SONDAJ DE OPINIE pentru Școala Gimnazială ”Gala Galaction” din Mangalia

0
5828

Dacă ați fi consilier municipal în Consiliul Local Mangalia, ce variantă ați susține pentru Școala Gimnazială ”Gala Galaction”?

  • 1. Construirea unei școli moderne, la sens, cu 24 clase și o sală de mese, plus alături, în zona solariilor, o sală de sport. Terenul actual de sport de lângă Farmacia 47 rămâne intact [...] (67%, 660 Votes)
  • 2. Transfer în locul Colegiului Economic, unde a mai funcționat o perioadă Școala nr. 5, iar Colegiul Economic să fie transferat în căminele ”de la pod”, după ce acestea vor fi amenajate; (18%, 179 Votes)
  • 3. Campus școlar liceal în Saturn, pentru Colegiul Economic, urmând ca după finalizarea acestui Campus liceal integrat, Școala Gala Galaction să fie transferată în locul Colegiului Economic; (12%, 117 Votes)
  • 4. Alte opinii/propuneri? Scrieți-ne pe [email protected] (2%, 24 Votes)

Total Voters: 980

Loading ... Loading ...


Așadar, dacă ați fi consilier municipal în Consiliul Local Mangalia, ce variantă ați susține pentru Școala Gimnazială ”Gala Galaction”, cea mai performantă școală din municipiul Mangalia, dar care își desfășoară de ani de zile activitatea în condiții improprii, în cele trei localuri, de la Geamie și de la sens?

1. Construirea unei școli moderne, la sens, cu 24 clase și o sală de mese, plus alături, în zona solariilor, o sală de sport. Terenul actual de sport de lângă Farmacia 47 rămâne intact, iar ieșirile să fie spre Șoseaua Constanței și strada Muncitorului?

2. Transfer în locul Colegiului Economic, unde a mai funcționat o bună perioadă Școala nr. 5, iar Colegiul Economic să fie mutat în căminele ”de la pod”, amenajate, renovate corespunzător, acolo unde a funcționat, la înființare, Liceul Teoretic, actualul  Liceu ”Callatis”?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

3. Campus școlar liceal, în Saturn, pentru Colegiul Economic. Anual, Consiliul Local Mangalia are de primit de la THR taxe și impozite; s-ar putea, eventual, prelua în contul datoriilor un teren sau un hotel dezafectat din Saturn și realiza acolo un adevărat Campus liceal integrat, pe profil adecvat turismului, prin folosirea fondurilor europene sau a unei părți din împrumutul de la Ministerul de Finanțe. (Urmând ca Școala Gimnazială Gala Galaction să fie apoi transferată în locul actualului Colegiu Economic).

4. Alte opinii/propuneri?


N.B: Vă readucem aminte că această instituție-fanion a Mangaliei a fost vitregită tot timpul de autoritățile locale, ajungându-se anii anteriori chiar și la varianta aberantă a desființării ei și repartizarea elevilor săi către celelalte școli din oraș, fără a se ține seama de istoricul și realizările impresionante ale acestei unități de învățământ și nici de arondarea copiilor pe (circumscripții) zonele școlare ale orașului…

Asta după ce, în anii ’95-’96, școlii i s-a făcut nedreptatea maximă: pe coperțile cartonate ale proiectului aflat pe atunci în Primărie, pentru școala nouă ce urma a fi construită, scria cu majuscule: ȘCOALA GENERALĂ NR. 5, SATURN, MANGALIA! 

S-a construit, ce-i drept, clădirea după acest proiect, în Saturn, însă a fost repartizată apoi de Consiliul Local de pe vremea aceea… Liceului Teoretic ”Callatis”!

Iată că și la Mangalia, Istoria este scrisă de cei care ”prind momentul”…

Noi credem că acum este momentul unui sondaj de opinie care să aducă lumină în orientările celor care conduc astăzi destinele municipiului Mangalia, pentru a lua cea mai bună decizie pentru prezent și viitor, atât în privința Școlii ”Gala Galaction”, cât și a Colegiului Economic!

