Criză uriașă de angajați pe litoral. Patronii oferă salarii și de 3.000 de euro!

0
2190

farmec.ro
carturesti.ro%20

Litoralul freamătă, în aşteptarea vacanţei de 1 Mai, care va deschide sezonul estival. În Mamaia, distracţia începe chiar de joi, cu festivalul de muzică electronică “Sunwaves”.

Multe cluburi îşi vor deschide şi ele porţile mai devreme. Unul dintre cluburile cu pretenţii are şi heliport. La polul opus, Vama Veche îşi aşteaptă şi ea oaspeţii la terasele de pe malul mării.

Festivalul ”Sunwaves” atrage anual mii de tineri din toată lumea. Acum, se lucrează de zor la corturile în care vor avea loc petrecerile. Doar în nordul staţiunii Mamaia, 20 de mii de turişti – aproape jumătate străini – au făcut rezervări pentru vacanţa de 1 Mai.

Decebal Făgădău, primarul muncipiului Constanţa: “Staţiunea Mamaia este curată, sigură, pregătită şi are un program de evenimente cu care aşteaptă toţi românii şi nu doar românii.”

Şi în Vama Veche se munceşte neîncetat, pentru ca totul să fie perfect când ajung vizitatorii. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Românii vor plăti, în medie, 955 de lei/cameră de 1 Mai. Cele mai căutate stațiuni
Litoralul românesc a devenit o adevărată atracţie pentru turişti din toată lumea, aşa că investitorii au construit locuri de cazare, cluburi şi terase, dar acum se confruntă cu o mare criză de personal.

Mohaman Murad, președintele FPTR: “Cred că este cea mai mare criză din ultimii 28 de ani. Eu mă uit la ce a făcut Germania sau Italia, Spania şi nu cred că noi avem alt mod de a gândi. Aşa cum pleacă românii afară pe 1.000 de euro, aşa să găsim şi noi alte persoane care să vină la noi pe 500 de dolari.”

5.000 de locuri de muncă, la hoteluri şi baruri, sunt disponibile acum la malul mării. O cameristă primeşte cel puţin 2.400 de lei în mână, iar un bucătar şef – 3.000 de euro.

Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM: “Sunt persoane doritoare să muncească, fie şi pe perioadă determinată, două, trei luni pe an, dar consideră că programul de lucru este mai mare de opt ore, iar salarizarea este sub nivelul muncii prestate.”

Puţini patroni şi-au păstrat angajaţii şi în extrasezon, plătindu-le salariile din propriul buzunar.

Patron: “Avem băieţi de ani de zile care vin la noi. Ne descurcăm, nu la fel ca anul trecut, dar vin la terasă, întreabă. Ne-am format o echipă cât de cât.”

Venit la Constanța să verifice cât de pregătit este litoralul pentru noul sezon estival, ministrul Turismului a fost încolţit de toţi angajatorii care vor muncitori străini, ca să îşi ţină afacerile pe linia de plutire. Deşi anul acesta 7 mii de angajaţi din afara spaţiului european vor ajunge în România – potrivit unei cote stabilite de Ministerul Muncii – puţini dintre ei au ales să lucreze la mare. Iar Guvernul nu pare să aibă o strategie.

Bogdan Trif, ministrul Turismului: “Ne dorim să facem la Constanța un centru de excelență în instruirea personalului în turism.”

Una peste alta, startul petrecerilor la malul mării se dă încă de joi.

Mai mult, pe stirileprotv.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply