Moment aniversar pentru revista Pontica. Ce descoperiri cuprinde publicația

0
932

Au mai rămas doar câteva zile până la lansarea volumului aniversar Pontica 50, publicaţie tradiţională cu apariţie neîntreruptă din 1968 până astăzi. Evenimentul va avea loc, luni, 19 martie, începând cu ora 12.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). 

Pentru renumita instituţie de cultură, acesta este un moment extrem de important. Menţionăm că de-a lungul celor cinci decenii, arheologii constănţeni au făcut, în mod continuu, descoperiri importante, iar multe dintre ele apărând şi în această publicaţie. Practic, de 50 de ani, muzeul nu doar că strânge şi conservă cât se poate de bine mărturiile trecutului nostru, dar încearcă să le şi publice, din când în când.

Cum spuneam, volumul Pontica 50 marchează împlinirea a 50 de ani de apariţie constantă a publicaţiei constănţene. În jumătate de veac, spun reprezentanţii MINAC, revista „Pontica” a devenit, împreună cu sesiunea internaţională cu acelaşi nume, cartea de vizită a activităţii ştiinţifice a muzeului. Mai mult decât atât, numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituţii prestigioase de specialitate din străinătate, precum institute de arheologie, universităţi, muzee şi este indexată în baze de date internaţionale.

Recunoaşterii internaţionale i se alătură cea naţională, „Pontica” fiind una dintre puţinele publicaţii longevive şi de valoare pentru domeniul arheologiei şi istoriei spaţiului dintre Dunăre şi mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS.

„Anniversaria”, secţiunea care deschide numărul 50, evocă momente din istoria Sesiunii şi revistei „Pontica”. Următoarele secţiuni cuprind studii valoroase privind istoria şi arheologia spaţiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: „Historica” (culte pre-romane în zona Mării Negre, istorie militară şi creştină în perioada bizantină timpurie şi elemente de cartografie şi geografie istorică în perioada bizantină), „Archaeologica” (preistorie, ceramologie, arheologie funerară, piese din metal şi prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină şi medievală), „Epigraphica” (epigrafie amforică, inscripţii greceşti şi latine inedite, dar şi unele publicate anterior şi revizuite). Apoi, urmează „Auxiliaria” (aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN şi implicaţia pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare şi metode de restaurare), „Nomismata” (istorie monetară în perioadele elenistică, medievală şi modernă).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum şi texte biografice, despre şi în memoria celor care au părăsit scena arheologiei româneşti în anul care a trecut.

O secţiune separată, „Honorifica Verba”, este dedicată arheologului constănţean Gheorghe Papuc şi omagiază activitatea sa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC.

Tipărit în condiţii tehnice de calitate, volumul, care numără 693 de pagini, cu ilustraţii alb/negru şi color, se adresează unui public larg avizat, doritor să cunoască istoria şi arheologia spaţiului danubiano-pontic şi egean.

„În domeniul arheologiei, istoriei vechi şi istoriei medievale, revista «Pontica» este una dintre cele mai importante reviste ştiinţifice din România. De-a lungul anilor, din «Pontica» am aflat informaţii referitoare la cele mai importante descoperiri arheologice dobrogene, din ultima jumătate de secol. În această revistă am publicat şi eu câteva studii, în anii trecuţi, până am început să-mi public rezultatele cercetărilor în volumele ştiinţifice pe care le-am coordonat împreună cu alţi colegi. Interesant, pentru mine, este şi faptul că primul număr al revistei a apărut în 1968, anul în care m-am născut şi eu. Prin urmare, anul acesta, când toţi românii sărbătoresc Centenarul desăvârşirii unităţii naţionale, eu şi revista «Pontica» sărbătorim semicentenarul”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorin Colesniuc, directorul MINAC, care urmează a fi validat pe funcţie luna aceasta.

Sursa: cugetliber.ro. Autor: Mirabela ŞERBĂNESCU.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply