru Educatie ci si pentru un uz de zi cu zi !

  2. Stimate domn Iulian, ca Dezvoltator a acestei distributii ne bucuram ca ati adoptat aceasta solutie cu surse deschise, Gratuita si stabila din multe puncte de vedere.
    In curand vom mai avea noutati in materie de programe educative si nu numai.
    Avem mirroruri pe plaiul mioritic iar aplicatiile din Academix, mai ales cele in materie de educatie si stiinta sunt pregatite strict pentru academix.
    Exemplu, Salome 8 a fost modificat de catre dezvoltator pentru a functiona cu AcademiX Linux.

    Intr-un episod viitor vom dezvolta notiunile GNU (GNU is Not UNIX), despre filozofia din spatele Catedralei si Bazarului dar si ce inseamna curentul OSS.

    Inca odata va multumim pentru alegere si promitem ca nu va vom dezamagi!

  3. răspunsul la prima întrebare e foarte simplu … pentru ca nu poți fura ceva care e gratis … sau nu poți primi o șpagă ceva acolo… o măslină … acesta e principalul motiv … acum câțiva ani am văzut pe situl lor intern aveau Edubuntu cu titlul experimental… erau lângă cele doua laboratoare cu vista și servere aferente… acum a dispărut (oarecum de înțeles dar numai pentru noi utilizatorii de linux)…. cred ca acum 2-3 ani în urma am făcut un experiment la o clasa de liceu și am pus în dual boot lângă vista lor… un edubuntu 14.04 customizat care avea cam toate cerințele inclusiv Oracle (care nu prea funcționa bine pe vista) …mai putin ms office 2007 care după cum știți avea alternativa LibreOffice pe care ca sa nu-și bată capul l-am setat implicit pe doc și xls …au fost încântați elevii cât și profesorii (era mai sigur și mai rapid decât vista) …dar totul nu a durat decât pana la vacanta …nu se potrivea cu programa bac-ului (competente știți voi)… am sa mai fac odată experimentul cu Academix de data aceasta și o sa încerc sa-l arat directorului liceului (profesor de matematica) … poate cu aplicațiile din el o sa dea o mai larga aplicabilitate laboratoarelor de informatica… de ce nu s-ar tine acolo lecții de matematica, fizica, chimie, biologie , etc ?! … nu știu …dar poate o sa ajungă la urechea inspectoratului …și apoi mai sus… ok voi ați făcut sistemul acesta minunat …. noi trebuie acum cumva sa-l promovam …am sa va țin aici la curent

Leave a Reply