De aceea, vă rugăm, stimați cititori, să votați care dintre variante credeți că este mai potrivită pentru a soluționa cât mai repede posibil problema spațiilor pentru Școala ”Gala Galaction” din Mangalia, cu atât mai mult cu cât, în orice moment, se pare că localul de la Geamie, cel în care a funcționat un timp Biblioteca orășenească, poate fi retrocedat celor în drept.

Dacă variantele propuse de noi vi se par nepotrivite sau insuficiente, trimiteți-ne pe adresa redacției opiniile / propunerile/ soluțiile dumneavoastră și noi le vom publica prompt. Tot în scest scop, vă stă la dispoziție e-mailul: [email protected]


Pentru informarea dumneavoastră cât mai completă, vă invităm să citiți și articolul:

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale, episodul 8 – EDUCAȚIE, ÎNVĂȚĂMÂNT, în care veți găsi date istorice despre școlile și liceele din Mangalia.

Pe această temă, Mangalia News a publicat mai multe articole, de-a lungul timpului, printre care:

Dispute între administratia locală și părintii elevilor de la Școala Gala Galaction Mangalia (VIDEO)

Radu Cristian, primarul Mangaliei, despre mansardarea Școlii Gimnaziale “Gala Galaction”

Dezbatere pe tema mansardarii Scolii Gala Galaction din Mangalia

Solutii pentru „Gala Galaction”: mansardarea unitătii şi construirea unui campus şcolar!

Prof. Sorin Mihai: Nu există o corelare între prioritățile pe care și le stabilesc directorii unităților de învățământ și un plan de dezvoltare a municipiului


N.red: Prima întrebare a sondajului a fost rectificată și completată cu propunerea domnului consilier municipal Menabit Ozghiun. (19.04.2018). 


UPDATE, 20.04.2018: 

Sorin Mihai: Stimate domnule profesor, pentru ca sondajul să aibă relevanță, consider că ar trebui să se prezinte și o estimare a termenului de finalizare pentru proiect, deoarece există discuții de 20 de ani (cel puțin de atât timp cunosc personal promisiunile). Estimarea sus-menționată este absolut necesară, deoarece nevoia de spațiu este stringentă și orice amânare va însemna o acutizare a problemelor deja existente. De asemenea, este relevant să fie precizat și cât de fezabil este fiecare proiect și, eventual, ce beneficii ar aduce. Cu permisiunea dumneavoastră, aș adăuga:

1. Primul proiect ar avea cel mai îndepărtat termen și cea mai costisitoare realizare. Întâi trebuie demolate construcții existente (încă nu îmi este clar unde va fi amplasată – dacă discutăm din nou despre demolarea unei centrale termice funcționale, numai dezafectarea ar costa mai mult decât clădirea în sine), apoi făcut studiu de fezabilitate, proiect… Cu îngăduință, consider că poate fi realizat în 6-7 ani.

2. Cel de-al doilea implică minime costuri și o acțiune sinergică: proiectul în curs de finalizare pentru o clădire de liceu economic în curtea Liceului Tehnologic va veni în completare a bazei materiale existente, iar dezvoltarea în zona respectivă a unui campus preuniversitar va pleca de la clădirile și anexele existente, urmând a se reabilita sau, eventual, construi mai mult. Termen de realizare: 4-6 luni, pentru organizarea clădirilor existente, 1 an – 1 an și jumătate, pentru clădirea nouă (dacă nu se va realiza prin fonduri europene, se poate accesa împrumutul).

3. Hotelul Tosca este în proprietatea THR – nu există încă nicio discuție despre cum ar putea fi cedat/ preluat/ obiect de schimb etc. Ideea nu este rea, dar vindem pielea ursului din pădure: care sunt premisele care stau la baza ideii? În fine, o estimare ar putea primi, de 3-4 ani de acum încolo.


Mangalia News, Joi, 19 aprilie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply